Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Przewody paliwowe

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez marcin1234 » 14 kwi 2013, o 20:58

Witam, jakiej grubości są przewody paliwowe metalowe te co idą ze zbiornika paliwa??
Wie może ktoś??
Pozdrawiam:)
marcin1234

Dostał piw: 16
Auto: Colt CJ0 1.3 12V
Województwo: Lubelskie

Przewody paliwowe

Postprzez Schizo » 15 kwi 2013, o 07:25

Jaki model auta? Chcesz uzyskać pomoc to pomóż innym rozpoznać swój problem jak najlepiej.
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Przewody paliwowe

Postprzez mrobasze9 » 15 kwi 2013, o 12:55

Z jednej strony Schizo ma rację ale pewnie koledze chodzi o jego CJO 1,3 12v bo ma zaznaczone w profilu jako posiadane auto... :D
U mnie były przewody o średnicy 8mm .Ale nie wiem czy fabryczne bo ładnie wyglądają jeszcze ;)
Może lepiej żeby ktoś jeszcze zerknął :idea:
Pozdr.
I Love Japan Cars :-) コルト
Obrazek
mrobasze9
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 14
Auto: Colt CJO oraz A3 8L1
Województwo: Łódzkie

Przewody paliwowe

Postprzez marcin1234 » 15 kwi 2013, o 15:24

Tak dokladnie chodzi o cj0 1.3 12v

No to już zmierzyłem i wiem, może komuś na przyszłość się przyda.
Zasilający przewód ma grubość 8mm a nadmiar 6mm. Przynajmniej u mnie:-)

/scalenie postów
Fador
marcin1234

Postprzez lars » 2 lis 2013, o 12:00

odświeżam nieco temat - wymieniałeś sam te przewody? jakieś rady, wskazówki?

wczoraj zauważyłem, że 'spocił' mi się przewód w miejscu łączenia z gumą. jest w stanie przynajmniej dostatecznym i przydałaby mu się wymiana... (hamulcowym z resztą też).

naczytałem się na różnych forach o miedzianych rurkach, które samemu się zaprawia. ktoś ma jakieś doświadczenie w tych sprawach?

pzdr!
lars

Dostał piw: 2
Auto: CJ0 '00
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez Pawdor11 » 12 lis 2013, o 16:31

Podpinam sie do tematu, rowniez bede potrzebowal jakichs porad. Czuje, ze niedlugo mnie tez czeka wymiana badz naprawa przewodu...
Pawdor11

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Rysiek » 21 sie 2014, o 20:24

Czołgiem.
Problem mam pewien, miesiąc temu chciałem wymienić filtr paliwa, okazało sie to nie możliwe bez uziemienia auta, bo ktoś wcześniej przy próbie demontażu filtra ukręcił przewód... Ogólnie działa ale wymieniając filtr paliwa muszę wymienić przewód, bo bez inwazyjnie nie da się ich rozłaczyć. Teraz moje pytanie ile metrów muszę go przygotować i czy coś jeszcze będzie mi potrzebne?
Rysiek

Dostał piw: 49
Auto: CJ5A 4g93 SOHC
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Fador » 21 sie 2014, o 21:08

lars napisał(a):naczytałem się na różnych forach o miedzianych rurkach, które samemu się zaprawia. ktoś ma jakieś doświadczenie w tych sprawach?

U nas robił to BeWu - sprawdź jego temat
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez marcin1234 » 6 wrz 2014, o 14:18

Ja robiłem to w ten sposób że uciąłem przewód za tym oczkiem co jest na filtrze paliwa, i ten kawałem z tym oczkiem z resztą przewodu metalowego połączyłem gumowym przewodem. Dobrałem taki żeby ciasno wszedł na metalowy i zacisnąłem opaskami.
Z tyłu przy zbiorniku zrobiłem identycznie, ze zbiornika wychodzą dwa przewody metalowe i idą bodajże przez cały samochód. W jednym zrobiła się malutka dziurka i uciekała waha. Zrobiłem tak samo jak z tym przy filtrze i cyka do dzisiaj ;)
marcin1234

[CJ0 1.3] Przewody paliwowe do CJ0 1.6

Postprzez Roni0127 » 16 kwi 2021, o 20:12

Witam!
Temat już wiekowy ale pasujący do mojego problemu więc aby nie zaśmiecać forum nowym wątkiem podepnę się tutaj.

Na wstępie zaznaczę że mój CJ0 wyposażony jest w motor 1.6l .
Kilka dni temu zleciłem w warsztacie znajomego serwis układu hamulcowego (wymiana tarcz, klocków i przewodów). Przy okazji oględzin "przednaprawczych" wywindowano auto do góry aby bardziej szczegółowo przyjrzeć się planowanemu zakresowi napraw i tu pojawił się pewien problem gdyż o ile przewody hamulcowe wymagają już profilaktycznej wymiany o tyle przewody paliwowe (sztywne) są w stanie agonalnym. I tu zonk bo chciałem kupić nowe przewody ale we wszystkich sklepach które odwiedziłem zamienników brak, w Internecie też ciężko trafić na te części. Co więcej - o zgrozo - mimo wieku auta byłem skłony zakupić te przewody w ASO mitsubishi (cena nie była aż taka powalająca chodź też nie mała) ale okazało się że pobliskie ASO nie dysponują takimi częściami. Gość obdzwonił cała Polskę i wysłał gdzieś zapytanie w tym temacie ale otrzymał odpowiedź że przewody paliwowe do tego modelu nie są już produkowane i nie są dostępne. ASO :o !!!
Nie jestem jakimś szpecem, w związku z tym chciałem zapytać czy ktoś bawił się w dorabianie tych przewodów? Do układu hamulcowego będą dorabiane przewody miedziane. Ale jak jest z układem paliwowym? Czy miedziane przewody też dało by się tu zastosować? Nie będzie tam jakichś nieporządnych reakcji chemicznych? Niestety, jak wspomniałem, zarówno w necie (nowe czy używka - chodź wolę nowe), sklepie z częściami jak i w ASO te przewody są nieosiągalne. Jedyne co mi przychodzi do głowy to dorabianie. Może ktoś z okolicy Rzeszowa orientuje się gdzie można dorobić takie przewody z odpowiedniego materiału (najlepiej pewnie stalowe) bo tam gdzie pytałem to owszem zakuwają przewody ale elastyczne typu hydrauliczne, przemysłowe itp.

Z gory dzięki za pomoc, wszelkie informacje i sugestie

p.s: Czy przewody paliwowe sztywne w Colcie CJ0 1.3 i 1.6 są takie same? Niewiele to zmienia bo problem pozostaję ale a "nóż widelec" coś znajdę pod 1.3.
Roni0127

Województwo: Podkarpackie

Postprzez tomchuck » 16 kwi 2021, o 20:51

możesz dać miedziane przewody. Dorabianie na takiej samej zasadzie jak przewody hamulcowe, tyle że z rurki fi 8.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Roni0127 » 18 kwi 2021, o 13:27

tomchuck napisał(a):możesz dać miedziane przewody. Dorabianie na takiej samej zasadzie jak przewody hamulcowe, tyle że z rurki fi 8.

Ok. Dzieki! Czyli rozumie że nie ma przeszkód "chemicznych" aby zamiast stalowych zastosować miedziane przewody?
Kiedyś słyszałem opinie że właśnie "miedziane nie bardzo do paliwa..." bo coś tam (argumentacji nie pamiętam już) i tak zastanawiałem się czy miedziane to dobry pomysł. W takim razie popytam jeszcze w pewnym miejscu o możliwość dorobienia stalowych ale jak się nie da to będę kombinował z miedzianymi (o ile znajdę odpowiednie fi bo tego jeszcze nie sprawdzałem).

Kurcze, nie spodziewałem się że będzie problem ze znalezieniem nowych sztywnych przewodów paliwowych a tu zonk że nawet ASO nie pomoglo i trzeba kombinować.
Roni0127

Województwo: Podkarpackie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum