Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.3] Zapala się check gaśnie na niskich obrotach?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CA0 1.3] Zapala się check gaśnie na niskich obrotach?

Postprzez stachu965 » 20 lis 2015, o 13:01

Witam wszystkich serdecznie :D .
Posiadam Colta 94r GLi 75KM
Mam problem,mianowicie zapala się check auto gaśnie na niskich obrotach na przykład przy redukcji biegu,choć możliwa jest w miarę płynna jazda ,czuć spadek mocy po jakimś czasie szarpnie, check gaśnie wszystko wraca do normy,i sytuacja się powtarza :( nie ma różnicy czy ciepły czy zimny ,przejechałem już prawie 700km na tej bolączce . Oczywiście zaraz jak się zapalił pojechałem do mechanika i tu zaczynają się problemy . Nikt nie może się połączyć z komputerem(wszyscy mieli nowsze programy nie obejmujące starego japońca) byłem już w sumie w 6 miejscach i każdy mówił że nie mam oprogramowania do tego modelu. Znalazłem Pana który ma starsze programy ale też się nie połączył bo nie miał modelu z 94r zasugerował na początek wymianę sondy :cry: . Nie chce tego naprawiać metodą prób i błędów a tracę nadzieje że ktoś zdiagnozuje problem pod komputerem :roll: wiec zwracam się z prośbą o pomoc tutaj,może ktoś ma jakiś pomysł :?:
stachu965

Dostał piw: 0
Województwo: Wielkopolskie

zapala się check gaśnie na niskich obrotach?

Postprzez Fador » 20 lis 2015, o 13:42

koledzy jeżdżący CA powinno za moment pomóc, we wcześniejszych wersjach nie tyle podpina się soft, co błędy się wymruguje spinając odpowiednie piny na kostce
Był Colt CZ3 105KM archiwum-aut/fador-colt-cz3-t672.html
Był Colt CZT 204KM http://coltmania.pl/archiwum-aut/fador-colt-czt-t2414.html
Był Saab 9-5 290KM http://coltmania.pl/nasze-inne-auta/saab-9-5-2-3t-aero-fador-t9045.html
Fador
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 187
Auto: Colt CZT
Województwo: Śląskie

Postprzez stachu965 » 20 lis 2015, o 14:08

poprzeglądałem trochę forum i też to właśnie doczytałem,może ktoś mi wytłumaczy jak to podpiąć i zobaczymy co wymruga ,mieli byśmy może gotową diagnozę,to był by sukces !:)
stachu965

Postprzez Danielo » 20 lis 2015, o 14:26

Hej,
Na początku jako moderator muszę zwrócić Ci uwagę ze wypada wpierw w dziale "Przywitaj sie" przywitać sie :) napisac posta, 2 słowa o sobie, 5 o aucie i najlepiej jakies foto auta :)
Co do problemu, Masz CA0 po lifcie czyli takie jak ja. Błedy idzie wymigać zworkom w OBD, dokładniej 1 i 4 pin zwierasz. Można tez kabel podłaczyć do kompa.
Zapraszamy na spota za tydzień w sobotę, więcej tutaj: post137185.html#p137185 i jak mi ktoś przypomni to wezme zworkę i wymigamy. Mam chwilowo 1.3 wiec możemy coś poprzekładać na probe jak będzie trzeba o ile ktoś zabierze klucze itd.
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 189
Auto: CA Malibu

Postprzez stachu965 » 20 lis 2015, o 15:20

No tak, będę musiał to nadrobić :oops: jestem nowy w ogóle jeśli chodzi o fora :mrgreen: więc musisz wybaczyć.Zlot? Nigdy nie byłem na żadnym zlocie wiec to przemyśle, dzięki za zaproszenie :D Wracając do tematu, jak dobrze rozumiem muszę wpiąć diodkę z dwoma kabelkami w kostkę OBD w 1 i 4 "dziurkę" to ta sama co podpinali komputer do diagnostyki,tak? w sumie ma 16 oczek
stachu965

Postprzez Danielo » 20 lis 2015, o 15:26

Tak, w tą samą.
A co do spotu to zapraszam zobaczyć i poznać ludzi, zazwyczaj 30min stoimy na parkingu a potem idziemy coś zjeść.
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez stachu965 » 20 lis 2015, o 17:32

dobra muszę wykołować sprzęt i dam znać co wyszło, puki co wielkie dzięki za te informacje,aż dziwne że żadne z "fachowców" nie miał o tym pojęcia :lol:
stachu965

Postprzez stachu965 » 20 lis 2015, o 18:00

próbowałem wpiąć ale nie z diodą tylko z małą żarówką 12v4w i nie dało rady czyż by za małe napięcie?, jutro spróbuje z diodą i zobaczymy.
stachu965

Postprzez Danielo » 20 lis 2015, o 18:05

Masz polifta jak pisałem, ZWIERASZ przewodem i miga Ci kontrola Cheack Engine :)
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ludinho1 » 20 lis 2015, o 19:07

jak masz czarne trapezowe złącze to robisz tylko mostek między pinami . bez żadnej diody ani żarówki :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez stachu965 » 20 lis 2015, o 19:55

Fakt pomyliłem, zrob-to-sam/bledy-ecu-t741.html, spróbowałem ponownie,połączyłem jednym przewodem otwór 1 i 4 , przekręciłem zapłon i cheack nie zaczyna mrugać,po prostu gaśnie. Coś sknociłem? na kostce w aucie otwory są ponumerowane :roll:
stachu965

Postprzez stachu965 » 20 lis 2015, o 20:00

U mnie złącze jest koloru białego,znajduje się po lewej stronie nad nogami,przy słupku
stachu965

Postprzez Danielo » 20 lis 2015, o 20:10

Białe jest 12pin z tego co pamietam a obok jest czarne 16pin.
PS. jestes z Poznania?
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez stachu965 » 20 lis 2015, o 20:23

Jest tylko białe na 16 pin ,mechaniki też w to się wpinali więc musi być to nie widzę drugiego czarnego.
Nie jestem z poznania,mam około 40km
stachu965

Postprzez Danielo » 20 lis 2015, o 20:29

Colta bede miał po weekendzie wiec nie mam 100% pewności ale tak mi sie kojarzyło ze miałem dwie wtyczki.
Danielo
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez stachu965 » 20 lis 2015, o 20:39

hehe możliwe że mój jest wyjątkowy :lol:możliwe ze z kostką coś nie halo jak nie można się połączyć ani nie mruga :( jutro spróbuje jeszcze raz,a jak nie do odłączę akumlator , zobaczę co się będzie działo
stachu965

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum