Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Na luzie ‹ Off-Topic
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

ACTA2 - co z tym internetem

Czyli rozmowy na luzie, zupełnie nie związane z motoryzacją.
Odpowiedz

Postprzez Alkanick » 28 wrz 2018, o 00:16

Ja też tak miałem ale usunąłem FB (a raczej zawiesiłem konto) z tym że nigdy tam nie miałem prawdziwych danych ani nie oznaczałem gdzie się wybierałem i takie tam pierdoły. A w telefonie mam cały czas wyłączone WiFi, transmisję danych i namierzanie yyy lokalizację :D Włączam tylko jak potrzebuję coś sprawdzić na necie szybko albo jak nie wiej jak gdzieś dojechać i zaraz wyłączam.
Ogólnie przez takie zabiegi jestem szczęśliwszym człowiekiem, kiedyś sobie wyliczałem ile tracę dziennie czasu na tego powalonego FB i przeglądani zdjęć nie wiem na cholerę to wyszło 1h czasem półtorej godziny dziennie i się wtedy przeraziłem. Konto poszło do usunięcia ale messengera z FB na telefonie niestety mam bo jednak ułatwia tą komunikację czasem.

Za jakiś czas kończy mi się abonament i się tak zastanawiałem po co mi ta komórka. Kobity i dzieci ni mam, połowa rodziny pokłócona a ta najbliższa połowa wyjechała.. no po co?
Gdyby nie to że jednak pozwala się zgadać z ojcem, kumplami i znajomi to telefonu bym nie nosił bo po co :P

Edit:
Kiedyś ktoś z kumpli jakoś z 8 lat temu powiedział że microsyf podobno podsłuchuje ludzi i że xboxy mają taką funkcję to wszyscy na placu z niego się śmiali ale po jakimś czasie ktoś od bracika ze szkoły dał boxa do naprawi i tam elektryk powiedział że już jest wszystko ok ale zastanawia go jedna rzecz a mianowicie to że zauważył gdzieś w środku wbudowany mikrofon i w dodatku zaraz po włączeniu konsoli dostawał napięcie.
Nie sprawdzałem tego ale do dziś się zastanawiam nad tym a tamtego kumpla z wcześniej przepraszaliśmy.

A dodam że przednią kamerę w telefonie nie używam bo nie mam takiej potrzeby to sobie ją zakleiłem i każdy kto się pyta co ja mam takiego czerwonego na przedzie to wymyślam np. że to jest guzik do puszczania muzyki albo inne różne śmieszne historie :D
Ogólnie polecam zrobić taki zabieg we wszystkich laptopach z kamerką, są programy które robią zdjęcia w pomieszczeniach i ustalają z grubsza wielkość pomieszczenia i układ mieszkania, takie pojebane rzeczy wymyślają amerykanie dla "ochrony" społeczeństwa a raczej jak szybko i sprawnie Cie zdezaktywować w razie interwencji w mieszkaniu lub domu :D

P.S.
Pisząc to przeglądają tą stronę 6 gości i zero użytkowników, Ciekawe czy któryś z nich mnie lustruje i pilnuje co tu wyrabiam i na kogo nadaję :D
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A
Województwo: Śląskie

Re: ACTA2 - co z tym internetem

Postprzez terminus » 28 wrz 2018, o 07:17

Dla tych co nie wiedzą, jedną z pierwszych konferencji prasowych pan Mark Zuckerberg zaczął od słów: 400 000 frajerów dało mi swoje dane osobowe.
To niech wystarczy jako cały komentarz.

Wysłane z mojego Moto E (4) przy użyciu Tapatalka
Z każdą chwilą rośnie liczba tych, co mogą mnie cmoknąć w zadek, takich co lepiej ode mnie wiedzą co chciałem osiągnąć w pracy z komputerem - informatyk/ programista/ grafik z Bożej Łaski ;-) - od 1993r.
Szukasz grafik?
Szukać mnie na jabberze.
terminus
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 167
Auto: Carul lui Dracula
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Usucki » 28 wrz 2018, o 07:55

No wlasnie Terminus ;). Dane osobowe to informacja a informacja to kasa. Kiedy studiowalem mialem jednego goscia w grupie. Gosciu byl mega ogarniety. Nie pracowal, a wynajmowal mieszkanie w centrum. Mowio ze za sam wynajem dostaje od rodzicow.. Ale gdzie reszta? I teraz przechodzimy do plenty. Zbieral informacje o danych osobowych osob z slaska. Imie i nazwisko, wiek, mail i czesto tez nr telefonu. Sprzedawal to zainteresowanym za calkiem spory szmal. Nawet dogadal sie z jednym z profesorow, ktory mial bogato wyposazony sklep z alkoholami swiata o sprzedaz takich informacji
Każdy jest orginalny na swój sposób ;)
Usucki
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 61
Auto: Colt VI 1.3

Postprzez Miśka » 28 wrz 2018, o 13:28

Alkanick, ależ apokalipsa - ja tez kiedys mialam taką SPECJALNA gumowa zaślepkę na kamere w laptopie :D

Z drugiej strony podpisujac jakakolwiek umowę tez "wyrażamy zgodę na przetwarzanie danych osobowych"

W zwiazku z tym zastanawiam się jakie realne zagrożenie niesie udost. swoich danych osobwych poza zostaniem łatwiejszym celem dla handlowcow i speców od marketingu..
Kiedyś zdaje się były ksiażki telefoniczne i spisy lokatorów na każdej klatce.

Z drugiej strony mamy RODO i ochrone danych osobowych ocierajacych sie o absurd . Np. mogę poprosic pacjenta o podanie nr telefonu (musi mi go zapisac recznie na kartce a ja sobie to wklepuje do systemu. trwa 2x dłuzej..), o wywoływaniu po nazwisku juz nie wspomne...
Maichu
Miśka
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 57
Auto: colt cj1a

Postprzez Usucki » 28 wrz 2018, o 19:20

Nie da sie przed tym wszystkim bronic, ale ja np uzywam 2 maili. Jeden ten prawdziwy, a drugi do rejestracji w roznych grach, reklamach itd
Usucki
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Miśka » 2 paź 2018, o 15:54

Okej, tylko wlasnie - właściwie przed czym się bronimy? Czy to nie jest wyolbrzymione lub wyimaginowane zagrożenie .. ;]
Maichu
Miśka
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 57
Auto: colt cj1a

Postprzez Usucki » 2 paź 2018, o 16:01

Mozliwe zagrozenie :P. Na podstawie takich rzeczy, ktos moze dowiedziec sie wielu informacji na temat dowolnej osoby. Dane osobowe, gdzie mieszka, czym sie zajmuje, zainteresowania itd
Usucki
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez YoPiciowy » 2 paź 2018, o 19:01

https://youtu.be/F7pYHN9iC9I polecam filmik :D
Obrazek
4G92T- 270+Nm@3700+ 190KM@5100
YoPiciowy
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 200
Auto: CA4T '92
Województwo: Pomorskie

Postprzez Usucki » 2 paź 2018, o 20:02

Genialne :P. Kilka lat temu spotkalem sie po latach z kolezanka z liceum. I ona opowiada o sobie, a ja.... wiem, wiem, wiem... FB prawde powie xd
Usucki
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia strona

Odpowiedz

Powrót do Off-Topic

Powrót do Strona główna forum