Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu 1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu: Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem! Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg
2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn: - Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)? - W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)? - Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)? Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy! Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie
3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Wpadło mi ostatnio parę złotówek i chce uzupełnić głośniki w aucie. Nie mam w drzwiach kierowcy i pomyślałem, że kupie sobie w końcu coś porządnego. Wyczaiłem dwie propozycje i jeśli ktoś mógłby mi doradzić będę wdzięczny.
Nie no aż tyle to nie mam na głośniki niestety Szukam czegoś do 180 max. Nie potrzebuje też czegoś mega specjalnego. Jedynie, żeby był głęboki bass bez montowania skrzyni w bagażniku. Tylko nie mówcie, że tak się nie da bo wiem, że można.
Głęboki bas z przodu przy głośniku 165mm? Takie rzeczy "tylko w erze". To po pierwsze primo. Po drugie primo odpuść sobie głośniki 2/3 drożne i kup zestaw odseparowany. W cenie do 180 zł nie znajdziesz lepszego: http://allegro.pl/powerbass-s-6c-glosni ... 42393.html Mam, bardzo polecam. Pamiętaj tylko o: 1. dystanse, 2. wygłuszenie, 3. wzmacniacz ok. 50-70 RMS na kanał (wystarczą 2, jeśli nie chcesz skrzyni).
Uwierz na słowo - żeby dobrze grało, trzeba się trochę napracować... Jak z każdą rzeczą możesz iść półśrodkami, ale możesz też zrobić dobrze. Zapomnij w ogóle o niskich tonach na podpiętym radiu, o drożnych, o plastikowych koszach. Kup głośniki PB, wytnij dystanse (nawet zwykła płyta wiórowa będzie lepsza od plastiku), wygłusz drzwi - powoli, ale słusznie.
Na szczęście drzwi zostały wygłuszone przez poprzedniego właściciela ( podobno ). Ja wiem, że przy zwykłych głośnikach nie będzie niskiego bassu, żeby łamał żebra. Mi po prostu chodzi o to, żeby nie był taki płytki. Chce dobre głośniki na przód i to wszystko. Bez wzmaka bo nie mam na to kasiorki narazie
Albo rybki, albo... akwarium - kup okazyjnie wzmacniacz, zasil zestaw przedni i będzie prawidłowo. Nie oszukuj się - za 180 zł nie zbudujesz sceny ot tak
No przeca wiem, że sceny za taką kasę mieć nie będę Po prostu szukam dobrych głośników na przód. To wszystko. I jeszcze pytanie czy 165 wejdą tam spokojnie?
Dokładnie - sceny muzycznej nie będzie... Tłumaczę przecież, że lepiej zrobisz, jeśli przyłożysz się do tematu poprawnie... Zrób jak chcesz - rady już masz wypisane.
No dobra to chyba pozbieram jeszcze kasy i kupie ten wzmacniacz jednak. To mi powiedz tylko jeśli kupie wzmaka 4 kanałowego to które głośniki podłączyć? Bo mam ich całe 5 2 na półce, 2 z tyłu i 1 w prawych drzwiach bo w lewych tylko wiatr wieje obecnie
Powiem Tobie tak. PB były ostatnio w promocji za 149 zł, wzmacniacz możesz kupić za 40 - 50 nawet. Prawie mieścisz się w budżecie, a myślę, że nawet te 20 - 50 więcej nie jest problemem. A podłączenie? Jak zasilisz sam przód, będziesz naprawdę zadowolony, za te pieniądze oczywiście. Tylko ktoś mądrze kiedyś napisał: "audio w aucie gra tak, jak jego najgorszy element". I tutaj zmierzam do głośników w tylnej półce, które... nie powinny tutaj być Teoretycznie - temat przerabiany wielokrotnie.
Czyli mówisz, żeby z półki wyrzucić? Zrobiłbym tak, że z półki wrzuciłbym na tył a seryjne wyjął, kupił nowe na przód, do tego wzmak na te 4 głośniki. Dobry pomysł?
Ja bym tak zrobił właśnie. Dużo słabych głośników, nie wzmocnionych, wcale nie wychodzi na plus. Lepiej dobry przedni zestaw, uzupełnić tyłem ewentualnie, wzmocnić i będzie dobrze. A już najlepiej - przód, wzmak, skrzynka na tyle. To już jest klasyka.
Tylko jaki ten wzmak kupić, żeby nie wydawać kasy na marne? Jakiś konkret czy ważne, żeby spełniał te wymagania, które pisałeś wcześniej? Dzięki wielkie w ogóle za pomoc.
Przy tych założeniach - nie nowy, najlepiej markowy, nie Voice Kraft itp. Ja szukałem starych Kenwood, Alpine, Blaupunkt i w coś takiego bym celował. Trzeba polować, szukać Jeśli ma być już na dłuższy czas - 4 kanały, po ok. 50-60 RMS na jeden. Takie coś pozwoli w zupełności zasilić PB na przodzie oraz ewentualnie tylne głośniki lub skrzynkę zmostkowaną. Jeśli to tylko przejściowy zestaw, może być 2 kanałowy o tej samej mocy.
Wieeeelkie dzięki na prawdę za pomoc w temacie Myślę, że zacznę zabawę w tym temacie tak porządnie tylko więcej kasy wpadnie. Jeszcze jedno pewnie głupie pytanie mam. Jak zamontować gwizdki i gdzie, żeby było najlepiej. Na tych trójkącikach przy lusterkach nie zamontuje bo to chodzi razem z drzwiami. Myślałem o podsufitce tylko jak potem kable podprowadzić pod radio?
Logiczne miejsca są dwa - trójkąty, albo słupki. Ja wybrałem trójkąty, ponieważ słupki w CA mają taką fakturę, której bym nie odtworzył laminatem i szpachlą Zostałoby tylko obicie całości, a tego chciałem uniknąć ze względu na koszta. W moim temacie: colt-ca0/zaczynamy-od-zera-mitsubishi-colt-ca4a-t44-620.html (kliknij też na ostatnią stronę) można zobaczyć efekt. Wszystkie materiały miałem w garażu, więc nie kosztowały mnie ani grosza. Kable puściłem seryjnymi gumami w drzwiach (po dwa na stronę tylko), więc też nie było to skomplikowane.
Generalnie jest tak, że naprawdę warto dołożyć trochę grosza, poczekać, ale zrobić dobrze. Sam zbierałem elementy na audio chyba pół roku, tyle samo czytałem Napisz może jeszcze do chłopaków, którzy na audio pozjadali zęby, ponieważ sam nie mam porównania - wybrałem PB czytając fora i pytając ludzi, ale innego audio w Colcie nie słyszałem YoPiciowy się zna dla przykładu, albo Kleju, siwy?
Namieszam jeszcze trochę w temacie. Otóż mam problem. Wczoraj się bawiłem przy głośnikach i poszedłem za Twoją radą wyrzucając głośniki z półki. Wsadziłem je na tył, tylne na przód... i pojawił się problem. Totalny brak wysokich dźwięków. Przydałyby się tweetery. Tylko jakie? Wiem, że w tym zestawie PB są gwizdki ale niestety do sierpnia muszę odłożyć całą zabawę z CA a nie chce jeździć z takim efektem. Czy jako tymczasowe http://allegro.pl/tweetery-peiying-py-t ... 57940.html coś takiego wystarczy?
Jaki rozmiar mają fabryczne głośniki z przodu? 130 czy 135mm? Zepsuł mi się prawy głośnik z przodu, więc trzeba by obydwa wymienić, tylko nie wiem jaki rozmiar kupić
NIe chcę zakładać nowego wątku u audio w colcie dlatego pytanie zadam tutaj
Czy jak wymienię przednie głośniki na 165mm to czy trzeba przerabiać boki drzwi? chodzi mi o to czy 165 nie są za wysokie i potem nie założę boku bez odcinania oryginalnej maskownicy? bo z włóknem szklanym jeszcze nie pracowałem i nie wiem czy poradzę sobie samodzielnie z wykonaniem nowych boków..