Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0]Nagłośnienie do Colta Cj 2000 rok

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez owczar987 » 24 wrz 2014, o 22:01

Witajcie
Jestem od niedawna szczesliwym posiadaczem Colta CJ. Jako, że lubie sluchac muzyki chce zrobić fajne nagłośnienie w samochodzie i stąd moje pytania : ile mniej wiecej trzeba mieć funduszy zeby jakos fajnie gralo ? No i moze jakies propozycje ? Na razie kupiłem radio kruger&matz km0103, a i oczywiście nie chodzi mi tu o jakies super profesjonalne głośnik.
Z góry dzieki ;)
owczar987

Dostał piw: 0
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Nagłośnienie do Colta Cj 2000 rok

Postprzez Fador » 27 wrz 2014, o 14:49

dołóż do tego Helix'y B62C/B52C w zalezności jaka średnica tam wchodzi, wygłusz drzwi i wystarczy ;)
no chyba, że chcesz muzyke zagłuszyć basem to wzmacniacz i jakąs skrzynie dołożyć, ale tu już się nie wypowiem
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez kisiello » 27 wrz 2014, o 17:25

Ze swojej strony też helixy mogę polecić na początek zabawy z CA :) Co do średnicy to trzeba rzeźbić tak by weszły głośniki 16cm, innych nie ma sensu moim zdaniem pchać :)
Co do funduszy to nikt nie będzie w stanie Ci na to pytanie odpowiedzieć bo jest to pytanie bardzo ogólne. To tak jak pytałbyś ile kasy potrzebujesz na samochód. Kupisz i za 1000zł i kupisz za milion :)
Fajne granie to też pojęcie względne, jeden lubi jak bass gra na pół miasta drugi lubi jak wyostrzone są wysokie dźwięki itd. Co osoba to opinia :)
Może powiedz jakiej muzyki przeważnie słuchasz. Najlepiej by było gdybyś określił budżet jaki chcesz przeznaczyć na nagłośnienie, wtedy będziemy mogli coś bardziej pomóc :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez myszon » 28 wrz 2014, o 10:51

Jeśli szukasz miękkich,czystych i naturalnych dźwięków to sprawdź zestaw mds fc6 fanatic.
Jest to produkt ręcznie wykonany z dobrych materiałów jak celuloza czy jedwab.Szwedzi zadbali także o przystępną cenę,która waha się w granicach 250zł ,oczywiście jak trafisz.Warto się zaczaić na taki zestaw bo warto.Alpine ida 4x45 radzi sobie z nimi doskonale.
pozdro
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Dostał piw: 12
Auto: Lancer CS9W 2.0 Intense
Województwo: Łódzkie

Postprzez Misiek :) » 28 wrz 2014, o 16:38

Używane radio 400zl (starsze modele bez USB) nowe 1000 zł
Używany wzmak 400 zl nowy 1000 zł
Nowe głośniki 500 zł
Używana skrzynka 300 zł nowa 600 zł
Wygłuszenie drzwi 200 zł
Zestaw przewodów 100 do 300 zł
Do tego można nowy kondensator za 350 zł
U gra bardzo fajnie
Co do sprzętu trzeba szukać dobrych marek, a modele radia i wzmaka z wyższej półki brać.
Przewody głośnikowe i zasilające lepiej za grube niż za cienkie

Największym sekretem jest strojenie, warto fachowcowi zapłacić.
Kupuj zestaw 2 drożny 16 cm i tweeter
Robovizna samemu. Trzeba tylko zdobyć dystanse MDF pog głośniki
CM od 11.2008 (z przerwą)
Colt CZ5 1,1
Colt CA4A [*]
Galant gti E33A [*]
Sir Lancelot CS9A v6 [*]
Galant E33A GTI [*]
Lancer CB4W[*]
Proton 418 LRS [*]
Mitsubishi Mirage coupe1995
Mitsubishi Galant EA5A
Obrazek
Misiek :)
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 24
Auto: Galant EA5A/Mirage coupe
Województwo: Mazowieckie

Postprzez kisiello » 28 wrz 2014, o 21:22

Z tanich i małych głośników basowych do uzupełnienia przodu polecam polską produkcje STX :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez owczar987 » 29 wrz 2014, o 20:22

Mi bardziej zalerzy na dzwiekach niz na basach. Dudnienie wielkiej tuby w bagazniku srednio mi podchodzi. Raczej myszlalem zeby wsadzić glosniki do przodu i do tylu. Budżet to jakies 500-700

Te glosniki Mds mnie ciekawią. Jedynie co mnie troche niepokoi to to ze moc rms maja 35 W, nie wiem czy to nie troche malo
owczar987

Postprzez Fador » 29 wrz 2014, o 20:44

to myślę, że te helixy będą najlepszym rozwiązaniem, zrobiłbym nawet sam przód ale z wyciszeniem drzwi oraz uszczelek
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez kisiello » 29 wrz 2014, o 21:15

głośników na tył nie wsadzaj tylko lepiej kup porządne głośniki i zamontuj w wygłuszone porządnie drzwi :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Misiek :) » 29 wrz 2014, o 22:07

Z takim budżetem szukałbym używanych głośników za 250 zł, używane radio za 300 zł i resztę dał na wygłuszenie drzwi. Potem używany wzmak i będzie grało
Colt CZ5 1,1
Colt CA4A [*]
Galant gti E33A [*]
Sir Lancelot CS9A v6 [*]
Galant E33A GTI [*]
Lancer CB4W[*]
Proton 418 LRS [*]
Mitsubishi Galant EA5A
Obrazek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez owczar987 » 30 wrz 2014, o 13:48

Czyli poszukam jakis fajnych głośników i skupie sie na wyciszeniu dzwi. Jeszcze jedno pytanie drodzy koledzy, czy wzmacniacz jest konieczny jeśli bede chcial glosniki jakies 150W ? Czy dadza rade na radiu ?
owczar987

Postprzez Misiek :) » 30 wrz 2014, o 15:14

Radzę się skupić na dobrym używanym sprzęcie i wyciszeniu drzwi. Głośniki z dobrym radiom zagrają nieźle. Wzmacniacz da głośniejszą czystą muzykę.
Jeśli chodzi moc to różnica jest spora między mocą maksymalną a mocą RMS. Jeśli kupisz sprzęt klasy boshmann czy peying to moc napisana na pudełku/instrukcji nie ma za wiele wspólnego z głośnikami. Do tego jakość dźwięku nie ma za wiele wspólnego z muzyką.
Radzę kupować używany dobry sprzęt, niż no-name czy kiepskich producentów nowy.
Ja zaczynałem od sprzętu:
Pioneer deh 6400r (samo CD bez MP3), nowe głośniki Helix DB 62,1 i wzmacniacz używany (marki teraz sobie nie przypomnę). Niestety nie wygłuszyłem drzwi co teraz wiem było błędem.
Jak miałem Colta kupiłem sobie głośniki Boshmann. Jak za tą cenę grały super, ale.... Za tą samą cenę kupisz używane przy których się chowa buszmen.
W colcie na koniec miałem 8 głośników... I co z tego. Teraz zestaw odseparowany (nadal mam helixy te same) ze wzmacniaczem i dobrym radiem grają o wiele lepiej. Jak do tego dodamy skrzynkę w bagażniku i kondensator (radzę przy skrzynce basowej żeby oszczędzić alternator i dać zapas prądu przy uderzeniu basu) t przy wygłuszonej klapie bagażnika i drzwiach jest prawie bosko...
Swoją drogą jak będę miał kasę, to zmienie głośniki.
Kup na raty: Teraz głośniki i wycisz drzwi. Odłożysz troszkę to kupisz używane radyjko, potem wzmacniacz i kable.
Co do basu, to skrzynia basowa daje precyzyjny bas, dokładny. Za to do Disco czy łupanki jeszcze się nada tuba. Tuba na ogół ma bardziej dudniący bas. Ja wszystkim radzę skrzynkę. Ja mam zamkniętą i do moich potrzeb jest super. Zależy mi na maksymalnie precyzyjnym, dokładnym basie.
Colt CZ5 1,1
Colt CA4A [*]
Galant gti E33A [*]
Sir Lancelot CS9A v6 [*]
Galant E33A GTI [*]
Lancer CB4W[*]
Proton 418 LRS [*]
Mitsubishi Galant EA5A
Obrazek
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez owczar987 » 30 wrz 2014, o 19:53

Super. Dzięki wszystkim za rady teraz wiem co musze zrobic. Muszę troche poszperac zeby cos fajnego wychaczyc. Jeszcze raz dzięki koledzy.
owczar987

Postprzez owczar987 » 30 wrz 2014, o 22:06

Poszukalem troche i co powiecie o tych glonsnikach Hifonics AS62? Sa o 100 zl droższe od helixsy i nie wiem czy warto dolozyc
owczar987

Postprzez Misiek :) » 1 paź 2014, o 02:00

Ja Ci w modelach nie podpowiem. Wiem, jak powinno zagrać za określoną cenę... Poszukaj na forach opinii, np na elektrodzie.
Co do nagłośnienia ten sam zestaw w różnych modelach aut zagra inaczej, choćby z uwagi na pojemność drzwi (po wyciszeniu zrobi się puszka rezonansowa)
Colt CZ5 1,1
Colt CA4A [*]
Galant gti E33A [*]
Sir Lancelot CS9A v6 [*]
Galant E33A GTI [*]
Lancer CB4W[*]
Proton 418 LRS [*]
Mitsubishi Galant EA5A
Obrazek