Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Zrób to Sam
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

układ zapłonowy,przewody zapłonowe CA0 i nie tylko

Czyli poradniki napisane przez naszych użytkowników.
Odpowiedz

Postprzez bonsao » 14 lut 2015, o 12:29

Chciałbym zapoczątkować wątek na temat przewodów zapłonowych i układu zapłonowego do colta . Mianowicie chodzi mi od doświadczenia wasze w tym temacie co polecacie i czego się wystrzegać. Tylko prośba niech sobie odpuszcza ci co gdzieś usłyszeli że "kumpel kumpla tak powiedział" chodzi mi o ludzi którzy sami mieli przygody w tym zakresie. Ja zacznę od siebie mianowicie dwa lata temu zaraz po swapie wymieniłem swiece na nówki Denso i do tego kable zapłonowe NGK. Po dwóch nie całych latach auto zaczęło powyżej 4000/obr lekko szarpać i jakoś słabo ciągnąć wiec myślę sobie pewnie świece, zakupiłem nówki a tu żadnych zmian. Nawet przez myśl mi nie przeszło że to kable szlak trafił. No bo jak te sławne NGK za 240zł? Ale coś mnie podkusiło aby założyć na próbę orginalne stare przewody które zostawiłem tak na wszelki wypadek i autko zaczeło śmigać jak nowo narodzone. Czyżby firma NGK też zmieniła swoje motto że trzeba produkować rzeczy aby to za długo nie posłużyło bo klient ma kupować następne. A może już cewka u mnie robi papa i dlatego tak się działo . To dla czego na starych jest wszystko OK?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez zubrin » 14 lut 2015, o 12:48

jak masz zwykły aparat zapłonowy jak w silniku 1,6 to oprócz swiec i kabli należy odkręcić kopułkę i ją sprawdzić tak samo palec, niektórzy o tym zapominają i są już tak wypalone że nawet najlepsze kable nie bedą dobrze działać
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez kisiello » 15 lut 2015, o 02:26

Co do przewodów NGK to problemów nigdy z nimi nie miałem jak i nikt ze znajomych nie miał :)
W colcie mam te przewody już 2 lata (ok 35k km zrobionych) i nie ma ma objawów zużycia. Wina może tkwić też w montażu samych kabli- były za słabo dociśnięte do świeć/aparatu, leżały na ostrych krawędziach i się poprzecierały itp. Druga sprawa to właściwy dobór kabli- mogło być tak że dostałeś kable do silnika 1.3 a nie 1.6. Działały na początku ale później przestały bo były nie od tego silnika (tak mi się wydaje że może być mechanikiem nie jestem).
Ja jak zabieram się za układ zapłonowy wymieniam zawsze świece, przewody i tak jak pisał zubrin palec i kopułkę, najlepiej było by jeszcze ustawić zapłon. Wymieniając te wszystkie rzeczy mamy pewność iż układ zapłonowy przetrwa wiele :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez bonsao » 15 lut 2015, o 08:05

kisiello napisał(a): Druga sprawa to właściwy dobór kabli- mogło być tak że dostałeś kable do silnika 1.3 a nie 1.6. Działały na początku ale później przestały bo były nie od tego silnika (tak mi się wydaje że może być mechanikiem nie jestem).

Przewody były kupione dedykowane to tego silnika .
Raczej nie uda ci się założyć kable z 1,3 do 1,6 bo to zupełnie inna para kaloszy. Co do kopułki i palca to dzisiaj sprawdzę. Ale jak robiłem Swapa to koleś od ktorego kupowałem silnik mówił ze ją wymieniał i faktycznie tak było bo sprawdzałem no ale mogło sie coś juz powypalać bo jednak auto smiga na LPG .Tylko powieccie czemu na starych kablach jest wszystko OK teraz od tygodnia . I to na starych Orginałach. to tak jak w Toyocie Corolli E10 która miałem dawno temu sprawdzały się tylko orginalne przewody. Czy ktoś jeździ na przewodach innej marki niż NGK ???
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez zubrin » 15 lut 2015, o 12:06

kopułka mogła być wymieniona ale uszczelka była zużyta i dostawała się pod nią wilgoć, przeczyść papierem ściernym palec i styki na kopułce potem dobrze i równo ją dokręć żeby wszędzie na stykach była równa odległość
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez kisiello » 15 lut 2015, o 15:26

w polonezie miałem janmory za całe 21zł ze świecami iskra za 18zł komplet świec :D przez 15k km nie było żadnych problemów. Kuzyn też ma takie janmory założone od roku w astrze F też problemów żadnych ale to tylko rok użytkowania :)
Na innych nie jeździłem bo do poloneza najtańsze, do łady oryginalne a do colta ngk :D
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonsao » 15 lut 2015, o 18:37

kisiello to ile ty masz tych aut?
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez kisiello » 16 lut 2015, o 00:00

nieustannie dwa :D colt w garażu i drugie do jazdy na co dzień :D
Żeby nie było że samo OT, na spocie spotkałem kolesia który pracuje w inter carsie. Opowiedziałem mu Twoją historie ze słabą jakością kabli NGK. Ogólnie to się zdziwił że padły po tych 2 latach, mówił że przez 5-6 lat jak pracuje w IC miał tylko jedną albo dwie reklamacje na NGK.
A w ogóle to ile km zrobiłeś na tych kablach?
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonsao » 16 lut 2015, o 08:02

kisiello napisał(a): Ogólnie to się zdziwił że padły po tych 2 latach, mówił że przez 5-6 lat jak pracuje w IC miał tylko jedną albo dwie reklamacje na NGK.
A w ogóle to ile km zrobiłeś na tych kablach?

Widzisz a jednak się zdarzają felerne . Widocznie na mnie trafiło. Przejechałem na nich może z 15tys/km. Wiem że można kupować pojedynczo kable NGK muszę sprawdzić może uszkodzony jest tylko jeden pytanie tylko który.
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez LHP » 16 lut 2015, o 08:04

Janmory miałem u siebie i problemów nie było po za tym, że jak je zamotujemy to lepiej ich nie ruszać :D Po 3-4 razach jak je demontowałem wyrwała się fajka i wróciły stare sztywne kable (raczej oryginały) i colt dalej śmiga więc nie planuje ich wymieniać do póki nie trzeba :) NGK robi świece w Japoni i Francji z czego te drugie podobno nie dorównują jakości tym pierwszym, może z przewodami jest podobna sytuacja ? ;)
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Postprzez ludinho1 » 16 lut 2015, o 11:15

oblukaj je dokładnie czy nie ma gdzieś uszkodzenia , nawet nieduże pęknięcie potrafi ukraść trochę niezbędnego prądu :) . zmierz rezystancję . powinna być powiedzmy w granicach 4-8 kOhm w zależności od długości przewodu. szkoda że nie zrobiłeś testu z atomizerem ;)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez bonsao » 16 lut 2015, o 15:54

ludinho1 napisał(a): szkoda że nie zrobiłeś testu z atomizerem ;)
Możesz wyjasnić bo nie bardzo rozumiem
Ostatnio edytowano 16 lut 2015, o 20:11 przez bonsao, łącznie edytowano 1 raz
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ludinho1 » 16 lut 2015, o 16:27

chodziło o popryskanie wodą na przewody WN . musi być ciemno i asystent dodaje gazu a ty pryskasz i lukasz czy iskierki nie umykają :)
Ostatnio edytowano 16 lut 2015, o 20:25 przez ludinho1, łącznie edytowano 1 raz
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonsao » 16 lut 2015, o 20:12

Dzięki tak zrobię
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Przemcio » 16 lut 2015, o 21:49

ludinho1 napisał(a):chodziło o popryskanie wodą na przewody WN . musi być ciemno i asystent dodaje gazu a ty pryskasz i lukasz czy iskierki nie umykają :)

Jestem świeżo po tescie, samodzielnie go wykonałem, na jałowych obrotach juz były iskierki - niedużo ale pojawiały się. Czyli szykować się na kupno nowych? Strzelać w te NGK czy coś innego?

(ps, te kable są po stówce na stronie dystrybutora: http://www.e-ngk.pl/ngk-rcme109-przewod ... -2047.html)
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 67
Auto: CA0
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez kisiello » 16 lut 2015, o 23:21

Jeśli widać iskierki to są to przebicia i takie kable kwalifikują się do wymiany. Zauważyłem że od jakiegoś czasu NGK potaniało.
Co do janmorów to czytałem na jakimś innym forum że niby wersja proline tych kabli daje radę bo kable są silikonowe i dają na nie jakoś długo gwarancję. Z własnego doświadczenia się nie wypowiem gdyż za krótko na tych kablach jeździłem. Zawsze brałem NGK i nie było problemu.
W Szczecinie jest koleś który ściąga z Anglii kable robione na zamówienie z dożywotnią gwarancją. Ale niestety koszt to ok 1500zł :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Przemcio » 17 lut 2015, o 08:20

Nie no, 1,5k zl to szalenstwo. Chyba kupie te ngk znowu, chyba, ze jest cos konkurencyjnego w podobnej cenie?
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ludinho1 » 17 lut 2015, o 11:54

dodam jeszcze od siebie z moich obserwacji że posiadacze CA 1.3 i 1.6 muszą częściej sprawdzać : palec rozdzielacza-kopułka-przewody WN- świece , ponieważ częste awarie aparatów czyli modułu i cewki zapłonowej to wynik usterki na tej linii ;)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Przemcio » 17 lut 2015, o 18:13

A 1.8? Co byś polecił przy wymianie kabli i ewentualnie świec?
Przemcio
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez ludinho1 » 17 lut 2015, o 23:02

Przemcio jeżeli pytanie do mnie to z 1.8 nie miałem jeszcze przyjemności więc nie doradzę :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do Zrób to Sam

Powrót do Strona główna forum