Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] problem z przewodami zapłonowymi

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez woland85 » 19 cze 2013, o 16:17

Witam serdecznie.
Posiadam Colciaka z 2001 roku, silnik 1,3 16v 82 KM
Dwa miesiące temu profilaktycznie wymieniłem przewody zapłonowe. Samochód jeżdził prawidłowo jakieś 2 tygodnie - po czym zaczęły się dziwne dławienia (zwłaszcza przy dodawaniu gazy pod gorkę) oraz generalny spadek mocy.
Jak się okazało kable które zamontował mi mechanik nie sa dopasowane właściwie - gołym okiem widać że wystają kilka mm nad gniazdo świecy. Niestety nie wiem nawet co to są za kable - mechanik je sam kupował. Wiem tylko że NGKI i ze tanie to one nie były (147 zł)
Jak się kable trochę upcha w kierunku świec to jest spokój na parę dni :)...no ale nie ejst to rozwiązanie na dłuższą metę co mi radzicie? reklamacja u mechanika nie wchodzi w grę bo już sie bardzo nie lubimy :D..
Może mógłby ktoś polecić jakies sensowne pasujące kable zapłonowe ? (p.s w moim Colciaku są tylko dwa kable,w tym starszym silniku były chyba cztery).

Pozdrawiam Coltmaniacy!
woland85

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt 1.3 82Km 2001
Województwo: Świętokrzyskie

Postprzez michalcjo » 19 cze 2013, o 18:04

Ngk to sensowne kable tylko trzeba je dobrze zamontowac a poza tym są fajki pod cewkami które ngk nie daje w zestawie, warto jeszcze sprawdzic i ewentualnie wyeliminować wycieki oleju wokół cewek.
michalcjo

Województwo: Wielkopolskie

Postprzez maniac » 19 cze 2013, o 19:29

Jakie kable zapłonowe w 1.3 16V? Tutaj masz 1 albo 2 maleńkie kabelki. Temu silnikowi bliżej do 4G92 niż do 4G13 GEN1...
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12
Województwo: Mazowieckie

Postprzez woland85 » 19 cze 2013, o 20:21

jak to jakie kable ? To co to niby jest ? Sorka, ale taka wypowiedż nie za bardzo jest mi pomocna...
woland85

Postprzez dzordz » 19 cze 2013, o 22:46

Ja mam Colta z 2002 roku, 1.3 silnik i powiem Ci , że z tymi przewodami to u mnie też chyba nie jest tak jak powinno być, tzn. jakiś czas temu zaglądałem do rozrządu i siłą rzeczy musiałem powypinać przewody ze świec, po złożeniu całości za cholerę nie mogę ich wcisnąć tak jak były wcześniej. Mianowicie ten gumowy kołnierz który powinien przylegać do pokrywy zaworów, za cholerę nie chce wrócić na swoje miejsce a wcześniej idealnie wszystko pasowało. Na nic zdało się smarowanie olejem, wciskanie na chama , kombinowanie na różne sposoby - nie dało się i tyle.
Autko śmiga bez problemu ale zastanawiam się dlaczego tak się dzieje , wcześniej było ok a teraz te fajki które nie są bezpośrednio pod cewkami nie "siedzą " tak jak powinny.
Kurde przed wyjazdem wakacyjnym chciałem wymienić przewody i świece ale chyba wymienię tylko świece, nie chce mieć takich przygód pare tysięcy km od domu... ;)
dzordz

Dostał piw: 2
Auto: Colt cj0 1.3

Postprzez ludinho1 » 23 cze 2013, o 10:57

a wiesz że olej zwiększa rezystancję a takowa jest potrzebna jak najniższa na linii przewody - świece ?
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez dzordz » 23 cze 2013, o 21:05

Być może , ale olej nie dostał się ośrednio na styki, więc nie widzę problemu. Po za tym to śladowe ilości:)
dzordz

Dostał piw: 2
Auto: Colt cj0 1.3

Postprzez zibi » 25 lis 2013, o 14:03

Witam
Podepnę się do tematu .
Mam problem z dobraniem przewodów zapłonowych widać tylko dwa kabelki ,czy pod cewkami też coś jest jakaś fajka ,czy to się osobno dokuje czy jest w zestawie.Poniżej zdjęcie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 37f27.html
zibi

Postprzez woland85 » 30 lis 2013, o 12:37

odnośnie mojego problemu z kablami...

okazało się że mechanik dobrał złe kable - założył NGK RC-ME1202, które nie do konca pasowały do Colta
teraz założyłem Blue Print ADC 41616 - przejechalem ok 10 tysi i jest ok, takze gorąco je polecam do silnika 1.3 16v 82 KM
woland85

Postprzez zibi » 12 gru 2013, o 19:21

Witam
W końcu wymieniłem te przewody i świece,jednak nie obyło się bez strat.niby taka prosta rzecz a jednak ,ułamałem przy ściąganiu cewki, fajkę przy samym łączeniu z cewką.
Ku mojemu zdziwieniu wewnątrz jest tylko sprężynka która łączy fajkę z tym modułem.Pytanie czy warto to kleić i kombinować czy wymieniać na nowe . Jeden zestaw z demontażu to ponad 100 zł.
W moim przypadku wymiana przewodów chyba była niepotrzebna ,przebicie było właśnie w miejscu gdzie się ułamało.Także polecam najpierw rozebrać popatrzeć,co jest grane .

Człowiek uczy się całe życie.
zibi

Postprzez Szafiq » 12 gru 2013, o 19:48

Nie bardzo rozumiem co napisałeś Zibi. Ogólnie to cewka ma zdejmowaną fajkę na której jest właśnie sprężynka.Ta fajka jest wymienna i można ją dokupić oddzielnie: http://allegro.pl/mitsubishi-colt-cj-96 ... 41932.html
Z Twojego opisu wynika,że właśnie fajka rozłączyła się z cewki,ale cewka i fajna nie są jednym elementem, W Twoim przypadku jak chcesz wymienić przewody to kupujesz 2 przewody plus 2 fajki do cewek jak na aukcji powyżej.
Szafiq

Auto: Galant EA2W,Colt CJ0 1,6

Postprzez zibi » 13 gru 2013, o 21:24

Witam
To widocznie element który powinien się rozłączyć ułamałem . powierzchnia jest chropowata i poszarpana ,ewidentnie w moim przypadku nie udało się rozłączyć tych dwóch elementów i się odłamało.Możliwe że było przegrzane i stopione i dlatego tak się stało.Dzięki Szafiq bynajmniej za podpowiedz ,dokupię samą faje i spróbuje coś z tym zrobić. U mnie przed wymianą kabli i świec auto szarpało ,teraz wszystko ustało, zobaczymy na jak długo.
zibi

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum