Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Dyskusje ogólne
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Ceramizer, motodoctor i inne uszczelniacze

Ogólne rozmowy związane z motoryzacją.
Odpowiedz

Postprzez Marung » 9 lis 2013, o 16:15

A tak zapytam z ciekawości jaki może być koszt takiej imprezy?? kojarzy ktoś ??

na zimnym silniku przy przygazowaniu wydobywa się lekko niebieskawy dym w niewielkich ilościach.
Marung
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 11
Auto: Cemaks 1,6tdci
Województwo: Lubelskie

Postprzez robbson » 11 lis 2013, o 15:49

To najprawdopodobniej upg walnięte
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Dostał piw: 51
Auto: Colt CJ1A '98
Województwo: Łódzkie

Postprzez myszon » 12 lis 2013, o 00:31

Zaraz uszczelka?Nee
Na rozgrzanym tez kopci jak mu wstawisz?
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Dostał piw: 12
Auto: Lancer CS9W 2.0 Intense

Postprzez Marung » 18 lis 2013, o 11:16

na zimnym silniku wygląd to następująco:
Marung
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Peres » 18 lis 2013, o 18:22

oh...słyszę, że katalizator wycięty:D

Nie wygląda to kopcenie jakoś strasznie, choć przy tej jakości filmiku nie bardzo widać jakiego koloru jest ten dym :) Ogólnie końca świata nie ma :)
Peres

Dostał piw: 0
Auto: Colt CA0

Postprzez Marung » 19 lis 2013, o 09:04

Film 480p na tyle pozwala mój telefon:( koloru niebieskiego w dymie nie widać moim zdaniem. Podejrzewam że to nie uszczelka. Kat faktycznie wycięty a dokładnie jak się okazało to puszka z resztkami wkładu katalitycznego wesoło latającymi w tej puszce i obijającymi się o nią :) Teraz jest rura przelot :)
Marung
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Tovija » 19 lis 2013, o 09:22

Widziałem ostatnio reklamę Modyfikatora Plus. Powoływali się na jakąś znaną i renomowaną krakowską bodajże hamownię która potwierdziła skuteczność preparatu jeżeli chodzi o poprawę kondycji silnika, spalania i osiągów niby. Na swoją korzyść powoływali się na to, że inne preparaty w swoim składzie posiadają cząsteczki dużej wielkości a modyfikator nano cząsteczki posiadające wielkość setnych mikrona. Nie wiem ile w tym prawdy bo renomowana krakowska hamownia mogla dostać solidną gratyfikację za rzekome potwwierdzające skuteczność ww. specyfiku badania no ale... mówie co słyszałem ;)
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens
Województwo: Śląskie

Postprzez ślepy » 19 lis 2013, o 09:32

jeśli chodzi ci o vtech to sami sie pozniej przyznali ze warunki pomiarowe były odrobine inne :) Ja u siebie wlałem latem przy wymianie oleju taki preparat jak Militec,zmian jakiś wiekszych na plus i minus nie zauwazyłem.

Marung w tym okresie pogodowym dymienie na biało w coltach z rana to norma
ślepy

Dostał piw: 2
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Marung » 19 lis 2013, o 09:36

znam tą reklamę :) na temat ceramizera sporo się też w sieci pojawiło na ich stronie jest sporo testów podpisach przez Motor, Super Express i telewizje: TVN Turbo oraz Redakcja Programu Motokibic TV co tym bardziej dodaje smaczku do tematu http://www.ceramizer.pl/content/view/33/44/ u mnie to chyba ucieka na blok silnika ten olej albo jakąś inna drogą, do cylindrów raczej nie trafia...
Marung
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez myszon » 19 lis 2013, o 17:20

Umyj silnik i obserwuj skąd ciśnie.Militec-1(usa)jest dobry ,nie mylić z K2.U mnie i w maluchu silnik chodzi ciszej.Zawory w maluszku przestały klepać.
Teraz delikatnie cykają głucho.Biegi również wchodzą miękko mimo zjechanego sprzęgła.Ten środek wciera się w metal co powoduje powstanie filmu który ma za zadanie zmniejszyć tarcie.Spalania i osiągów to myślę ze nie da się tym polepszyć ale na pewno maszyna ma lżej.Niedługo zrobię test w garażu z kumplem który wlał do lanosa.
Jest tez obszerny test zrobiony przez mechaników na forum jeepa:
http://www.jeep.org.pl/forum/viewtopic. ... 44&start=0
http://www.youtube.com/watch?v=LlXHwEinv6s
Spalanie jakie miałem najmniejsze to 6.5l w trasie(pusto w nocy,równa prędkość).
Na dwie odmy teraz założyłem filtry dzięki czemu silnik łapie tylko czyste i zimne powietrze.
Przerobiłem układ paliwowy tak ,ze podaje do wtrysków gorące paliwo które lepiej odparowuje w komorze.
Zapodałem philipsy drl oraz militec-1 do silnika i skrzyni oraz ceramizer do wspomagania.
To wszystko dało tyle ,ze auto pali 6.5l w cyku mieszanym który trwał 4dni.Na trasie osiągnę lepsze wyniki.
0,5l to już jest dużo na takie pierdoły jakie wprowadziłem.Nudzi mi się to kombinuje:)
Auto ma lżej i równiej pracuje.Wyczuwam lepsza elastykę.

Sory.
Zapomniałem dodać ,iż ominąłem filtr par paliwa i teraz cienkim oryginalnym wężykiem silnik zasysa opary paliwa ze zbiornika a nie z filtra:D
Paliwo podgrzewa się do 50 st C od układu chłodzenia bo mierzyłem.Liczyłem na wyższa tempa ale nie ma co przesadzać.Podgrzewa się jeszcze od wtryskiwaczy i w drodze do komory spalania wiec wystarczy na ta chwile.Auto jeździ lepiej niż wcześniej.Świece są ok.Zobaczymy co będzie dalej.
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Dostał piw: 12
Auto: Lancer CS9W 2.0 Intense

Re: Ceramizer, motodoctor i inne uszczelniacze

Postprzez tommygun26 » 21 lis 2013, o 00:22

myślałem żeby tak do żartów kupić taki specyfik kuzynowi na urodziny do beemki.gustownie zapakować itp ;).kiedyś przykleję mu te sztuczne zawijane brewki nad reflektory.może sie nie skapnie przed wyjazdem na miasto;)
"As long as we persevere and endure, we can get anything we want."
Mike Tyson
tommygun26

Dostał piw: 7
Auto: Colt 1.3 Glx 96

Postprzez Marung » 22 lis 2013, o 09:18

Myszon gdzie można zakupić ten Militec-1, wrzuciłem hasło w alledrogo i wyrzuca same podpowiedzi z K2.
Jeszcze nie dałem rady sprawdzić ile to mi pije oleju bo w sumie wolno pije.
Tommygun26 jak chcesz ceramizer kuzynowi aplikować tu żeby odnieść jakiś ewentualny skutek trzeba by o tym wiedział bądź zabrać mu auto na dzień, producent twierdzi by zaczęła się warstwa ceramiczna tworzyć trzeba przez pierwsze 200km nie wchodzić powyżej 2500obr/min lub przestać 4h na jałowym.
Marung
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ślepy » 22 lis 2013, o 09:56

Marung

http://allegro.pl/militec-1-250ml-orygi ... 40029.html
ślepy

Postprzez Marung » 22 lis 2013, o 11:07

aż chciało by się powiedzieć: "po co ślepemu oczy" hehe. A tu taki psikus. Wlewał to ktoś jeszcze do silnika, jakieś inne opinie??
Marung
Klubowicz
Klubowicz

Re: Ceramizer, motodoctor i inne uszczelniacze

Postprzez tommygun26 » 22 lis 2013, o 11:46

ten ceramizer to tylko do żartów kuzynowi.Na gazie jeździ to tak do śmiechu zę jego habeta już kompresji nie ma i trzeba ratować silnik.Osobiście nigdy bym tego nie wlał do silnika.Jak masz padnięte uszczelniacze na zaworach bądz zużyte pierścienie to już kapa.Pozbądz się wycieków.Sprawdź kompresję na cylindrach.Jeżeli kompresja jest ok to silnik jeszcze zdrowy.
"As long as we persevere and endure, we can get anything we want."
Mike Tyson
tommygun26

Auto: Colt 1.3 Glx 96

Postprzez Maniek » 22 lis 2013, o 12:18

Marung czyściłem po tym szajsie silnik... Umyć go po rozbiórce jak chcesz wyremontować, kaplica. Zmniejsza dymienie co za tym idzie zużycie oleju trochę tak, wycisza grzechot na panewkach tak, wycieki jak najbardziej, wycisza ogólnie pracę . Ale musisz wlać ze 3. Po rozebraniu jest tak śliski i dziwny szlam w silniku, którego nawet rozpuszczalniki mają problem wymyć. Słyszałem nawet jak ludzie leją jak nie potrzeba bo wyciszy silnik, tylko nikt nie bierze nigdy pod uwagę że potem należy go lać do każdej wymiany, bo nie wciera się w metal, osadza i potem nie lejąc go wypłucze.
Maniek

Auto: Space Wagon
  • Strona WWW

Postprzez ślepy » 22 lis 2013, o 12:39

motodoktor a ten np. militec to dwie inne bajki i działaja na innej zasadzie troche,doktory i inne syfy zageszczaja olej,a ten drugi zmienia poprawia troche własciwosci smarne oleju.

I tak jestem zdania ze jak motor jest w fatalnej kondycji to nic oprucz wymiany zuzytych czesci nie pomoze i zadne cudowne specyfiki nie pomoga.

Co do szlamów i osadów jutro bede sciagał miske olejowa bo musze uszczelnic to zobacze jak od dołu to wyglada bo latem wlewałem tego militeca. Po doktorach widziałem juz geste mazidło w innych motorach,ale zobacze co po tym.
ślepy

Postprzez Maniek » 22 lis 2013, o 13:56

A najlepsze jest po doktorach jak spuści się olej :) na drugi dzień galaretka :) Forest po kupnie swojego EA wymienił olej, po czym okazało się że auto chodziło na doktorach - dlaczego okazało się że złożyli panewki na puszki zalali doctorem i było ok - do wymiany. :lol: Powiem Wam że doctor potrafi zrobić "magię" której sobie nie wyobrażamy - moje stwierdzenie po tym co widziałem właśnie u Foresta :lol:
Co do tych środków, to nie wiem jak to opisać, nie tworzy widocznego śluzu czy coś, ścianki są "inne" w dotyku.
A ten środek o którym piszesz to nie znam, nie leje takich rzeczy, a jak ktoś przyjeżdża do roboty to nie pytam co lane.
Sam jestem ciekaw, jedyne co słyszałem o nim to że ma podobne właściwości działania jak MD, ale czy prawda? na dniach będziesz mógł powiedzieć/opisać realia.
Maniek

Auto: Space Wagon
  • Strona WWW

Postprzez Marung » 6 gru 2013, o 11:17

ja na razie zacząłem dokładny pomiar ile mi pije drań oleju na 1000km. Do głowicy qrde na razie nie mam jak zajrzeć, po pierwsze ja nie mam o tym bladego pojęcia a do mechanika będę mógł go odstawić dopiero w ferie bo praktycznie codziennie nim jeżdżę do pracy. Zobaczymy co wyjdzie.
Marung
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Marung » 19 lut 2014, o 12:43

No i doliczyłem się ile pije mi oleju, przy normalnej jeździe wciąga około lit oleju na 3500km.
Marung
Klubowicz
Klubowicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz

Powrót do Dyskusje ogólne

Powrót do Strona główna forum