Chciałbym omówić montaż radia 2din w Coltach CZX.
Posiadam CZC z 2007 roku i stwierdziłem, że OEM radio ma kiepską jakość dźwięku i mało funkcji pomimo możliwości odtwarzania MP3.
Przyszedł czas na Upgade

Jednostka sterująca do wstawienia: Pioneer SPH-DA120 (mam z poprzedniego auta) - link do specyfikacji: https://www.pioneer-car.eu/pl/pl/products/sph-da120/specifications
Potrzebne narzędzia:
- - śrubokręt Philips (krzyżak)
- Nożyk do tapet
- "Klucze do radia" grupa VAG
- zestaw kabli aby podłączyć kostki iso - przejście z OEM kostek
Krok 1:
Wyciągamy schowek pod radiem (u mnie nie było zmieniarki w tym miejscu
Krok 2:
Z użyciem "Kluczy do radia" wyciągamy OEM radio - Klucze wkładamy w pionowe szczeliny w radiu po 2 stronach i delikatnie powinno nam wyjść
Krok 3:
I to jest coś czego nie da się nie zrobić niestety. Wewnątrz miejsca po radiu musimy usunąć kilka elementów przy użyciu nożyka do tapet. Nie jest to Ciężkie zadanie ale można się pociąć więc trzeba uważać. Dodatkowo w górnej części musimy usunąć jakieś 2-3 mm plastików tak aby ramka ładnie weszła w swoje miejsce. Te tylne elementy u mnie zostały gdyż radio jest stosunkowo małe

Krok 4:
Wkładamy nową ramkę na 2din wraz z kieszenią na radio. Podłączamy też kostki aby podłączyć radio na ISO:

Krok 5:
Wsuwamy radio i cieszymy się nowym zestawem. Ja musiałem jeszcze przeprowadzić przewody do GPS, mikrofonu, 2 kable USB i podłączenie pod sterowanie w kierownicy. Ale efekt końcowy jest świetny:

P.S.
Tak wiem, że ramka jest trochę innego koloru i nie ma OEM faktury ale ciężko jest ten element dorwać za jakieś mądre pieniądze.
P.S. II
Radio ma CarPlay więc mam dodatkowe funkcje m. in. Navi, zestaw głośnomówiący, Siri. Nie przepadam za płytami CD, a tu mogę sobie słuchać muzy z Tidala (to nie reklama
). Dodatkowo poprawiła się lekko jakość dźwięku ale to będzie opisane jak znajdę chwilę na opis auta

do tego nie obsługuje sterowania z kierownicy.