Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Problem z chłodzeniem

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0 1.3] Problem z chłodzeniem

Postprzez Rzeznik633 » 8 cze 2013, o 23:53

Od kilku dni moj motor zaczął sie grzać na początku pomagało wciśniecie sprzegła i przygazowanie silnikiem na 4-5 tys obrótów i skazówka zkakała po pare kresek w dół lecz przestało to działac chłodnica zimna ledwo górą ciepła a skazówka tep. na maxa w góre dzisiaj odpaliłem zimnego i na start pokazała 80 stopni czy wie ktos co jest problemem termostat?
Jesli termostat jest uszkodzony to gdzie go szukac w chłodnicy nic nie ma?
Rzeznik633

Dostał piw: 0

Problem z chłodzeniem cj0 1.3 12v

Postprzez ozzy89 » 9 cze 2013, o 01:00

najpierw odpowietrz porządnie układ chłodzenia
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6
Województwo: Śląskie

Postprzez Rzeznik633 » 9 cze 2013, o 13:41

przez rok było ok a teraz zapowietrzył by sie układ chłodzenia czy to jest możliwe ?
Rzeznik633

Postprzez arek » 9 cze 2013, o 14:43

A dolewałeś w między czasie płyn? Jeżeli tak to zasada jest prosta za każdym razem jak dopełniasz ubytek płynu to trzeba odpowietrzyć;) Chyba że masz małą nieszczelność wtedy to inna bajka.
arek

Auto: CJO 99 kiss
Województwo: Lubuskie
  • Strona WWW

Postprzez robbson » 9 cze 2013, o 14:59

Tak, możliwe. Najpierw zrób tak że odpowietrz cały układ,zobacz też czy masz płyn chłodzący. Sprawdź bezpieczniki bo może być też walnięty czujnik(czy załącz ci się wiatrak chłodnicy). Popatrz/dotknij też wąż chłodnicy czy za wcześnie nie robi się gorący, ale to na zimnym silniku po odpaleniu no i wtedy mozesz myśleć o termostacie. Nie wykluczyć można też pompy wody do wymiany.
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Dostał piw: 51
Auto: Colt CJ1A '98
Województwo: Łódzkie

Postprzez Rzeznik633 » 10 cze 2013, o 00:15

Płynu nie dolewałem ubytku tez zadnego nie ma bo pompe wymieniałem nie wiem 7moze 8 miesiecy temu wiec jest szczelnie tez juz myslałem ze moze wirnik sie slizga od pompy na wałku, ale zastanawia mnie tylko czemu rano na zimnym silniku od razu pokazuje 80-90 stopni na liczniku powiem tyle ze miesiac temu umyłem komore silnika z brudu i moze styki zasniedziały ale nie wiem gdzie znajduje sie czujnik tęperatury w CJ0.
Narazie nie miałem czasu na zabawe ale dzisiaj po południu, bede spuszczał płyn i wleje go od nowa nie wiem czy dobrze to robie bo zawsze sciągałem górny waż chłodnicy i przez niego wlewałem płyn aby nie było zapowietrzone.
Rzeznik633

Postprzez blackpirate » 13 cze 2013, o 15:42

Czujnik temperatury w CJ0 Masz zaraz przy termostacie, po lewej stronie patrząc od przodu auta.
blackpirate

Auto: CJ0; Passat B5; Golf V;
Województwo: Mazowieckie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum