Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

(CJ0) 1.6 brak mocy, problemy z odpalaniem, maks 4tyś obr

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez krzciukow » 12 sty 2023, o 20:02

Cześć wszystkim.

Pacjent Colt 1.6 103km 2002r

Objawy - mała moc, problemy z odpaleniem i utrzymaniem obrotów, obroty podczas jazdy ledwo dochodzą do 4tyś.

Do tej pory wymienione - świece,cewki,kable zapłonowe,filtr powietrza.

4 dni temu kupiliśmy colta, poprzedni właściciel miał problem z wkręcaniem się na obroty i wymienił pompę paliwa i pomogło. Samochód przy zakupie pracował jak w zegarku. Wróciliśmy 200km do domu bez problemów, przedwczoraj wymieniłem klemę akumulatora bo była pęknięta i auto normalnie odpaliło ale podczas jazdy zacząły wariować obroty, spadały prawie do zera i reagował z dużym opóźnieniem na pedał gazu oraz pojawił się check. Odpiąłem aku i wykonałem adaptacje przepustnicy (miał lekki problem z odpaleniem ale po wciśnięciu gazu odpalił), pochodził na wolnych obrotach z 20 minut(z 2 razy zatrzęsło delikatnie silnikiem ale zaraz się uspokoiło). Pojechałem do garażu i znowu potwórka check, problem z utrzymaniem obrotów i brak mocy. Po wymianie cewek,świec i kabli check się nie pojawia ale problem pozostał. Na zimnym silniku trochę kopci na biało ale w normie, po zagrzaniu brak dymu. Jutro planuje wyregulować zawory, ale może ktoś podpowie co jeszcze warto sprawdzić?
krzciukow

Dostał piw: 0
Województwo: Śląskie

Postprzez jabberkonto » 13 sty 2023, o 14:27

Moze znowu pompa, albo cos po drodze... Moze filtr paliwa? Dziwi korelacja z wymiana klemy.... Moze jednak zrobiles to nie tak jak trzeba, albo zgubil jakas mase? Moze podepnij dodatkowo mase miedzy minusem, a silnikiem ?
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t
Województwo: Pomorskie

Postprzez krzciukow » 13 sty 2023, o 16:48

Dzisiaj wyczyściłem przepustnice, zrobiłem adaptacje ale odpalił dopiero z gazem w podłodze, ustabilizował się i na wolnych obrotach pochodził równo. Przejechałem się i obroty wchodzą ponad 4k ale dalej zamulony jest i czasami szarpnie między 2-3k obrotów. Pod koniec wywalił check, po przejażdżce miałem wrażenie że wypada zapłon bo co jakiś czas na wolnych obrotach zatrzęsie się. Zawory hydrauliczne wiec nie ustawiałem ,wymieniłem tylko uszczelkę na nową bo stara pęknięta.

Czy ten czujnik (60572A) to czujnik położenia wału i aparat zapłonowy w jednym? Na necie raz pojawią się pod tym nr aparat a raz czujnik położenia wału.

#jabberkonto w którym miejscu znajduje się filtr paliwa? W sklepie przy zakupie wszystkich filtrów itp. gość powiedział ze w tym colcie nie występuje filtr paliwa. Apropo klemy była uszkodzona plusowa, i wszystko teraz trzyma się mocno bez luzów. Pompę jutro podmienię z drugiego colta też 1.6 ale 90km. Masę także sprawdzę.
krzciukow

Postprzez krzciukow » 13 sty 2023, o 17:01

Jeszcze odnośnie CE, w 2002r wymrugam błędy czy potrzebny będzie evoscan?
krzciukow

Postprzez jabberkonto » 15 sty 2023, o 12:54

W CAO filtr paliwa jest pod maska, przykrecony do sciany grodziowej. Co do czytania bledow to poszukaj na forum, albo poczekaj na madrzejszych ode mnie. To samo tyczy sie aparatu zaplonowego. W CAO czesto powodowal on problemy ale nie pamietam jak to bylo w CJO.
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t
Województwo: Pomorskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum