Bujas napisał(a):Czemu pomnożyć razy 2?Gregg napisał(a):...to nic innego jak zużycie silnika związane z dużym przebiegiem.
Gdy tata rozebrał jeepa (2005 rocznik) przy przebiegu 150 tys. to cylindry były w stanie idealnym, piękne honowanie...

zubrin napisał(a):w CA4A ze starości pęka uszczelka kanału olejowego w uszczelce pod głowicą może to tamtedy, a jak się zagotował to poszło bardziej więc sprawdz czy głowica jest prosta
Gregg napisał(a):...a te czarne ślady na cylindrze, to aluminium z tłoka wtarte w powierzchnię cylindra i przypalone w fazie detonacji lub nagar z "przedmuchu"(ze zdjęcia trudno potwierdzić w 100%) - za duży luz między tłokiem, a cylindrem spowodowany ich zużyciem.
Gregg napisał(a): btw...olej pewnie też "brał"

Gregg napisał(a):Zużycie cylindrów wskazuje na duuużo większy przebieg niż 150 tys.
Gregg napisał(a):...a te czarne ślady na cylindrze, to aluminium z tłoka wtarte w powierzchnię cylindra i przypalone w fazie detonacji lub nagar z "przedmuchu"(ze zdjęcia trudno potwierdzić w 100%) - za duży luz między tłokiem, a cylindrem spowodowany ich zużyciem.
Gregg napisał(a):...olej pewnie też "brał"...
mike1198 napisał(a):...zdjemij pierścienie i pomierz grubość pierścionków...
mike1198 napisał(a):...odszukac zamka na pierścieniach i czy jest tam luka jak jest dobrze widoczna szczelina to pierścienie do wymiany...
mike1198 napisał(a):Kapa silnika albo wymiana słupka

BeWu napisał(a):...spolerowanie, które widzę, jest raczej normalne, zauważam też jeszcze w miejscach "przetarć" pozostałości "jodełki" po fabrycznym honowaniu...
BeWu napisał(a):Bzdura. Jakie aluminium z tłoka? Jakie wtarcie? Wybacz, ale jedyne, z czym mogę się zgodzić, to stwierdzenie, że "ze zdjęcia trudno potwierdzić". Nie ma takiej możliwości aby tłok ocierał o cylindry i "wcierał" się w nie. No chyba, że silnik pracował bez pierścieni. Koniec, kropka...
Bujas napisał(a):W sumie to nie powiedziałem z czego wynikła naprawa. Colt lał olejem głównie spod głowicy, w sądny dzień kiedy odstawiłem go i zaczął czekać na naprawę zagotował się (zsuneła się rura od wody i cały płyn się wylał. Do tego cały olej też, pod samochodem była duża kałuża oleju). Więc może silnik pracował chwilę bez oleju?
Kolejny pomysł to olej. Może poprzedni właściciel lał do niego jakiś syf? Do tego mam przypuszczenia, że filtr oleju nigdy nie był zmieniony
BeWu napisał(a):Nie komentuję zakładania nadwymiarowych pierścieni i "doszlifowania" im szczeliny, bo zrobienie tego w katalogowych granicach 0,15-0,40 mm jest troszkę trudne. Nie mówiąc o braku możliwości sprawdzenia tego wymiaru po założeniu pierścienia (nawet pierwszego - z tego co pamiętam, chowa się on 12 mm poniżej krawędzi bloku).
Bujas napisał(a): Może poprzedni właściciel lał do niego jakiś syf? Do tego mam przypuszczenia, że filtr oleju nigdy nie był zmieniony
Bujas napisał(a):Co do stanu licznika to jestem go pewien, auto dostałem od wujka, nie miałby po co cofać licznika...
Bujas napisał(a):Przebieg jest pewny, bo auto było u wujka 10 lat i służyło raczej do wypadów cioci po bułkiwcześniej jeździło w Austrii. Po co miałby cofać licznik jak i tak to auto dostałem?

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość