Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[OGÓLNIE] Tłumik środkowy

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

[OGÓLNIE] Tłumik środkowy

Postprzez dreagloth » 28 wrz 2013, o 20:03

Witam wszystkich,potrzebuje rady odnośnie środkowego tłumika.Założylem u siebie końcowy sportowy Proex,i cisza wogóle nie było go słychać,następnie wyciołem katalizator i wstawiłem strumieniecę i nadal cisza,wic pomyślałęm żeby wstawić w miejsce środkowego jakiś przelotowy np. taki http://allegro.pl/tlumik-uniwersalny-mo ... 44996.html
I tu pytanie do znawców,czy to coś da czyli czy bedzie trochę głosniej?czy bez zmian?Może miał ktoś podobną sytuację u siebie i podpowie co robić...pozdrawiam
Obrazek
Popacz jeśli chcesz na mojego prawie SE
dreagloth

Dostał piw: 0
Auto: Colt CJ4A
Województwo: Lubelskie

Tłumik środkowy

Postprzez piorun » 28 wrz 2013, o 23:22

Wywal wszystko i zostaw końcowy. Będzie efekt.
P.S. Po co marnowałeś pieniądze na strumienice???
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Tłumik środkowy

Postprzez dreagloth » 29 wrz 2013, o 00:09

Tak mi doradzil mechanik,jak sie kata wycina to zeby strumienice dac jako komore jakastam i ze bez tego bedzie strata mocy,i jak sie wywali srodkowy to bedzie bardzo glosny a tego bym nie chcial.Ma byc slychac wydech ale bez przesady.Sugerujesz zeby usunac srodkowy i w jego miejsce dac rurke po prostu?
Obrazek
dreagloth

Tłumik środkowy

Postprzez piorun » 29 wrz 2013, o 00:32

Usuń tę strumienicę. To największy bubel motoryzacji ona nic totalnie nie daje. Jak wytniesz kata i wywalisz środkowy to nie ma strat mocy. Wybebesz puche środkowego i poprowadź rure, nawierdź pare otworów i załuż z powrotem całą starą puchę z bebechami i pospawaj. Bedziesz miał domowej roboty tłumik przelotowy. Albo kup profesjonalną przelotówkę. Tylko wyp... tą strumienicę!!!!!
Ja mam w swoim prostą rurę od kolektora do ostatniego tłumika. Końcowy tłumik fujitsubo stainless steal. Na pomiarze głośności wyszło 78db czyli grubo poniżej legalnego limitu. Dźwięk przepiękny.
Ostatnio edytowano 29 wrz 2013, o 00:42 przez piorun, łącznie edytowano 1 raz
piorun

Dostał piw: 118
Auto: GSR
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Tłumik środkowy

Postprzez kisiello » 29 wrz 2013, o 00:36

strumienic a to wydatek kasy w bloto. Jedyny plus to taki ze na przegladzie wyglada jak kat :) na twoim miejscu najpierw wycial bym srodkowy tlumik i wstawil rurke, wtedy zobacz jak chodzi Ci auto. Poźniej ewentualnie kup przelotowy juz jakis sportowy tlumik srodkowy :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Tłumik środkowy

Postprzez dreagloth » 29 wrz 2013, o 07:14

No to sprobuje na poczatek wywalic srodkowy i zobaczymy jak to bedzie chodzić a jakbym mial jakiś środkowy wstawiać to co konkretnie polecacie?
Obrazek
dreagloth

Tłumik środkowy

Postprzez dreagloth » 2 paź 2013, o 15:58

No i środkowy wywalony,jest troche głośniej ale brakuje basowego pomruku ale z tym już chyba nic się nie da zrobić,to chyba kwestia końcowego.Dzięki wielkie za rady,pozdroo
Obrazek
dreagloth

Tłumik środkowy

Postprzez Xiao7 » 9 paź 2013, o 15:43

Osobiście uważam że strumienica ma sens jeszcze w przypadku zmian w dolocie i ewentualnych zmianach średnicy wydechu. Oczywiście nie ma doświadczenia w tym zakresie ale z tego co słyszę to tylko w takich przypadkach daje rezultat podniesienia paru kucyków jeśli komuś o to chodzi.

Bez przeróbek dolotu i strojenia (mapowania) silnika przeróbki wydechu nic nie dają, i w drugą stronę, czyli przerabianie dolotu (stożki itp.) bez dorobienia wydechu i strojenia też niewiele dają a wręcz mogą tylko pogorszyć.

A co do basowego pogłosu to najlepiej wywal cały wydech, ja miałem okazje niedawno jechać swoim sprzętem z zerwanym tłumnikiem na elastycznym łączniku (przed katalizatorem) i pod względem barwy dźwięku jak i głośności spokojnie mógłbym startować w zlotowym konkursie na wydech. :lol:
Lancer CS3A 2004r. (od 07.09.2016r.)
Colt CJ1A 1996r. (od 28.04.2009r. do 03.09.2016r.)
Xiao7
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 77
Auto: CS3A 04r.
Województwo: Mazowieckie

Tłumik środkowy

Postprzez dreagloth » 9 paź 2013, o 16:00

Strumienice zalożylem tylko jako komore rozprężną,nie dla zyskania mocy itd.ale zastanawiam się nad jej usunięciem tak jak radzili koledzy pare postów wyżej ale boje się że to wpłynie negatywnie na wylot spalin,sam już niewiem :(
Obrazek
dreagloth

Tłumik środkowy

Postprzez Xiao7 » 9 paź 2013, o 21:47

Jeśli wywalenie jej nie spowoduje zmniejszenia przekroju układu wydechowego to nie wpłynie to negatywnie. Średnicę układu wydechowego dobrali inżynierowie odpowiednio do danego silnika. Strumienica teoretycznie ma przyspieszać przepływ spalin w praktyce to bywa różnie. Znając proste zasady fizyki i nie zagłębiając się w tematykę dynamiki płynów i gazów to najlepszym rozwiązaniem na poprawę osiągów (zwiększenie przepustowości wydechu) jest zmiana średnicy na większą. Proste czym większa średnica tym więcej można przez nią przecisnąć. Prędkość tu już nie ma znaczenia, zwiększenie prędkości w ograniczonej przestrzeni zwiększa ciśnienie, a to z kolei bez odpowiedniej przepustowości tamuje w ostateczności ruch gazu co może pogorszyć osiągi (w najgorszym przypadku ciśnienie szuka słabego punktu przez który może sobie uciec i dziurawi wydech).

Jeśli ta strumienica nie wpłynęła negatywnie na osiągi to na początek proponuje jednak pokombinować z tlumnikiem środkowym, a jeśli to nie da efektów dźwiękowych, najlepiej będzie zamiast strumienicy zwykła rura lub coś co jest rurą a przypomina katalizator bo i takie cuda są dostępne.
Lancer CS3A 2004r. (od 07.09.2016r.)
Colt CJ1A 1996r. (od 28.04.2009r. do 03.09.2016r.)
Xiao7
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 77
Auto: CS3A 04r.
Województwo: Mazowieckie

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum