Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.6] Problemy z odpaleniem na ciepłym silniku

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez drabollo » 31 mar 2014, o 07:25

Witam.
Ostatnio moj Misiek coraz czesciej ma jakies fochy i na rozgrzanym silniku odpala jak mu sie chce. Raz za pierwszym razem a kiedy indziej za trzecim,czwartym. Na zimnym silniku na 90% odpala odrazu. Macie moze jakis pomysl co to moze byc? Nagralem filmiki zeby zobrazowac o co mi chodzi dokladnie ( obydwa robione na rozgrzanym silniku )
z gory dzieki za sugestie

https://www.youtube.com/watch?v=McvmJ8v ... redirect=1
https://www.youtube.com/watch?v=SQRJlry ... e=youtu.be

@ up
nikt nie mial takich problemow jak ja? az taki wyjatkowy jestem ? :P

scalenie postów - Fador
drabollo

Dostał piw: 0
Auto: Colt CA0 1.6 GLXI 94r
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez robbson » 1 kwi 2014, o 15:24

Najpierw spróbuj odczytać błędy. Tutaj masz poradnik jak to zrobić. zrob-to-sam/bledy-ecu-t741.html
Obrazek
Moja Cj0
robbson

Dostał piw: 51
Auto: Colt CJ1A '98
Województwo: Łódzkie

Postprzez ferbus_92 » 1 kwi 2014, o 15:36

Dlaczego kręcisz go tak krótko ? Czy to właśnie na tym polega problem ? Jeśli tak to rozrusznik do wymiany masz. Prawdopodobnie ma już taki luz na tulejach, że bendiks ociera się tylko o zamach, albo sam bendiks się chowa za wcześnie. W każdym razie obstawiał bym, że rozrusznik na stół i do sprawdzenia :)

Dobra oglądnąłem drugi filmik... Jeśli tak Ci silnik wariuje tylko na ciepłym to może to być czujnik temperatury wysyłający sygnał do ecu albo czujnik położenia wału.
ferbus_92

Dostał piw: 2
Auto: CJ0 1,6-sprzedany, Eclipse 2g

Postprzez drabollo » 1 kwi 2014, o 16:34

Bledow nie ma zadnych a przynajmniej tak mi powiedzial moj mechanik - a on sie zna na Miskach bo polecaja go na MM i CM.
a gdzie te czujniki sa? da je jakos sprawdzic czy sa ok?
aha. jeszcze sobie przypomnialem ze przez ostatnie 3 miesiace zdarzylo mi sie moze ze 3 razy taka sytuacja :
przekrecam stacyjke,czekam az zgasnie CheckEngine i probuje odpalic. w tym czasie przygasaja wszystkie kontrolki i rozrusznik kreci tak jakby akumulator byl na granicy rozladowania . Jest jeden,dwa obroty wolne ale jak przytrzymam dluzej to coraz szybciej i szybciej sie kreci i wkoncu odpala (mechanik ze mnie zaden wiec nie sugeruje niczego ) .niestety nie udalo mi sie jeszcze tego nagrac :(
drabollo

Postprzez ferbus_92 » 1 kwi 2014, o 17:25

Miałem to samo w swoim colcie, rozrusznik ma luz na komutatorze( na tulejach wymienionych wyżej ) . Zniszczyłem 2 nowe akumulatory zanim doszedłem o co chodzi. Rozrusznik prawdopodobnie robi Ci zwarcie. Twój problem polega na tym jak pracuje ten rozrusznik czy po porstu samochód raz załapie i od razu gaśnie , nierówno chodzi itp. itd. Opisz dokładniej swój problem bo za dużo jest niewiadomych jak dal mnie :)
ferbus_92

Postprzez drabollo » 1 kwi 2014, o 18:07

Problem wystepuje tylko przy odpalaniu samochodu.Colta mam od 4 lat i zdarzylem sie przywzyczaic do tego ze jak jest zagrzany silnik to odpala mi dopiero za 2-3 razem. Na zimnym nawet na 20st mrozie odpalal odrazu.
Ostatnio wymienialem pompe wody bo byla na wykonczeniu wiec i caly rozrzad razem z regulacja zaplonu chyba (cos tam z lampa stroboskopowa dzialal) i ustawianiem obrotow.Czyszczona byla tez przepustnica i krokowy oraz oczywiscie reset ECU. Silnik chodzi rowniutko po odpaleniu - lepiej niz przed wymiana,ale problem przy odpalaniu pozostal.
drabollo

Postprzez ferbus_92 » 1 kwi 2014, o 18:13

Źle zadałem pytanie... Rozrusznik kręci silnikiem i sam silnik nie chce odpalić czy rozrusznik nie kręci lub przestaje kręcić w trakcie odpalania ?
ferbus_92

Postprzez drabollo » 1 kwi 2014, o 18:25

Rozrusznik kreci i silnik odpala i gasnie - tak jak w moim drugim filmiku.
drabollo

Postprzez ferbus_92 » 1 kwi 2014, o 18:32

To w takim razie stawiał bym na czujnik położenia wału. On daje takie objawy na rozgrzanym silniku. Czyściłeś go przy wymianie rozrządu? Znajduje się pod obudową rozrządu w okolicy koła zębatego wału. Może też to być objaw czujnika temperatury, który powoduje włączenie ssania, a co za tym idzie na gorącym silniku go dławi.
ferbus_92

Postprzez drabollo » 1 kwi 2014, o 18:38

nie czyscilem bo jak pisalem wczesniej to na mechanice sie wogole nie znam ;) a czujnik temperatury gdzie sie znajduje? da rade go jakos wykrecic i przeczyscic bez ingerencji w jakies bardziej skomplikowane rzeczy? bo nie wiem czy sobie poradze ;)
drabollo

Postprzez ferbus_92 » 1 kwi 2014, o 22:54

Nie mam pojęcia gdzie on może być w Twoim silniku więc nie będę kłamał. Powiem Ci tylko tyle, że w jego budowie nie ma nic co mógł byś wyczyścić i taki zabieg Ci nic nie da. Najlepiej go wymienić nawet na używkę. Pierwsze co zrób to ściągnij sobie serwisówkę i tam będziesz miał miejsca zamontowania czujników i ich fabryczne wartości pracy. Za pomocą woltomierza możesz je posprawdzać.
ferbus_92

Postprzez dominikks » 2 kwi 2014, o 15:53

A ja bym sprawdził czujnik temperatury płynu chłodzącego...
Najlepiej jak masz już rozgrzany silnik i jak wtedy nie zapali odłacz wtyczke i zobacz wtedy...
Prawda gorzka jak chwila słońca tu krótka
W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka
dominikks

Dostał piw: 4
Auto: Fiat Stilo
Województwo: Podkarpackie

Postprzez drabollo » 2 kwi 2014, o 17:30

@up
a gdzie znajduje sie ten czujnik dokladnie? musze posiadac miernik zeby to sprawdzic?
drabollo

Postprzez dominikks » 2 kwi 2014, o 18:57

Jest wkręcony z boku kolektora dolotowego zaraz za aparatem zapłonowym. Są dwa jeden(mniejszy) odpowiedzialny od temperatury na liczniku i drugi wiekszy (to ten) rozgrzej silnik i jezeli nie odpali odepnij kostke od czujnika i spróbuj zapalic..
Prawda gorzka jak chwila słońca tu krótka
W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka
dominikks

Dostał piw: 4
Auto: Fiat Stilo
Województwo: Podkarpackie

Postprzez ludinho1 » 4 kwi 2014, o 12:51

ferbus_92 napisał(a):To w takim razie stawiał bym na czujnik położenia wału. On daje takie objawy na rozgrzanym silniku. Czyściłeś go przy wymianie rozrządu? Znajduje się pod obudową rozrządu w okolicy koła zębatego wału. Może też to być objaw czujnika temperatury, który powoduje włączenie ssania, a co za tym idzie na gorącym silniku go dławi.
a może jednak w aparacie zapłonowym jest czujnik położenia wału. ;)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum