Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[Cj0] Jaki filtr paliwa?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[Cj0] Jaki filtr paliwa?

Postprzez Kali » 19 wrz 2015, o 20:38

Hej!

Wymieniam olej u mechanika, ale chciałbym się zaopatrzyć w jakiś rozsądny filtr paliwa. Co polecacie? Jaki w ogóle model powinienem szukać? Nie mogę nigdzie znaleźć symbolu.
Kali

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubishi Colt CJ0 Cool 1.3
Województwo: Śląskie

[Cj0] Jaki filtr paliwa?

Postprzez Przemcio » 19 wrz 2015, o 21:26

Numery OEM: MB433425 lub MB400809.
Moim zdaniem jakieś szaleństwa nie są potrzebne i styknie zwykły filtr, choćby boszowski czy japanparts.

http://www.iparts.pl/auto-czesci/filtr- ... 00261.html
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

[Cj0] Jaki filtr paliwa?

Postprzez ludinho1 » 19 wrz 2015, o 22:46

dokładnie . bierz byle jaki :) . niektóre colty mają po 200tyś km i nigdy nie wymieniany był filtr , także nie ma co tu się rozczulać. każdy nowy będzie dobry :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

[Cj0] Jaki filtr paliwa?

Postprzez Kali » 20 wrz 2015, o 00:42

A które filtry należy wymienić przy wymianie oleju?
Kali

[Cj0] Jaki filtr paliwa?

Postprzez Dylan » 20 wrz 2015, o 00:47

Niby filt powierza wymienia się co wymianę oleju. Powiem Ci, że wymiana filtra paliwa nie jest łatwa ze względu na dostęp do niego. Mój mechanik podjął się tego, ale powiedział po robocie nigdy więcej :-) Dopowiem, że dwóch wcześniej odmówiło mi wymiany tego filtra ze względu na dostęp.
Dylan
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 41
Auto: Colt CZT

[Cj0] Jaki filtr paliwa?

Postprzez kisiello » 20 wrz 2015, o 01:15

Przy wymianie oleju zawsze należy wymienić filtr oleju, podkreślam zawsze :D
Warto ale nie jest to koniecznością wymienić filtr powietrza, ogólnie wszystko zależy od tego co ile km wymienia się olej.
Moim zdaniem olej powinno wymieniać się co 10tys km jeśli auto jest normalnie użytkowane (jeśli ostra jazda to częściej), filtr powietrza co drugą wymianę oleju wymienić i będzie super.
Filtr paliwa też myślę że warto zmienić i będzie spokój, następny razem to go odkręcą już na złomie :D
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

[Cj0] Jaki filtr paliwa?

Postprzez Rysiek » 20 wrz 2015, o 11:32

a ja powiem od siebie, że mam dość pożal się boże "mechaników" których niestety sporo, teraz co prawda samemu takie rzeczy robię, ale weź się nie znaj na aucie, to w Colcie po 1 primo nie wymienią Ci filtra paliwa bo dostęp z dupy i trzeba pomyśleć nieco, a secundo jest sprawa zbieżności z tyłu najczęściej jej nie ustawią i powiedzą, że tu się nie ustawia, no bo to wiąże się z wymianą śrub mimośrodu najczęściej. To takie dwa zapalne punkty które odsiewają Mirków i Januszy od prawdziwych mechaników w temacie Colta.
Rysiek

Dostał piw: 49
Auto: CJ5A 4g93 SOHC

[Cj0] Jaki filtr paliwa?

Postprzez ludinho1 » 20 wrz 2015, o 11:41

Dylan napisał(a):Niby filt powierza wymienia się co wymianę oleju. Powiem Ci, że wymiana filtra paliwa nie jest łatwa ze względu na dostęp do niego. Mój mechanik podjął się tego, ale powiedział po robocie nigdy więcej :-) Dopowiem, że dwóch wcześniej odmówiło mi wymiany tego filtra ze względu na dostęp.
dostęp łatwy nie jest to fakt , a zapieczone połączenie to drugi fakt, ale ogarniam bez większego problemu :)
Rysiek napisał(a): To takie dwa zapalne punkty które odsiewają Mirków i Januszy od prawdziwych mechaników w temacie Colta.
Rychu zapomniałeś dodać 3 punktu zapalnego jakim jest brak iskry. połowa mechaników nie radzi sobie z nieodpalającym coltem ;)
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[Cj0] Jaki filtr paliwa?

Postprzez Kali » 20 wrz 2015, o 18:56

Znalazłem paragon poprzedniego właściciela sprzed października 2013 roku (10 tys. km temu) :
Wymienił m.in:
filtr oleju
filtr powietrza
filtr kabinowy
filtr paliwa

Czyli wnioskuję, że filtr paliwa mogę sobie odpuścić na najbliższe 100 tys km. ?
Kali

[Cj0] Jaki filtr paliwa?

Postprzez ludinho1 » 20 wrz 2015, o 19:06

niekoniecznie. według mnie nie da się jednoznacznie stwierdzić po ilu km trzeba go wymieniać. jest jeden pewnik że dopóki nic się z autem nie dzieje to można to pominąć :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[Cj0] Jaki filtr paliwa?

Postprzez tornado21 » 7 paź 2015, o 16:05

Dylan napisał(a):Niby filt powierza wymienia się co wymianę oleju. Powiem Ci, że wymiana filtra paliwa nie jest łatwa ze względu na dostęp do niego. Mój mechanik podjął się tego, ale powiedział po robocie nigdy więcej :-) Dopowiem, że dwóch wcześniej odmówiło mi wymiany tego filtra ze względu na dostęp.

Właśnie jestem po wymianie tego filtra i tak samo mój mechanik narzekał na cholernie trudny dostęp, ostatnim razem w ogóle go nie wymienił bo stwierdził, że co roku nie trzeba ;) Jeśli chodzi o producenta to JPN (Japan Parts)
You can only be free when you've got nothing to lose
tornado21

Auto: CJO 1.6 16v 76KW/103KM

[Cj0] Jaki filtr paliwa?

Postprzez Damiano337 » 5 maja 2016, o 13:16

gdzie w cj1a znajduje się filtr paliwa? (jestem zielony jeżeli chodzi o motoryzację)
Damiano337

Dostał piw: 1
Auto: Mitsubishi Colt CJ1A
Województwo: Warmińsko-mazurskie

[Cj0] Jaki filtr paliwa?

Postprzez Kryss » 5 maja 2016, o 14:52

jak staniesz przed samochodem to przy ścianie grodziowej po prawej stronie
Kryss

Dostał piw: 12
Auto: COLT(CJ0)1,8SOHC

Odpowiedz