Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.3] Wymiana pompy wody

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Krzysiud » 19 lut 2014, o 22:15

Oddałem dzisiaj colta na wymianę pompy wody, z mechanikiem ustaliliśmy 50 zł za wymianę..
potem do mnie zadzwonił i powiedział że jednak 150 zł bo musiał rozbierać rozrząd..

Z tego co wiem nie trzeba ruszać rozrządu.. a co Wy o tym myślicie ???
Krzysiud

Dostał piw: 1
Auto: Colt Ca0
Województwo: Śląskie

Wymiana pompy wody colt Ca0 1,3

Postprzez LHP » 20 lut 2014, o 01:23

Patrząc po zdjęciach w necie wygląda na to, że faktycznie rozrządu nie trzeba ruszać bo pompa napędzana jest zwykłym paskiem wielorowkowym sam mam 1.6 więc pewności 100% nie mam :)
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.

Postprzez ludinho1 » 20 lut 2014, o 08:20

a ten mechanik to nie wie że jak się rozbierze rozrząd to koniecznościa jest założenie już nowego ?? a po drugie w CJ 1.3 pompę wymienia się bez ingerencji w rozrząd. bardzo możliwe że w CA jest tak samo.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Re: Odp: Wymiana pompy wody colt Ca0 1,3

Postprzez robbson » 20 lut 2014, o 10:05

U mnie w 1.3 od razu po zakupie była wymieniana pompa wody bo coś świszczało. Dodatkowo mechanik zadzwonił do mnie czy rozrząd będę też chcial robić skoro już grzebiemy w okolicy a że auto dopiero po zakupie to wiec i tak i tak trzeba to zrobić . Także nie potrzeb integracji w rozrząd.
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Dostał piw: 51
Auto: Colt CJ1A '98
Województwo: Łódzkie

Postprzez Krzysiud » 20 lut 2014, o 10:25

dzisiaj rozmawiałem z mechanikiem, który upierał się że ostatnią śrubę, zasłaniało coś z rozrządu..
Mój Tata powiedział że zapłaci tylko 50 zł tak jak się umawiali wcześniej..
po 20 min kłótni i wezwaniu policji szef się na to zgodził, ale już mamy więcej się tam nie pokazywać..

Czemu jak się rozbierze to trzeba założyć już nowy ?
Krzysiud

Postprzez tresorex » 20 lut 2014, o 10:36

Dlatego, że np w CA0 1.6 pompa wody napędzana jest paskiem rozrządu który i tak trzeba przynajmniej poluzować. Skoro jest już coś grzebane to warto zmienić żeby nie rozbierać kolejny raz za pół roku i płacić podwójnie za robotę.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez harpagan » 20 lut 2014, o 10:45

W CA1A pompa nie jest napędzana paskiem rozrządu, ale wymiana jej bez zdjęcia rozrządu z silnikiem na samochodzie to jakaś szalona operacja
harpagan

Dostał piw: 13
Auto: CC5A
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez Krzysiud » 20 lut 2014, o 12:58

Rozrząd miałem wymieniany rok temu u innego mechanika, który stwierdził że jak pompa będzie ciekła to dopiero wtedy ją wymieni.. Bo jest osobno i przy wymianie nie trzeba ruszać rozrządu.
A od miesiąca zostawiam plamy na parkingu.. stąd moje pytanie i zdziwienie że trzeba było ściągać rozrząd..

Reasumując nic złego się nie stanie jeśli został założony poprzedni rozrząd ? ;)
Krzysiud

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum