Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Brak mocy 4g13 1.3 benzyna

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez kojot73 » 28 lut 2016, o 19:54

Witam i o radę pytam.
Z góry ubezpieczam się przed "wysłaniem na drzewo" informacją, że w aucie mechanik (niezły) już kopał, a wymienione zostały: świece, kable, rozdzielacz, nawet sprzęgło i rozrząd.
Nie jest to sonda lambda, ponieważ średnie spalanie oscyluje wokół 7 litrów w cyklu mieszanym, żadne CE się nie świeci itd. Mułowaty był od początku. Grzebał przy nim kiedyś jeden miejscowy partacz, ale tutaj cudów się nie spodziewałem. Wymiękłem, kiedy odpuścił mój mechanik. Jeżdżę tak od roku, jednak "postęp" polega na tym, że kiedyś mogłem odpalać i jechać, teraz też odpala na dotyk, ale muszę odczekać pół minuty, bo silnik się dławi. Na trasie te swoje ok 160 km/h osiągnie, ale czas który to zajmuje to ok. 2,5 minuty. Okresowo, choć rzadko, pojawiają się dziwne wibracje połączone z jeszcze większym spadkiem mocy. Wczoraj jechałem na piątym biegu ok. 90 km/h, wcisnąłem gaz do podłogi i zamiast poczuć przyspieszenie usłyszałem oprócz pracy silnika dźwięk jakby mi się włączyła... turbosprężarka, której nie mam. Jedyny pomysł to zapchany wydech, choć auto miało rzeczywiście 160 tyś km przejechane kiedy je kupowałem. Z tłumika nic nie wylatuje, poza spalinami i wodą, nie śmierdzi metalem. Po prostu ręce opadają. Gdyby ktoś miał jakieś MERYTORYCZNE pomysły, będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
Olo
kojot73

Dostał piw: 0
Województwo: Śląskie

Postprzez francy » 29 lut 2016, o 08:33

Zapłon ustawiałeś? bo miałem podobny problem .Ewentualnie kiedyś czytałem , że może i rozrząd przeskoczyć , a wtedy też tak się może dziać.
francy

Dostał piw: 4
Auto: Colt 1.3 Cj0
Województwo: Lubelskie

Postprzez ludinho1 » 29 lut 2016, o 16:22

polecam tez sprawdzić luzy na zaworach.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Tovija » 29 lut 2016, o 16:35

Wymrugaj błędy z łącza diagnostycznego, sprawdz i ustaw zapłon na zmasowanym złączu ustawiania zapłonu, sprawdz i ustaw luzy zaworowe na gorącym silniku, zmierz kompresję.

Wszystkie powyższe czynności zostały opisane na forum.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Renault Megane IV 1.2 Tce Phase I ->2018-
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 163
Auto: Megane IV 1.2 Tce Intens

Postprzez kojot73 » 14 mar 2016, o 22:48

Rozrząd wymieniony wraz z pompą wody miesiąc temu. Zapłon ustawiony prawidłowo, auto pali na dotyk. Kompresja Ok. O luzach zawodowych nie pomyślałem. Uwaga teraz ciekawostka. Od ok 2 tyg. auto odzyskało trochę mocy. Myślałem, że może wtryskiwacze się trochę... "odsyfiły". Nalałem mu w nagrodę cały bak Shell V-power racing 95.Świnia zaczął mi palić dwa razy więcej benzyny. To samo dzieje się, kiedy wleję mu zwykłą 98. Jeszcze pół roku temu jeździł na 98 jak należy (5L/100km na trasie). Dalej jestem w punkcie wyjścia. Powinienem cieszyć się z odzyskania części mocy, ale zaraz po odpaleniu dławi mi się coraz dłużej...
kojot73

Postprzez kojot73 » 14 mar 2016, o 22:51

Myślałem o luzach zaworowych. Mój telefon to poprawił...
kojot73

Postprzez Tovija » 14 mar 2016, o 23:22

Wyreguluj albo podjedz na regulację do mechanika. Luzy ustawia się na gorącym silniku. Dla zaworów dolotowych 0,20 mm, dla wylotowych 0,25 dla silnika 4g13.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez poziom1989 » 15 mar 2016, o 08:36

Nie znam tej jednostki, jednakże poniższe uszkodzone elementy przychodzą mi do głowy, czyli zapchany katalizator. Odepnij kolektor przed nim następnie zobacz czy się poprawi. Lub pompa paliwa do wymiany, uszkodzony ECU.
poziom1989

Dostał piw: 14

Postprzez Tovija » 15 mar 2016, o 09:27

Kojot posłuchaj sobie pracy silników z problemem klekotających popychaczy hydraulicznych, dla silnika z manualną regulacją dzwiek będzie bardzo podobny, jezeli twoj silnik tez tak grzechocze/klekocze jak diesel jedz na regulację luzów. Zle ustawione luzy zaworowe doprowadzają do spadku mocy, dławienia się silnika, duzego spalania a w dluzszym czasie powodują szybsze zuzycie się elementów rozrządu, spalanie stukowe oraz wypalenie gniazda zaworowego.

P.S.
Jeżeli z silnika znowu w ogóle nie słychać żadnych metalicznych dzwiekow ktore mieszcza sie w "normalnych" odgłosach pracy układu rozrządu, to też nie dobrze a nawet gorzej bo to oznacza, że luz w - przeciwienstwie do grzechotania - jest w tym wypadku za mały, a to z kolei powazne ryzyko właśnie spalania stukowego i wypalenia gniazda zaworowego gdyż zawory nie domykają się do końca.
na CM od 2010 r
Colt CJ1A-> 2010-2013
Colt czT ->2014-2018
Tovija
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kojot73 » 17 kwi 2016, o 18:35

W pewnym momencie auto część mocy odzyskało, jednocześnie wydech zaczął się głośniej zachowywać. Podejrzewając, że mogły częściowo odetkać się wtryski, zalałem mu pełny bak Shell V-power racing. Paradoksalnie spalanie trochę wzrosło. Być może posypał się katalizator. Silnik nie wydaje żadnych dźwięków odbiegających od normy. Niestety znów traci moc. Obawiam się, że najlepszym rozwiązaniem będzie pozbycie się kłopotu razem z autem.
kojot73

Postprzez kojot73 » 17 kwi 2016, o 18:35

Pompa paliwa sprawdzona, działa OK.
kojot73

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum