Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Kłopot ze sprężynami

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez LHP » 26 kwi 2013, o 00:43

Witam
Zakupiłem 2 miesiące temu zestaw Eibach pro kit do colta CA0 w końcu dotarł do mnie :) I mam problem gdyż nie wiem czy dostałem to co zamawiałem , na pudełku napisane jest że to do colta C50 po numerze katalogowym pasuja do CA0 zaś w środku pudełka jest kartka że są do modelu CJ . Przymierzyłem te sprężyny do nowych amortyzatorów i ładnie pasują czy mogę po tym stwierdzić że mam to co chciałem czy miedzy modelami są niewielkie tylko różnice w sprężynach ??
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Postprzez Ra4al » 26 kwi 2013, o 16:04

Jeżeli chodzi o tył, to z tego co kiedyś miałem amortyzator z CJ w ręku to wychodzi iż on jest niemalże identyczny jak nie identyczny i tak samo jest ze sprężyną.
Z przodem wydaje mi się że może być inaczej ale wątpię. Jeżeli tylko sprężyna dobrze "siądzie" w amortyzatorze to powinno być dobrze, gdyż te trzy generacje są dość zbliżone do siebie parametrami technicznymi.
Kobiety są autodestrukcyjne... Zniszczą każde auto!
Ra4al

Dostał piw: 13
Auto: Obecnie już nic...
Województwo: Opolskie

Postprzez rosomak1983 » 28 kwi 2013, o 19:18

Sprezyny wszystkie CAO i CJ sa identyczne... Tylne amory CAO i CJ sa identyczne.
rosomak1983

Dostał piw: 12
Auto: Lancer
Województwo: Podkarpackie

Postprzez ozzy89 » 28 kwi 2013, o 19:32

a w GTi nie sa inne ?
ozzy89

Auto: Honda Accord CH6

Postprzez harpagan » 28 kwi 2013, o 20:25

Z przodu GTi ma zupełnie inne i amortyzatory i sprężyny niż pozostałe wersje silnikowe
harpagan

Auto: CC5A
Województwo: Nie dotyczy

Postprzez rosomak1983 » 29 kwi 2013, o 03:06

tak GTI sa inne chodziło o wszystkie sprezyny tj. przednie tylne wesji 1.6 i 1.3
rosomak1983

Dostał piw: 12
Auto: Lancer
Województwo: Podkarpackie

Postprzez marcin90 » 10 lip 2013, o 02:37

mam pytanko jak zakładać sprężyny progresywne do colta 1.3 CA1A ?? gęstym zwojem do góry czy gęstym na dół? czy moze tylne na dół gęstym a przednie do góry gęstym? różne opinie słyszałem więc spytam u nas:D
colt-ca0/marcin90-ca0-1-3-12v-gli-94r-t1806.html
marcin90

Dostał piw: 2
Auto: Mitsubishi Colt CA1A
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez LHP » 10 lip 2013, o 03:39

Wydaje mi się, że gęstymi zwojami do góry z przodu i z tyłu tak samo :) można jeszcze zwrócić uwagę na napisy na sprężynach bo podobno zawsze powinny być w pozycji do przeczytania a nie do góry nogami :)
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.

Re: [CA0] Kłopot ze sprężynami

Postprzez tauka » 10 lip 2013, o 06:46

Zawsze się zakładalo gęstym zawodem do góry. Ale jak zamówiłem do colta zestaw apeximie to w żaden sposób nie chciało się tak zamontować. Nawet w instrukcji było napisane ze nadruk musi dać się normalnie przeczytać. Ale niestety nawet po zmierzeniu średnic zwojow wyszło że musi być tak ze napisy do góry nogami. Musiało być gęstym na dol. A tak swoją drogą to będę miał zestaw apex na sprzedaż jak ktoś byłby chętny.
tauka

Auto: Colt CJ1A GLX Young Spirit
Województwo: Lubuskie

Postprzez marcin90 » 10 lip 2013, o 20:00

ja mam mtsy i teraz sa gestym na doł ale z przdu zaczal wydobywac się dzwny dźwięk jakby sprężyna stukala o gorne mocowanie amortyzatora ale tylko na nie równościach, jazdach/podjazdach pod krawężnik itp.
marcin90

Postprzez dybek » 10 lip 2013, o 23:45

Ja mam założone gęstymi zwojami w dół. Z tego co pamiętam to z przodu inaczej nie chciało coś własnie przypasować.
dybek

Dostał piw: 0
Auto: CA0 4G92
Województwo: Małopolskie
  • Strona WWW

Postprzez marcin90 » 15 wrz 2013, o 00:27

a moze to łożysko amortyzatora tak hałasuje.. kupiłem nowe ale jakies podróby bo nie mogłem znaleźć nic innego. juz troche spękała ta guma co z góry przychodzi... co wy na to? a te spręzyny to załoze chyba tak jak napisy do odczytania bedą innej wizji nie mam
marcin90

Postprzez Zloty » 21 lip 2014, o 02:15

Podepnę się z pytaniem bo szukając odpowiedzi trafiłem do tego tematu.
Jeśli spreżyny z CJ0 pasują do CA0. To czy sprężyny z C50 też będą pasować do CA0? Może ktoś u siebie montował albo zna temat ?
Obrazek

Colt Malibu JDM
Zloty

Dostał piw: 3
Auto: Colt Malibu
Województwo: Mazowieckie

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum