Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez dzordz » 24 maja 2014, o 20:27

Cześć.

Mam sprawę do was. Otóż upały się zrobiły i dzisiaj postanowiłem podjechać do pobliskiego warsztatu nabić klimatyzację.
Tzn. klima w miarę fajnie chłodziła przed dzisiejszym dobiciem do pełna , mam termometr który wkładam w środkowy nawiew , włączam klimę daję na 2 bieg dmuchawę i na biegu jałowym silnika bez dodawania gazu termometr wskazywał ok 8 stopni. Podczas jazdy temperatura spadała do ok 6 stopni.
Dzisiaj po dobiciu klimy (ponoć facet dobił 2 setki czynnika) klima słabiej chłodzi. Teraz na biegu jałowym ,na postoju jak mam włączoną klimę , prędkość dmuchawy na 2 biegu termometr wskazuje ok.10 stopni, jak jadę to ok.8 stopni , czyli jest gorzej. Różnica jest odczuwalna.
Zastanawiam się w czym problem, klima szczelna, w tamtym roku wymieniałem chłodnicę klimy i rurkę, nieszczelności brak. Gdyby była nie szczelna to od tamtych wakacji szlak by trafił klimę i ciśnienie by uciekło.
Cały czas w miarę fajnie chłodziła , do dnia dzisiejszego po dobiciu...
Filterek wymieniałem z dwa miesiące temu jak by co ;)
A tak w ogóle to klima super chłodziła zaraz po zakupie auta, momentami było chłodno jak cholera temperatura oscylowała w granicach 4-5 stopni, teraz jest o wiele gorzej...
dzordz

Dostał piw: 2
Auto: Colt cj0 1.3

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez zubrin » 24 maja 2014, o 21:46

wiatrak klimy działa?
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez dzordz » 25 maja 2014, o 06:13

Działają obydwa wiatraki,też o tym myslałem ale odpada. Dzisiaj sprawdzę jak będzie chłodzić bez filterka, może to on coś zamula?!
dzordz

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez oko_81 » 25 maja 2014, o 09:14

Nie da się do układu klimatyzacji "dobić" dwie setki czynnika !
Dwie setki to możesz na imprezie się napić czyściochy :-)

Urządzenie po podłączeniu do klimatyzacji samochodowej w pierwszej kolejności pobiera cały czynnik a następnie wtłacza go do układu ponownie.
Ważne jest aby urządzenie do serwisu klimy było sprawne i kalibrowane aby wtłoczyć odpowiednią ilość czynnika.
Możliwe że masz mniej czynnika niż miałeś wcześniej w układzie. W rezultacie niższą temperaturę. Jedź do innego serwisu niech sprawdzą ile masz czynnika ale nie do pseudomechanika który kupił maszynę i jej nie serwisuje ...
Pozdro
oko_81

Dostał piw: 20
Auto: Mitsubishi Colt
Województwo: Śląskie

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez zubrin » 25 maja 2014, o 11:57

jak to nie idze dobić, jest mało do dobijają to tylu co ma być
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez dzordz » 25 maja 2014, o 18:05

Hej, dzięki za zainteresowanie tematem!
Hmm, sprawa wyglądała tak z tym warsztatem, podjechałem do chłopa , przytargał maszynę, podpiął pod autko. Trwało to może z 15 minut, powiedział że dobił 2 setki czynnika, skasował 20 zł i tyle w temacie. Po czym trochę smigałem po mieście i zauważyłem że gorzej chłodzi!
Dzisiaj sprawdziłem filterek kabinowy, był deko przykurzony , sprawdziłem jak klima chodzi bez filterka i to samo.
Faktycznie może podjadę gdzie indziej z tą klimą. W czerwcu jadę do rodziny i tam był w miarę ogarnięty facet od klimy, pamiętam że przed nabiciem zawsze najpierw sprawdza szczelność tzn. psikał jakimś płynem po przewodach, rurkach itp., póżniej jeszcze nabija klimę samym ciśnieniem(tak mi się wydaję),sprawdza czy trzyma ciśnienie i dopiero nabija jak co, ale ta usługa kosztuje z tego co pamiętam ze 150 zeta lekko!

Pozdrawiam.
dzordz

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez zubrin » 25 maja 2014, o 18:50

tak się sprawdza szczelność jak jest pusta, jak klima działała sprawdza sie ultrafioletem gdzie świeci
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez dzordz » 8 cze 2014, o 15:44

Hej.

Podbijam temat mojej klimatyzacji. Otóż przeglądam neta w temacie słabszej wydajności klimy po jej dobiciu. Czy może być tak że jak facet dobił mi te niby 2 setki czynnika, to po prostu może go być za dużo i klima chłodzi słabiej???
Hmmm a jeśli faktycznie go jest za dużo to czy nic mi tam nie rozpierdzieli bo wtedy będą jaja!

Dla przypomnienia, klima przed dobiciem chłodziła lepiej jak po dobiciu!

Pozdr.
dzordz

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez zubrin » 8 cze 2014, o 15:54

tak jak jest za dużo robi się za wysokie cisnienie i wyłącza klime żeby nie rozsadziło chłodnicy
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez dzordz » 8 cze 2014, o 16:10

Z jednej strony to od kiedy mam Colta , to pamiętam , że sprężarka klimy dość często się włączała i wyłączała i tak w kółko. Chwilke pochodzi i się wyłącza . Z tego co gdzieś tam słyszałem to niby tak ma być...
Ciekawi mnie nadal to, czy nadmiar czynnika wpływa na wydajność, jakieś szczątkowe info na necie znalazłem na ten temat ale zbyt mało tego aby mnie przekonać ;)

A tak z ciekawości zapytam, czy ktoś z was mierzył kiedyś temperaturę powietrza na włączonej klimie? Jak to wygląda na środkowych nawiewach, przy zamkniętych pozostałych, na 2 biegu dmuchawy, podczas postoju i podczas jazdy.
Ja dzisiaj znowu sprawdzałem to podczas postoju mam w okolicach 12 stopni a podczas jazdy ok 9 stopni. Lipa troszkę, kiedyś to dosłownie mroziło, klima szczelna, nowa chłodniczka klimy, nabita ....a mimo to słabo chłodzi.
dzordz

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez zubrin » 9 cze 2014, o 23:48

czujnik cienienia może być uszkodzony, ile masz w nim kabli 2 czy 4, możesz na krótko spiąć i zobaczyć
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez dzordz » 10 cze 2014, o 10:13

A gdzie takowy czujnik znajdę, ale z tego co pamiętam, większość czujników, ten na osuszaczu i na sprężarce ma po dwa kable. Podpiąć na krótko tzn. jak , heh nie chce nic popsuć ;)
Dzięki.
dzordz

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez zubrin » 10 cze 2014, o 11:31

chodzi o czujnik w osuszaczu, jak ma 2 kable to włożyć drucik ;) ale nie mozna tak za długo
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez MarcinZ » 15 cze 2015, o 09:37

dzordz napisał(a):Hej.

Podbijam temat mojej klimatyzacji. Otóż przeglądam neta w temacie słabszej wydajności klimy po jej dobiciu. Czy może być tak że jak facet dobił mi te niby 2 setki czynnika, to po prostu może go być za dużo i klima chłodzi słabiej???
Hmmm a jeśli faktycznie go jest za dużo to czy nic mi tam nie rozpierdzieli bo wtedy będą jaja!

Dla przypomnienia, klima przed dobiciem chłodziła lepiej jak po dobiciu!

Pozdr.

mialem ten sam problem ,smigala raptem 2 miesiace w bmw ,a potem zdechlo i okazalo sie ,jak pojechalem na maszyne odpowiednia ze jest tylko 200g.nabilem jak trzeba 1250g i smigala 1,5 roku .

A wogole to gdzie odplywy w colcie cjo ?
MarcinZ

Auto: e39 , colt
Województwo: Mazowieckie

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez szalakal » 4 lip 2015, o 13:43

Nie wiem czy dobrze robie podpinając się tutaj z moim problemem ale dotyczy także klimatyzacji więc po co nowy zakładać. Otóż dziś byłem na dobiciu i mam nieszczelność , mechanior kazał załatwić na szrocie rurkę od chłodnicy do osuszacza , wymienimy i dobijemy i teraz pytanie; chciałbym raczej kupić nową ale nigdzie nie ma , ale jeśli mam zamówić na szrocie to czy oni mi tam wymontują tą sprawną część ? Czy ona tam sie wykręca właśnie od tych punktów (chłodnica-osuszacz) ?
Jeśłi ktoś ma w rozsądnej cenie taką część to zapraszam na priv
Nie jest sztuką zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zrobić to boczną.
szalakal

Dostał piw: 3
Auto: Colt V CJ0
Województwo: Nie dotyczy

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez ludinho1 » 4 lip 2015, o 22:00

to jest niestety najgorsza rurka ze wszystkich czterech i najczęściej z nią są problemy bo raz że jest najcieńsza i najdelikatniejsza i bardzo łatwo ułamać to też zazwyczaj jest tak zapieczona że nie daje się wykręcić bez uszkodzenia. tak ona jest pomiędzy osuszaczem a skraplaczem. o kupnie nowej możesz pomarzyć ale próbuj bo ja ci do czech nie będę wysyłał jednej rurki :D
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez dzordz » 22 lip 2015, o 17:51

Hej, i znowu mam mały problem z klimą...przynajmniej tak mi się wydaje.
Jak włączam klimatyzacje to ewidentnie słychać buczenie w aucie, nie jest to mocno słyszalne ale zauważyłem że sprężarka pracuje inaczej. Dzisiaj odpiąłem na chwilkę wentylator który mi przeszkadzał w zdiagnozowaniu skąd dobiega dźwięk , bez cienia watpliwości jest to odgłos ze sprężarki. Po za tym dzwięk pojawia sie jak załączam klimę i milkine jak ją wyłączam . Klima chłodzi, nie ma szału ale działa,nabijana w tamtym roku.
pozdrawiam.
dzordz

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez ludinho1 » 22 lip 2015, o 20:52

może hałasować łożysko sprężarki . spróbuj dorażnie napryskać tam wd lub coś podobnego . a nuż pomoże :)
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez dzordz » 22 lip 2015, o 22:13

Łożysko moim zdaniem odpada ,bo wydaje mi się że cały czas by głośno chodziło bez względu na to czy sprężarka działa czy nie... tak mi się wydaje.
Pozdro
dzordz

[CJ0 1.3] Klimatyzacja

Postprzez ludinho1 » 22 lip 2015, o 22:18

no niekoniecznie bo w sprężarce jest sprzęgło i załącza ją tak naprawdę włączenie klimy. nie wiem jak ona tam jest zbudowana w środku ale obciążenie jej zmienia się napewno po włączeniu klimy
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum