Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.3] Brak wolnych obrotów na zimnym silniku

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez marcinage » 12 gru 2013, o 20:05

Witam
Mam wielkie problem i już powoli tracę głowę. Otóż odpalam samochód na zimnym silniku a wolnych obrotów prawie nie ma ledwo się kręci a jak ruszę nim to na skrzyżowaniu wciskając sprzęgło gaśnie. Jak odepnę czujnik temperatury to nie da się go wogóle odpalić. Wymieniłem sondę lambda i ten nastawnik położenia przepustnicy na inny ale nie wiele pomogło a jak się nagrzeje to chodzi idealnie. Do tego nie ma mocy na zimnym silniku tak jak by się dusił. Wydaje mi się że nie ma ssania dlatego tak się dzieje ale skonczyły mi się pomysły co jeszcze sprawdzić. Jak macie jakieś pomysły to proszę o pomoc!! I jeszcze jak przekręcę stacyjke na ON to słysze jak by coś się chciało nastawić elektronicznego w silniku ale jakoś mieli mieli i w końcu się ucisza :)
Aaaa Auto to Colt CA0 1,3 12v 75KM
Pozdrawiam
marcinage

Dostał piw: 0
Auto: CA0 1.3
Województwo: Dolnośląskie
  • Strona WWW

Brak wolnych obrotów na zimnym silniku

Postprzez ludinho1 » 12 gru 2013, o 20:45

marcinage napisał(a): I jeszcze jak przekręcę stacyjke na ON to słysze jak by coś się chciało nastawić elektronicznego w silniku ale jakoś mieli mieli i w końcu się ucisza :)

to akurat normalne. ustawia się silniczek krokowy. :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez marcinage » 12 gru 2013, o 23:20

No może i tak :) ale i tak to nie rozwiązuje sprawy:)
marcinage

• Strona WWW

Re: Brak wolnych obrotów na zimnym silniku

Postprzez tommygun26 » 12 gru 2013, o 23:34

może być że krokowy padł.tps przy przepustnicy jak wymieniałeś też trzeba ustawić,najlepiej miernikiem na ohmach,nie na oko.próbowałeś reset komputera?.odłącz kleme - odzczekaj jakie 20min odpal auto bez wł jakichkolwiek odbiorników na prosto ułożonych kołach.Jak odpali niech se popyrka 15min potem przepal auto dynamicznie na drodze w jeździe może obroty się ustabilizują.Z aparatem zapłonowym nie grzebałeś? jeżeli tak to przestawiony podstawowy czas zapłonu może też dawać takie objawy.Wykręć też świece i popatrz czy mokre czy osmolone zaraz po tym jak zgaśnie.

to bzykanie w silniku po włączeniu zapłonu może być też za sprawą układu paliwowego pompka zaczyna pracować i ciśnienie się zwiększa na regulatorze paliwa.
"As long as we persevere and endure, we can get anything we want."
Mike Tyson
tommygun26

Dostał piw: 7
Auto: Colt 1.3 Glx 96
Województwo: Śląskie

Postprzez jerrylos » 13 gru 2013, o 01:06

W c52 jak kiedys mialem, to po nocy jak bylo zimno nie szlo go odpalic, nie mial wolnych obrotow, musialem zeby nie zgasl szybko wciskac i puszczac gaz zeby obroty nie zeszly do zera a o wkreceniu go wyzej niz tysiac obrotow mozna bylo pomazyc. Ssania nie bylo. Czesto zanim go uruchomilem to zameczylem akumulator i musialem go ciagac na lince z kilometr (doslownie!). Jak byl cieply to palil na dotyk. Jak wystygl calkowicie to powtorka. Jak bylem w pracy na nocce to 2 razy wychodzilem go rozgrzac.
Wymienilem komputer i odpalal jak nowy z salonu
aktualnie 2 x GTI -> biały i srebrny
COLT "CA6A" ;) czyli 2.0 V6 150KM
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 SWAP 2.0 V6 150KM' 96
CA0 1.6 16V GLXi 113KM '92 ze smaczkami z GTI
Colt c58 1.8 16V GTI 136KM '91
Colt c52 1.5 8V GLXi 84KM '89
jerrylos

Dostał piw: 36
Auto: 2 x Colt CA0 GTI
Województwo: Łódzkie

CA0 1.3] Brak wolnych obrotów na zimnym silniku

Postprzez marcinage » 13 gru 2013, o 13:16

No to już mam jakieś kolejne pojęcie co sprawdzić :) będzie trzeba się pobawić :) z góry dzięki za odpowiedz :)

Reset kompa był kilka razy a czy znasz może wartość wskazań na omomierzu przy ustawianiu tego TPS?
marcinage

• Strona WWW

Re: [CA0 1.3] Brak wolnych obrotów na zimnym silniku

Postprzez tommygun26 » 13 gru 2013, o 23:02

ja ustawiałem to w lancerze 1.3 96rok tak:
1.wyciągasz wtyczke z sensora położenia przepustnicy.
2. ^
-|1234|-
podłanczasz miernik do pinu 3 i 4 na sensorze.
3.ustawiasz miernik w pozycję diody przepustowość miernik piszczy,bądź nie przepustowość jedyneczka na wyświetlaczu.
4.wkładasz sczelinomierz 0.45 pomiedzy wkręt regulacji obrotów a przepustnice(mam nadzieję że sie nim nie bawiłeś powinno z reguły się go nie ruszać,ustawiany jest fabrycznie)
5.poluzuj dwie śrubki na czujniku i przekręć go w lewo do oporu.
wtym momęcie miernik powinien piszczeć że jest przejście pomiedzy 3 i 4 pinem na sensorze.
6.powolutku kręć sensorem w prawo do momentu aż przejścia nie będzie miernik pokarze 1.
w tym malym połorzeniu sensor przekazuje do kompa że pedał gazu jest w położeniu jałowym.jeśli obrócisz troszkę więcej przeburzysz i sensor jest źle ustawiony.
7.jeżeli ustawisz w to miejsce przykręć śrubki wyciągnij szczelinomierz załóż kostke i powinieneś być off to go,jeżeli to tps źle ustawiony.a i linka od gazu powinna być lekko luźna tak 1-2mm nie naszpanowana.

jeszcze jedno tą usterkę mogą powodować inne czujniki.według manuala krokowiec,system wtryskowy,zapłon.wspomniałeś o czujniku temp wody.Można go też sprawdzić.powinien mieć 2.1-2.7 k(ohma) przy 20 stopniach C i
0.26-0.35k(ohma) przy przy 80 stopniach C wody.jak to nie pomoże przejdziemy do sprawdzenia silnika krokowego(ISC).pozdro.
Ostatnio edytowano 13 gru 2013, o 23:24 przez tommygun26, łącznie edytowano 2 razy
"As long as we persevere and endure, we can get anything we want."
Mike Tyson
tommygun26

Dostał piw: 7
Auto: Colt 1.3 Glx 96
Województwo: Śląskie

Postprzez marcinage » 14 gru 2013, o 11:37

Super dzieki za odpowiedz :) bede walczyl na tygodniu i dam znac jak poszlo:) pozdro

A czy można jakoś wymienić tą śrubkę do regulacji obrotów w przepustnicy bo moja się rozpadła ;p może by ją jakoś rozwiercić i założyć inna?

scalenie postów - Fador
marcinage

• Strona WWW

Postprzez dominikks » 14 sty 2014, o 16:02

Dołączam sie do pytania..
Prawda gorzka jak chwila słońca tu krótka
W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka
dominikks