Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZT] Jaki intercooler do Colta CZT?

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

Postprzez GREGORY » 7 gru 2019, o 16:57

za głośność i barwę wydechu odpowiada końcowy i w dużej mierze kolektor. Jak zamawiałem końcowy do siebie, to gość mnie pytał jaki ma być głośny, nawet pytał o barwę dźwięku ;)
GREGORY

Dostał piw: 14
Auto: CZT
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez figi » 10 sie 2021, o 22:25

Witam,

Pozwole sobie wrocic do tematu "zestawu forumowego" intercooler'a.Na własnym przykładzie dokonałem kilku modyfikacji według własnego uznania - może komuś to się przyda, dot. Ralliart'a
Lista_fmic.jpg

Minusem tego rozwiązania jest to, że trzeba trochę ciąć, zarówno rurki aluminiowe (traci się przetłoczenie na końcach) jak i silikon. Ja się wspomagałem narzędziem jak niżej, chiński badziew ale tani i lepsze to niż kątówka, założone na rurki alu też ładniej niż nożyk docina silikony.
obcinak.jpg
obcinak

https://allegro.pl/oferta/hogert-obcinak-do-rur-1-2-2-20-60mm-ht1p600-10140621685

Intercooler montowany do belki/wzmocnienia przedniego poprzez przewiercenie na wylot, wpuszczone szpilki docięte na wymiar i od góry nakrętka samohamowna. Oczywiście prościej by było śrubą ale z tego co pamięam akurat u mnie lokalnie były tylko za krótkie albo za długie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

U mnie rurka z turbo oprócz koniecznego obrócenia została pocięta i przedłużona na prostych odcinkach po około 5cm i został lekko zmieniony kąt przez dołożenie kolanka aby wszystko szło wzdłuż pasa przedniego ale mieściło się pod zderzak
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po połączeniu wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kawałek odciętej rurki z kolanka alu 45' wykorzystałem jako łącznik do silikonowych kolanek 90'
Obrazek
Obrazek

Wszystko po zmontowaniu chowa się pod zderzak. Po stronie kierowcy lekko opiera się o zderzak - lekko dopychając wszystko trafia na swoje miejsce bo jest dużo ruchu/luzu na tym połączeniu.
figi

Dostał piw: 20
Auto: Colt CC4A
Województwo: Mazowieckie

Postprzez konioklonio » 30 sie 2021, o 10:13

Bardzo schludna robota ;)
konioklonio

Dostał piw: 25
Auto: CZT
Województwo: Mazowieckie

Poprzednia strona