Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy tech ‹ Tuning ‹ Tuning mechaniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0] Hydrauliczny ręczny

Rozmowy na temat tuningu mechanicznego.
Odpowiedz

Postprzez sont_ak » 6 paź 2015, o 19:54

Witam!

Czy ktoś przerabiał już temat instalacji hydraulicznego ręcznego na niezależnym układzie w COLCIE GTI?
Musze koniecznie coś wymyślić w tym temacie bo w moim PROTONIE GTI za cholerę nie da się zblokować tylnych kół (klocki textara, tarcze ok.).
Czy ktoś zna może jakieś inne sprawdzone i bezpieczne rozwiązanie?

PS
Mój Lancer VI (4g92) jest pod względem ręcznego wręcz wzorcowy, ale to wynika z tego że ma jeszcze bębny.
Jesień i zima się zbliża a samochód nie jest przygotowany do sezonu :)
sont_ak

Dostał piw: 0
Województwo: Śląskie

HYDRAULICZNY RĘCZNY COLT GTI

Postprzez Kct » 6 paź 2015, o 19:59

Załóż bębny :D nie sądze, że ktoś montował hydrołape na osobnym układzie do Colta, także będziesz musial wymyślić adaptery pod dodatkowe zaciski
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
  • Strona WWW

Postprzez zubrin » 6 paź 2015, o 20:58

ja miałem tarcze i spokojnie można zablokować koła, rozbierz zaciski wymień gumki i wszystko przeczyść. Sprawdz też czy odbija naciąg ręcznego na zacisku

to że w tarczach nie blokuje kół to wina zaniedbanych tylnych hamulcy, ja swoje przynajmniej raz w roku rozbierałem i czyściłem, efektem było że na ręcznym mogłem zatrzymać auto i to nawet z 60km/h blokowało koła
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Alkanick » 6 paź 2015, o 21:16

zubrin no to powiem Ci że pozazdrościć :D W GLXi czasem dwa razy rocznie czyściłem i takiego efektu nie miałem a w GTi padł mi ręczny z prawej strony całkiem, czeka na wymianę zobaczymy po roku czy jest lepiej jak w 1.6 :P
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A

Postprzez kisiello » 6 paź 2015, o 21:27

Ogólnie jak miałem rajdówkę swojego czasu to ze względu na ręczny właśnie zostawiliśmy z tyłu bębny, chociaż komplet tarcz był na tył :)

Moje jedyne doświadczenie z hydrołapą to montaż jej w polonezie :D
Obrazek
Gadałem też dzisiaj z inny kolesiem który chce zamontować hydrołape do civica IV. Mówił że są jakieś zaworki które puszczają tylko w jedną stronę. Podpinasz się wtedy z ręcznym do istniejącego układu hamulcowego (za pomocą jakiś trójników zapewne) i przy normalnym hamowaniu działają wszystkie 4 hamulce a przy ręcznym tylko tylne. Szczegółów nie znam ale się podpytam.
Gościu ogarnięty akurat jeśli chodzi o mechanikę jak i same rajdy, w magnoli od lata startuje :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez zubrin » 6 paź 2015, o 21:55

Alkanick napisał(a):zubrin no to powiem Ci że pozazdrościć :D W GLXi czasem dwa razy rocznie czyściłem i takiego efektu nie miałem a w GTi padł mi ręczny z prawej strony całkiem, czeka na wymianę zobaczymy po roku czy jest lepiej jak w 1.6 :P

pamietam że BeWu też był sceptyczny co do tarczy z tyłu ale jak zrobił u siebie to też wyżucił w kosz wszystkie złe opinie o sile hamowania, trzeba przyznać że ręczny pada bo sam wymieniałem zacisk, ale na szczęście gti i 1,6 ma takie same
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Alkanick » 6 paź 2015, o 23:57

Zubrin Wiesz.. ja sobie sam popsułem ten zacisk. Zwiesił się na dobre a ja go chciałem delikatnie młoteczkiem rozruszać i poszło, po zamontowaniu okazało się że poszło ale nie to co miało. W środku albo strzeliło na dobre albo poluzowało i wajcha chodzi luźno :D Peszek.
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A

Re: [CA0] Hydrauliczny ręczny

Postprzez Kct » 7 paź 2015, o 00:27

Jakbyś chciał sie wpiąć w zaciski które juz masz to nic prostszego, locha z pompą, wpinasz równolegle, jak leży to masz 4 koła pod noga, jak zaciagasz to pompa pompuje na tył. Ale przeglądu legalnie nie przejdzie
Colt CA1A 'GTi'
Kct
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 146
Auto: CA0,E39 540i,TypeR FK8,Eclipse
  • Strona WWW

Postprzez sont_ak » 8 paź 2015, o 14:07

zubrin napisał(a):ja miałem tarcze i spokojnie można zablokować koła, rozbierz zaciski wymień gumki i wszystko przeczyść. Sprawdz też czy odbija naciąg ręcznego na zacisku

to że w tarczach nie blokuje kół to wina zaniedbanych tylnych hamulcy, ja swoje przynajmniej raz w roku rozbierałem i czyściłem, efektem było że na ręcznym mogłem zatrzymać auto i to nawet z 60km/h blokowało koła

...Pierwsze co zrobiłem to było rozebranie(były zapieczone), wyczyszczenie wszystkiego, przesmarowanie smarem miedzianym odpowiednich elementów, sprawdzenie tłoczków. Wszystko chodzi bardzo dobrze, a ręczny słaby.

Kct napisał(a):Jakbyś chciał się wpiąć w zaciski które już masz to nic prostszego, locha z pompą, wpinasz równolegle, jak leży to masz 4 koła pod noga, jak zaciagasz to pompa pompuje na tył. Ale przeglądu legalnie nie przejdzie

Być może tak to się skończy, ale na razie spróbuję dostać adapter i trochę porzeźbić.

kisiello napisał(a):Ogólnie jak miałem rajdówkę swojego czasu to ze względu na ręczny właśnie zostawiliśmy z tyłu bębny, chociaż komplet tarcz był na tył :)

Moje jedyne doświadczenie z hydrołapą to montaż jej w polonezie :D
[ Obrazek ]
Gadałem też dzisiaj z inny kolesiem który chce zamontować hydrołape do civica IV. Mówił że są jakieś zaworki które puszczają tylko w jedną stronę. Podpinasz się wtedy z ręcznym do istniejącego układu hamulcowego (za pomocą jakiś trójników zapewne) i przy normalnym hamowaniu działają wszystkie 4 hamulce a przy ręcznym tylko tylne. Szczegółów nie znam ale się podpytam.
Gościu ogarnięty akurat jeśli chodzi o mechanikę jak i same rajdy, w magnoli od lata startuje :)

Miałem kiedyś wersję z 1.4 rovera. Fajna zabawka, ale w ostatnim etapie eksploatacji nie wiedziałem już o co podpierać lewarek :lol:

Alkanick napisał(a):zubrin no to powiem Ci że pozazdrościć :D W GLXi czasem dwa razy rocznie czyściłem i takiego efektu nie miałem a w GTi padł mi ręczny z prawej strony całkiem, czeka na wymianę zobaczymy po roku czy jest lepiej jak w 1.6 :P

Przy bębnach naprawdę ogień. Miałem bardzo zadbany egzemplarz przywieziony przy przebiegu poniżej 70.000 km od dziadka prawdopodobnie z Wehrmachtu :)
sont_ak

Dostał piw: 0

Odpowiedz

Powrót do Tuning mechaniczny

Powrót do Strona główna forum