Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ1] skorodowane podłużnice (a niby co innego...)

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Inez91 » 12 cze 2018, o 20:57

Cześć chłopaki (i dziewczyny),
mój ukochany Coltosław (2001, 1.3) zachorował na podłużnice. Załączam zdjęcia. Krótkie pytanie do Was - robić czy nie?
To mój ukochany samochód, który nigdy mnie nie zawiódł <3 Nie podoba mi się myśl o sprzedaniu go jakiemuś smarkaczowi, który nie będzie go szanował i kochał jak ja. Dlatego jestem skłonna wyłożyć kasę równą sporej części wartości samego Coltosława.
a) Czy w ogóle da się zrobić z tym coś sensownego?
b) Ile to może kosztować w Warszawie lub w zachodniopomorskim, gdzie często bywam?
c) Czy Colt z załataną podłużnicą złoży się w harmonijkę przy najmniejszej stłuczce? :(
d) Co się opłaca bardziej - łatanie czy wstawienie nowej podłużnicy? Finansowo i czasowo.
e) Wszelkie podobne doświadczenia/sensowne opinie mile widziane!
f) ...tak samo jak namiary na uczciwych (!) fachowców.
Pozdrawiam i pełna wątpliwości czekam na Wasze zdanie, drodzy towarzysze podłużnicowych niedoli...

https://zapodaj.net/4f217f55db4ba.jpg.html
https://zapodaj.net/45c07c2232d4e.jpg.html
Inez91

Dostał piw: 0
Województwo: Mazowieckie

Postprzez ludinho1 » 12 cze 2018, o 22:30

Siema.
a- da się .
b- w warszawie 1000-5000zł
c- nie
d- nie ma czegoś takiego jak nowe podłużnice tylne do colta V
e- bolączka colta więc co drugi coltmaniak przerobił temat
f- pod tarczynem jest blacharz który robił już kilka podłużnic w cjo. więc odszukaj namiary w dziale o mechanikach, skontaktuj się , powiedz że masz namiar z forum colta , podjedż lub wyślij zdjęcia i uzyskasz odpowiedż czy zrobi i za ile. ceny ma bardzo dobre.
:D
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez Inez91 » 12 cze 2018, o 23:11

A, B, D, E i F rozumiem, ale C mógłbyś rozwinąć ;) skoro podłużnice to element nośny auta to chyba muszą być naprawdę solidne, aby podczas ewentualnego wypadku uchronić auto przed harmonijką. A takie połatane to jak jakieś słomki plastikowe -.- możesz to jakoś zobrazować tak żebym zaufała w solidność połatanych podłużnic? Nie kwestionuję tego co napisałeś, tylko proszę o rozwinięcie myśli.
Inez91

Postprzez Inez91 » 12 cze 2018, o 23:14

A to co widać na fotach bardzo źle wygląda?
Inez91

Postprzez tresorex » 13 cze 2018, o 14:36

Na moje oko bardzo źle wyglądają. Może nie być do czego spawać. :( Ja osobiście bym odpuścił ich robienie. Lepiej poszukać zdrowszej budy lub innego modelu Miczubuczi :)
Na przeglądzie się przyczepili czy sama z siebie chcesz je naprawiać?

Co do złożenia się w harmonijkę przy wypadku to bym się tak nie obawiał. Nad podłużnicami masz jeszcze podłogę, nad nią szkielet boków auta i dach. Uderzenia w tył nie są tak groźne jak w przód bo albo ty jedziesz i ktoś jadący szybciej uderza w ciebie, albo ty stoisz i ktoś uderza. Nie tak jak wypadek na czołówkę że 2 auta jadę 100km/h i uderzają w siebie i prędkości się sumują.
Podłużnice i podłoga w CJ
Obrazek
Podłużnice też trzymają zawieszenie a u ciebie przy mocowaniu wahaczy jest już sito. Nie zdziw się jak wpadniesz raz tylną osią w większą dziurę lub wystającą studzienkę i koło stanie bokiem :(
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez ludinho1 » 13 cze 2018, o 23:05

C- podłużnice składają się z dwóch warstw i najczęściej zjedzona jest tylko zewnętrzna a wewnątrz jest druga która jest nawet chyba grubsza o ile pamiętam , także bez obaw. ale żeby to ocenić na 100pro to trzeba by opukać i zobaczyć co wewnątrz. jeśli ok to naprawa zewnętrznej blachy poprzez wspawanie płaskowników załatwia problem. z tych zdjęć ciężko cokolwiek ocenić.

Tresorex - zawiecha składa się z 4 wahaczy na stronie i do podłużnicy mocowany jest jeden malutki wahaczyk więc nie wydaje mi się żeby jego brak mógł spowodować wypadek ;) . nie mniej jednak oczywiście musi być wszystko w zawieszeniu przymocowane na tiptop żeby nie kusić losu :)
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Inez91 » 22 cze 2018, o 10:57

Cześć chłopaki, dzięki za odpowiedzi.

Zrobiłam podłużnice, progi wewnątrz i belkę pod silnikiem u Pana Jarka pod Tarczynem (Przypki). Kontakt znalazłam na tym forum.

Jeszcze przed zimą zakonserwuję, też u Pana Jarka i mam nadzieję, że ze dwa lata spokojnie pojeżdżę. A potem wymiana ;)
Inez91

Postprzez Lukasz_3090 » 24 cze 2018, o 19:27

@Inez91 ile wyniósł koszt?
Lukasz_3090

Dostał piw: 1
Auto: Colt cj0 2002r
Województwo: Łódzkie

Postprzez Inez91 » 25 cze 2018, o 19:37

Priv ;)
Inez91

Postprzez tresorex » 26 cze 2018, o 08:36

Pokaż fotki jak wyszły
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ryba18mk » 27 lip 2018, o 13:03

Witam. W moim Colcie cj tez jest problem z podłużnicami z tyłu o czym dowiedziałem się wczoraj przy wymianie tłumika. Powiedzcie czy da się to jakoś naprawić? Czy macie jakiegoś polecanego blacharza w okolicy Częstochowy? Znalazłem kontakt do firmy Mecar w temacie polecanych fachowców ale zajmuja sie tylko mechaniką. Szkoda mi samochodu bo wszystko działa perfekt nie bierze kropli oleju ale to co się dzieje z blachą to jakaś masakra. Pozdrawiam.
Obrazek

Obrazek
ryba18mk

Województwo: Śląskie

Postprzez Lukasz_3090 » 29 sie 2018, o 22:44

W Łodzi odstawiłem auto do serwisu kielski Mechanika- blacharstwo na Przybyszewskiego. Można śledzić na FB proces naprawy. Przedni pas i tylne podłużnice ok 900 - 1000zł za wszystko, taką ceną usłyszałem przez tel. Nie ma tragedii.
Lukasz_3090

Auto: Colt cj0 2002r

Postprzez sti24evo » 27 wrz 2018, o 10:14

Ja wczoraj odebrałem od p.Jarka z Przypek k. Tarczyna mojego Colcika po renowacji tylnych podłużnic i belki pod silnikiem + czyszczenie i konserwacja podwozia.
Przyznam szczerze, że nie spodziewałem się aż takiego rezultatu. Autko wstawiłem w sobotę, odebrałem w środę.
Podłużnice przed:

Obrazek

Obrazek

No i efekt po:

Obrazek

Belka:

Obrazek

Podwozie:

Obrazek

Obrazek
sti24evo

Auto: CJ0 1.6 Sport '03

Postprzez tresorex » 27 wrz 2018, o 13:41

Coś szybko zrobione. Tam jest rozbierania i składania na 2 dni a gdzie czas żeby wyschlo między warstwami? Oby się nie okazało że to tylko psikniete z wierzchu... Zima zweryfikuje tą robotę :)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez sti24evo » 28 wrz 2018, o 08:13

tresorex napisał(a):Coś szybko zrobione. Tam jest rozbierania i składania na 2 dni a gdzie czas żeby wyschlo między warstwami? Oby się nie okazało że to tylko psikniete z wierzchu... Zima zweryfikuje tą robotę :)

Oj na pewno nie było to zrobione po łebkach, podłużnice były wycinane, 2 warstwy i wspawane na nowo, reszta wyczyszczona, mocowanie belki wycięte i zrobione. Najpierw poszedł chyba R-stop, potem 2 warstwy jakiś specyfików + zalanie profili. p.Jarek dokładnie opisał co i jak robił. Z tego co wiem to już niejedne podłużnice z forum ratował. Wygląda to naprawdę dobrze.
sti24evo

Auto: CJ0 1.6 Sport '03

Postprzez ludinho1 » 28 wrz 2018, o 09:27

Jarosław nieżle sobie radzi. Ja u niego już robiłem ze 3 czy 4 roboty. Może nie robi idealnie każdego zakamarka jak profesjonaliści bo wiadomo że to robota wtedy na 2-3 tygodnie minimum , i opłata pewnie drugie tyle co wartość colta , ale podwozie po nim na 2 lata spokojnie starcza i póżniej trzeba powtarzać wiadomo :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez wookash » 17 sty 2019, o 19:02

Znacie może z Łodzi lub okolic kogoś kto to też tak ogarnie podłużnice jak Jaroslaw?
wookash

Auto: Colt CJ0 1.6glx Galant EA5W
  • Strona WWW

Postprzez archieee » 25 mar 2019, o 19:48

Podłącze się do pytania ale tym razem poproszę o kogoś z Krakowa
archieee

Auto: Mitsubishi Colt Cj0
Województwo: Małopolskie

Postprzez jajano » 2 lip 2019, o 22:41

sti24evo napisał(a):Ja wczoraj odebrałem od p.Jarka z Przypek k. Tarczyna mojego Colcika po renowacji tylnych podłużnic i belki pod silnikiem + czyszczenie i konserwacja podwozia.
Przyznam szczerze, że nie spodziewałem się aż takiego rezultatu. Autko wstawiłem w sobotę, odebrałem w środę.
Podłużnice przed:

[ Obrazek ]

[ Obrazek ]

No i efekt po:

[ Obrazek ]

Belka:

[ Obrazek ]

Podwozie:

[ Obrazek ]

[ Obrazek ]

Witajcie, proszę o udostępnienie namiarów na warsztat Pana Jarka - mam do zrobienia colta, którego podłużnice nie przetrzymają najbliższej zimy.

Jajano
jajano

Postprzez MultimasteR » 5 lip 2019, o 15:18

Witaj, sam chciałem skorzystać z jego usług pod koniec marca tego roku, niestety dowiedziałem się, że Pan Jarek skończył z tą profesją.
MultimasteR

Auto: Colt CJ0 1.6 Clou 1999

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum