Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ3 1,3] problem z ogrzewaniem

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez mariusz_bma » 13 lis 2014, o 22:01

Witam, jestem nowy na forum, moje autko to COLT, 2006 pojemność 1,3, nie wiem jak dobrać się do ogrzewania które przestało mi działać? Brak ogrzewania nie wynika z uszkodzenia regulatora w panelu ponieważ został wymieniony, problem prawdopodobnie jest w regulatorze klap lub samych klap przepustnicy nawiewu ciepłego powietrza (nazywam to pewnie mało fachowo, ale tak przypuszczam że jest tam jakiś regulator z przepustnicą nawiewu zimnego i ciepłego powietrza), coś mi tam pewnego razu walnęło chrupnęło w środku, więc muszę to wszystko zdemontować i dobrać się do układu sterowania nawiewem. Trochę mam stracha by do tego się dobrać, może ktoś z forumowiczów ma jakieś fotki z demontażu deski, albo macie jakąś wiedzę za co się zabrać by usunąć tę usterkę? Tak się pytam bo zawsze warto.
W CZ3 nie ma żadnego cięgna regulacji temperatury, regulacja odbywa się poprzez potencjometr.
Pozdrawiam. :D
mariusz_bma

Dostał piw: 0
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez bart99 » 14 lis 2014, o 13:43

Znalazłem takie obrazki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jakieś cięgna sterujące klapami są co widać na pierwszym obrazku. Jednostkę grzewczą też widać. Wydaje mi się że można spróbować od demontażu środkowej konsoli (środek nawiew, radio, potencjometry, niżej zapalniczka i te elementy po prawej i lewej stronie od zapalniczki. Wentylator jest widoczny jak zajrzysz od spodu kolumny kier. po stronie kierowcy. Ogólnie ciężka sprawa bo wszystko (wentylator, parownik, nagrzewnica itd.) jest w takiej plastikowej zabudowie (na schemacie widać). Mogłaby się tu wypowiedzieć osoba która rozbierała całą deskę czy jest lepszy do tego dostęp po zdjęciu "całego" kokpitu :mrgreen:
"You take care of the car,the car will take care of you"
bart99

Dostał piw: 6
Auto: Colt cz3
Województwo: Opolskie

Postprzez mariusz_bma » 14 lis 2014, o 14:58

Wielkie dzięki za to info. oto chodziło, ogarnę temat jeszcze przed pierwszymi mrozami i dam znać jak poszło.
SUPER pozdrawiam.
mariusz_bma

Dostał piw: 0
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez jageer » 18 lis 2016, o 08:04

Odgrzewam kotleta i dołączam pytanie: U mnie wystąpił problem, że to zacięło się na "max" i kręcenie nie daje nic w zakresie obniżenia temperatury (wiadomo, włączenie klimy, też nie daje efektu). Padło stwierdzenie, że to jest regulowane potencjometrem. Czy tak jest? Czy raczej rozebrać i szukać jakiejś "linki", która mogła wypaść, urwać się? Pewno najlepszą opcją, będzie wymiana całego panelu?
jageer

Dostał piw: 1
Auto: Colt VI 1,3
Województwo: Śląskie

Postprzez jageer » 13 gru 2016, o 15:21

Dziś dowiedziałem się, że padł silniczek sterowania temperaturą... Koszt ok 350 zł, bo podobno trzeba go ściągnąć zza granicy.... :roll:
jageer

Postprzez tresorex » 13 gru 2016, o 15:28

Kup na allegro od używanego. Koszt nie powinien być wyższy niż 40zł.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez jageer » 13 gru 2016, o 17:24

tresorex napisał(a):Kup na allegro od używanego. Koszt nie powinien być wyższy niż 40zł.

Właśnie namierzyłem dostałem od mechanika nr 7803A032 to chyba tożsame z CZ113800-2840....
jageer

Postprzez majColt » 7 lut 2017, o 10:26

U mnie przy włączonej klimie z prawych nawiewów leci zimne/chłodne powietrze z z lewych letnie/ciepłe. I nie wiem jak to ugryźć. :?:
majColt

Auto: 1.3 CZ5 2006 LPG

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum