Cześć. Przeglądałem w sieci wątki, jak wyregulować i oczyścić dyszę spryskiwacza i... Wpadłem przypadkiem na forum Mazdy, gdzie opatentowali dysze mgiełkowe z Citroena C3/407/206 od 2003r. No i szukałem na alledrogo, i znalazłem zestaw. Z mocowaniem na nakrętkę, gdzie będzie pewność, że to nie "odpadnie". Cenowo trochę przeraża, ale chyba każdy chce mieć szybę bez rys. Sam będę brał jeden taki zestaw, wrzucę plastikową nakrętkę i plastikową podkładkę, żeby to fajnie wyglądało. Wrzucam w dział tuning, może ktoś też będzie takie coś robił (planuję to wrzucić gdzieś w marcu) Znalazłem ten zestaw http://allegro.pl/dysza-spryskiwacza-sz ... 92346.html , będę szukał gdzieś na szrotach dysz od C3 i sprawdzę może tańszym kosztem co i jak
Ja mam mgłowe z C3 w Colcie, nie są przykręcane i przez 3 lata nie wypadły. Kupiłem w podobnej cenie w ASO Citroena, dałem chyba 50zł wtedy. Mod na plus, bez żadnych regulacji pryskają na całą szybę.
Miałem w colcie takie z C3 ale chyba oryginały bez tego gwintu od dołu. Generalnie w otwór pasowały ale było trzeba okleić taśmą żeby sztywno siedziały bo otwory w masce były o 1mm większe. Drugi problem to że nie miały regulacji góra dół i psikały dość nisko i było trzeba coś podłożyć pod dyszę żeby wyżej psikały. Ogólnie nie polecam, lepiej poszukać jakiejś innej uniwersalnej dyszy z możliwością regulacji bo spryskiwaczy był o wiele efektywniejszy
z tego co się orientuje to w Oplu dysze mgłowe są regulowane ale trzeba jechać do serwisu bo oni mają specjalny przyrząd do tego, może te z C3 też idzie wyregulować w serwisie citroena
Ja ostatnio zakupiłem w Kato spryskiwacze mgłowe uniwersalne za 49 zł Pasują jak ulał, są podobne do tych z colta tyle że większe, regulacja nakładkami, mocowanie na podkładki i śrubkę. Prosta sprawa, czyste szyby, brak problemów z regulacją jak to w standardzie bywało.