Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZX] Radio 2din :)

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez BernyP » 4 gru 2017, o 16:16

Cześć,
Chciałbym omówić montaż radia 2din w Coltach CZX.
Posiadam CZC z 2007 roku i stwierdziłem, że OEM radio ma kiepską jakość dźwięku i mało funkcji pomimo możliwości odtwarzania MP3.
Przyszedł czas na Upgade :P
Jednostka sterująca do wstawienia: Pioneer SPH-DA120 (mam z poprzedniego auta) - link do specyfikacji: https://www.pioneer-car.eu/pl/pl/products/sph-da120/specifications
Potrzebne narzędzia:
    - śrubokręt Philips (krzyżak)
    - Nożyk do tapet
    - "Klucze do radia" grupa VAG
    - zestaw kabli aby podłączyć kostki iso - przejście z OEM kostek
Zabieramy się do pracy:
Krok 1:
Wyciągamy schowek pod radiem (u mnie nie było zmieniarki w tym miejscu
Krok 2:
Z użyciem "Kluczy do radia" wyciągamy OEM radio - Klucze wkładamy w pionowe szczeliny w radiu po 2 stronach i delikatnie powinno nam wyjść
Krok 3:
I to jest coś czego nie da się nie zrobić niestety. Wewnątrz miejsca po radiu musimy usunąć kilka elementów przy użyciu nożyka do tapet. Nie jest to Ciężkie zadanie ale można się pociąć więc trzeba uważać. Dodatkowo w górnej części musimy usunąć jakieś 2-3 mm plastików tak aby ramka ładnie weszła w swoje miejsce. Te tylne elementy u mnie zostały gdyż radio jest stosunkowo małe :P
Obrazek
Krok 4:
Wkładamy nową ramkę na 2din wraz z kieszenią na radio. Podłączamy też kostki aby podłączyć radio na ISO:
Obrazek
Krok 5:
Wsuwamy radio i cieszymy się nowym zestawem. Ja musiałem jeszcze przeprowadzić przewody do GPS, mikrofonu, 2 kable USB i podłączenie pod sterowanie w kierownicy. Ale efekt końcowy jest świetny:
Obrazek
P.S.
Tak wiem, że ramka jest trochę innego koloru i nie ma OEM faktury ale ciężko jest ten element dorwać za jakieś mądre pieniądze.
P.S. II
Radio ma CarPlay więc mam dodatkowe funkcje m. in. Navi, zestaw głośnomówiący, Siri. Nie przepadam za płytami CD, a tu mogę sobie słuchać muzy z Tidala (to nie reklama :P ).
Dodatkowo poprawiła się lekko jakość dźwięku ale to będzie opisane jak znajdę chwilę na opis auta :P
BernyP

Dostał piw: 1
Auto: Colt CZC 1.5 Limited
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez konioklonio » 4 gru 2017, o 18:06

Super, że chciało Ci się to wszystko opisać dla potomnych. Nie brakuje Ci przycisku od komputera? Da się jakoś to odejść?

Co do ramki, możesz potraktować ją lakierem do plastików, może uda się dobrać coś co zleje się z resztą.
konioklonio

Dostał piw: 25
Auto: CZT
Województwo: Mazowieckie

Postprzez BernyP » 4 gru 2017, o 19:48

pokazuje mi momentalne spalanie i to mi wystarczy. A w razie potrzeby mogę sobie na odpalonym zapłonie sprawdzić resztę parametrów.
Tak na trasy to zawsze w lusterku wstecznym od mediatech mam DashCommand odpalony i tam mam o wiele bardziej interesujące informacje :P
Obecnie mam większe zmartwienia niż fakturka na ramce od radia - trzeba mechanizmy szyb doprowadzić do stanu używania ale to już temat na inny post :)
BernyP

Dostał piw: 1
Auto: Colt CZC 1.5 Limited

Postprzez Fighter001 » 13 gru 2017, o 09:06

Ładnie, gdzie kupiłeś ramkę? Ja znalazłem na ebay połowę taniej niż w pl i moja ma być czarna. Miałem fabryczne radio z Navi i oni też na partyzanta te plastiki poucinali. Do obsługi kierownicy masz jakiś adapter? Bo u mnie nie działa (radio na androidzie) i czekam na adapter. Swoją drogą fabryczna nawigacja to jakiś żart. Nie obsługuje płyt mp3 i żeby mieć Navi trzeba włożyć płytę z mapą :o do tego nie obsługuje sterowania z kierownicy. :facepalm:
Co do komputera ja mam torque pro i na podstawie danych z obd2 o wiele lepiej liczy zasięg i spalanie niż fabryczny komp.
Fighter001

Dostał piw: 7
Auto: CZC+T

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum