Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Falujące obroty, proszę o pomoc

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez kazello » 16 sty 2015, o 18:13

Drodzy koledzy, jestem nowy na tym forum więc mogę nie wiedzieć gdzie takie wątki zamieszczać i szukać odpowiedzi na moje pytanie, ale czy jest ktoś z Krakowa lub okolic z kim mógłbym się spotkać i mógłby mi pomóc z naprawą mojego misia(Colt Ca4a 1.6)? Mogę odwdzięczyć się pieniężnie bądź jakąś naprawą mechaniczną, spawaniem wydechu itp, bo z elektryki jestem słaby. Mogę też pomóc w zakupie poszukiwanych części w dobrej cenie.

Z racji tego, że mój colcik jest z gazem, pewnego dni zauważyłem wyciek płynu z reduktora, więć postanowiłem go zreanimować. przy okazji doszedłem do wniosku, że wyczyszczę też przepustnice, ponieważ trochę falowały mi obroty i tak też zrobiłem. złożyłem wszystko i auto zaczeło chodzić super na obu paliwach, wręcz nie ten samocód. Czar prysł po przejechaniu 70 km w tym samym dniu. jako, że obroty gazu były coraz wyższe musiałem je obniżać aż w końcu odpaliłem auto na benzynie i obroty stale falowały między 1k a 2k. bez przerwy. Poprawiłem więc uszczelnienie między kolektorem a przepustnicą i teraz mam stałe obroty utrzymujące się na poziome 1500 przy maksymalnie wkręconej tej dużej śrubie do regulacji biegu jałowego, a samochód czasami lubi zgasnąć na obu paliwach. Przeczytałem już chyba wszystkie posty na ten temat, na tym i innym forum, jedank czy mogłby mi ktoś z Krakowa albo okolic pomóc w tym temacie? Tzn liczyłbym, że ktoś mógłby do mnie podjechać ( mam wszystkie narzędzia, ewentualnie warsztat do dyspozycji ), albo ja do kogoś, bo samemu sobie raczej z tym nie poradzę, a nie znam żadnego godnego zaufania elektromechanika który by mi to mógł zrobić. Proszę pomóżcie:)

//dodałem tag tematu, zobacz ten temat: silnik/jak-dobrze-zadac-pytanie-w-dziale-silnik-t1618.html //Kct
kazello

Dostał piw: 0
Auto: Colt CA4A, 4G92
Województwo: Małopolskie

Postprzez Kct » 16 sty 2015, o 18:43

Jak wkręcałeś śrubę to miałeś podłączone do masy brązowe złącze które jest za przepustnicą na ścianie grodziowej?
Jak nie to wykręć ją, podłącz i dopiero ustaw :) a jeszcze przed tym jak nie robiłeś resetu ECU to odłącz akumulator na chwilę, podłącz, odpal auto i zaczekaj aż się włączy wiatrak chłodnicy, dopiero potem rób regulację obrotów

Jak check nie świeci to wszystko, musi być dobrze :)
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
Województwo: Śląskie
  • Strona WWW

Postprzez kazello » 16 sty 2015, o 19:55

Regulacje robiłem na ciepłym silniku po jeździe, więc włączył się więcej razy, bez jakichkolwiek przyrządów. Ustawiałem na "słuch" chciałem żeby zszedł z obrotów. Myślałem ze jak ja wyczyściłem to nagle wzrosły. Dlatego chciałem, żeby ktoś mi to pomógł ustawić..
kazello

Postprzez ludinho1 » 16 sty 2015, o 21:04

to musisz czekać cierpliwie , może jest tam ktoś życzliwy. Powiem ci z doświadczenia że po regeneracji reduktora (bo tak to zrozumiałem ) to najlepiej podjechać do gaziarza żeby ci ustawił reduktor. Ja kręciłem sam i ni szło to . Gazownik zrobił to w kilka minut . :) . A najpierw oczywiście poprawne ustawienie obrotów na benzynie a potem ustawienie reduktora lpg. :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Re: [CA0] Falujące obroty, proszę o pomoc

Postprzez tommygun26 » 16 sty 2015, o 21:43

Dziwne.po pierwsze jak czyścisz przepustnice zawsze powinno się zabezbieczyć otwór na przepustnicy coby się tam nie nalało preparatu bo można sobie krokowca załatwić.Jeżeli bawiłeś się śrubą regulacji obrotów przestawiłeś na pewno czujnik położenia przepustnicy i trzeba go ustawić ponownie.procedura jest w manualu.opisywałem ją już kiedyś komuś.
"As long as we persevere and endure, we can get anything we want."
Mike Tyson
tommygun26

Dostał piw: 7
Auto: Colt 1.3 Glx 96

Postprzez ludinho1 » 16 sty 2015, o 21:52

tommygun26 napisał(a):Dziwne.po pierwsze jak czyścisz przepustnice zawsze powinno się zabezbieczyć otwór na przepustnicy coby się tam nie nalało preparatu bo można sobie krokowca załatwić.Jeżeli bawiłeś się śrubą regulacji obrotów przestawiłeś na pewno czujnik położenia przepustnicy i trzeba go ustawić ponownie.procedura jest w manualu.opisywałem ją już kiedyś komuś.
możesz rozwinąć trochę swoje 2 myśli , że można uszkodzić krokowca preparatem. ? , i że kręcąc śrubą regulacji wolnych obrotów przestawi się tps?
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tommygun26 » 16 sty 2015, o 22:13

Polecam serwisówkę silników.wszystko ładnie opisane zarówno czyszczenie przepustnicy jak i ustawianie tps'a.
Mike Tyson
tommygun26

Postprzez ludinho1 » 16 sty 2015, o 22:19

wiesz że dzwoni ale pomyliłeś kościoły . spoxik :) . tak tylko zapytałem bo nowe rzeczy przeczytałem :) . śrubą obrotów nie przestawisz tps-a . a i silnikowi krokowemu nie zrobisz krzywdy preparatem czyszczącym , ewentualnie można przytkać syfem kanaliki . :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Kct » 17 sty 2015, o 12:26

W ogóle to sciagales przepustnice do czyszczenia czy czysciles założona na aucie? Do Krakowa wybieram sir nieprędko niestety, w lutym dopiero
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
  • Strona WWW

Postprzez tommygun26 » 17 sty 2015, o 16:24

Kazello napisz mi na pw mail swój poślę ci cośik może ci się przyda.
Mike Tyson
tommygun26

Postprzez kazello » 18 sty 2015, o 02:31

Sciagalem przepustnice do czyszczenia. Najgorsze jest to ze po tym zabiegu auto chodziło naprawdę rewelacyjnie przez jakieś 70 km...coś się nagle zepsuło czyli te wahania między 1k a 2k obrotów, poprawiłem uszczelnienie to znaczy złożyłem przepustnice na paście rainza i się zaczęło z tym obrotami dalej dziać dziwnie, może dlatego że jest wreszcie czysto i szczelnie:P
kazello

Postprzez siwy1296 » 18 sty 2015, o 11:30

odpinales ten czujnik co jest przy przepustnicy ? Tzw. TPS ? Bo jeśli tak to więcej biedy sobie tym narobiłeś bo czeka cie ustawienie tego TPS a to już nie takie proste ;d
http://uslugi.nie-spamuj.eu
siwy1296

Auto: Colt CJ0 1.3 12V
Województwo: Podkarpackie
  • Strona WWW

Postprzez tommygun26 » 18 sty 2015, o 12:47

Dobra wysłałem ci łącze do pliku na moim dropboxie.Kliknij go i pobierz plik.W pliku są informacje jak ustawić przepustnice i czujnk jej położenia.Popuść sobie linkę od gazu,potem ustaw przepustnice śrubką SAS,potem Tps,jak to będziesz miał linkę od gazu ustaw tak by miała trochę luzu.W instrukcji masz procedury sprawdzenia elementów ukł wtryskowego.Czegoś nie rozumiesz pisz na pw.Dasz sobie radę to nie
technologia rakietowa ;).
Mike Tyson
tommygun26

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum