Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Dyskusje ogólne
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Błotnik- orginalny czy zamiennik

Ogólne rozmowy związane z motoryzacją.
Odpowiedz

Postprzez kisiello » 22 kwi 2014, o 19:35

Sytuacja wygląda tak że szukam i szukam LEWEGO błotnika do mojego colta c50. Niestety znalezienie takiego który nie będzie zardzewiały jest jak na razie nie możliwe. Wszystkie mają rdze w dolnej części, tej przy progu. Każdy jaki się pojawił był "tylko do oczyszczenia" wg kupujących- ale wiadomo jak to bywa, dla nich to jest do czyszczenia a dla mnie może być już do spawania. Dlatego zastanawiam się powoli nad nowym zamiennikiem ale wiadomo jak to bywa z zamiennikami.

Wiadomo że orginalny błotnik będzie pasować na pewno, co do zamiennika to już może być różnie, znając życie będzie więcej pasowania i składania.
Orginalny błotnik będzie wymagał naprawy (pozbycie się rdzy i szpachlowanko), zaminnik nie. Malowania nie licze bo w obydwu przypadkach malowanie to samo :)

Co do ceny to orginaly do roboty są w granicach 100-150 zł, nowy kosztuje 190.
Jeśli chodzi o jakość zamiennika to jest to firma która robiła również reperaturki które mam teraz wspawane. Blacharz mówił że reperaturki są z pożądnej blachy i nie była to "papierowa" stal.

I teraz mam dylemat jaki wybrać- czy orginał czy zamiennik. Co radzicie, co myślicie? :)

Dodam tylko że auto nie będzie jeździło zimą, ogolnie mało przebiegowy się colt zrobi teraz.

P.S Problem o którym teraz pomyślałem -jak odróżnić błotnik orginalny mitsu od zamiennika. Bo głupio było by kupić używany zamiennik :lol:
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez Patryk Cj0 » 22 kwi 2014, o 19:46

powiem ci tak zamienniki praktycznie nie pasują mam przykład mercedes 124 zamówiłem 4 błotnik w zamienniku i żaden z nich nie pasuje albo jest jakiś krzywy bo szpary sie nie zgadzają nie da rady tego nic z tego zrobić ;/ a kiedyś kupiłem błotnik tez do 124 i wszystko ładnie pasowało nic nie musiałem z nim robić to wszystko zależy od firmy i szczęścia; ) a błotnik orginalny ma wyryte symbol mitsubishi a zamienniki mają wyryte nazwę swojej firmy
Patryk Cj0
Moderator regionu
Moderator regionu

Dostał piw: 177
Auto: Colt cjo 4g93 i Volvo S60 2.0t
Województwo: Pomorskie
  • Strona WWW

Postprzez Judaszcolt » 13 maja 2014, o 23:56

Jakość zamienników pozostawia wiele do życzenia - blacha cieńsza i słabej jakości. Tak praktycznie to i tak trzeba na nowo położyć podkład antykorozyjny na zamiennik. Fakt ma znaczenie producent zamiennika. Jednak wolałbym oryginał niż męczyć się z zamiennikiem.
Judaszcolt

Dostał piw: 2
Województwo: Śląskie

Postprzez Pietia » 26 maja 2014, o 15:39

Jak nie ma gdzie kupić, dać do lakiernika i niech on ściąga zamiennik na własna odpowiedzialność.
Pietia

Dostał piw: 0
Auto: colt

Odpowiedz

Powrót do Dyskusje ogólne

Powrót do Strona główna forum