Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CZ] Pierścienie i uszczelniacze

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych od 2002 roku do dnia dzisiejszego.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez slowdzerson » 1 sie 2017, o 11:31

Witam.
Orientuje się ktoś jaki w przybliżeniu byłby koszt wymiany pierścieni i uszczelniaczy? w Colt 1.1,75KM, 2009 rok.
Strasznie mi bierze olej, a z tylu na klapie aż taki czarny osad jest jakby sadza, podejrzewam, że pierścienie i uszczelniacze do wymiany...
Pozdrawiam.
slowdzerson

Dostał piw: 0

Postprzez poziom1989 » 1 sie 2017, o 13:01

slowdzerson napisał(a):Strasznie mi bierze olej

to znaczy ile ?

slowdzerson napisał(a):podejrzewam, że pierścienie i uszczelniacze do wymiany...

najlepiej jedz do jakiegos mechanika.

Jaki jest aktualny przebieg pojazdu ? Jaki olej byl/jest stosowany ? co ile byla wykonana wymiana ?
poziom1989

Dostał piw: 14
Województwo: Śląskie

Postprzez omgwtf » 1 sie 2017, o 19:36

jak juz podejrzewasz pierscienie to nie będą to tanie koszty, bo trzeba zdjąć głowice a z tym się wiąże jej planowanie + nowa uszczelka, wypadałoby jeszcze rozrząd nowy (chyba że wymieniałes nie dawno), najlepiej wykonać próbe olejową wtedy wiesz co jest grane :D

znalezione w sieci
Próba olejowa - sposób wykonania i analiza wyników

Do wykonania próby potrzebna będzie strzykawka wypełniona ok. 5-10 cm3 oleju silnikowego. Jej zawartość należy wstrzyknąć do cylindra przez otwór świecy i ponownie wykonać pomiar ciśnienia sprężania. Przed pomiarem należy zasłonić otwór świecy i wykonać kilkukrotnie obrót wałem korbowym. Uzyskane wyniki ciśnienia sprężania należy porównać z pierwszymi pomiarami (wykonanymi bez dolewki oleju).

1. Jeśli wyniki obu pomiarów są identyczne to świadczy to o nieszczelności zaworów i ich gniazd (wytarte przylgnie zaworowe);
2. Jeśli w drugim pomiarze wyniki uległ wyraźnemu wzrostowi to sugeruje on nieszczelność tłoków, pierścieni tłokowych i gładzi cylindra (dolany olej uszczelnił bowiem tłok w cylindrze);
3. Jeśli w drugim pomiarze zanotowano tylko nieznaczny wzrost ciśnienia to świadczy to o nieszczelności zarówno zaworów i ich gniazd jak i tłoka. Może też być to sygnał sugerujący problemy ze szczelnością uszczelki pod głowicą silnika (albo występować będą przedmuchy do układu chłodzenia, albo między cylindrami)
Wykonanie próby olejowej nie jest trudnym zadaniem. Jeśli jednak nie dysponujemy odpowiednim sprzętem do do badań, bądź czujemy wyraźne obawy przed wykonaniem takiego pomiaru lepiej zlecić to zadanie mechanikowi.
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez slowdzerson » 2 sie 2017, o 08:06

poziom1989 napisał(a):
slowdzerson napisał(a):Strasznie mi bierze olej

to znaczy ile ?

slowdzerson napisał(a):podejrzewam, że pierścienie i uszczelniacze do wymiany...

najlepiej jedz do jakiegos mechanika.

Jaki jest aktualny przebieg pojazdu ? Jaki olej byl/jest stosowany ? co ile byla wykonana wymiana ?

Oleju bierze okolo litra na 1000 km.
Przebieg to 220 300 km.
Olej stosuje Mobil 10W40. Wymiane srednio starałem sie robić co 10 tyś.
Nie widać nigdzie żadnych wycieków. Na zimnym silniku jak dodam mocno gazu okolo 6 tyś obrotów to widać jak kopci na biało... No i ten czarny osad na klapie bagażnika...
slowdzerson

Postprzez jabberkonto » 2 sie 2017, o 08:51

moze lepiej kupic uzywany silnik....
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t
Województwo: Pomorskie

Postprzez tresorex » 2 sie 2017, o 09:47

Też bym wolał kupić zdrowy silnik. Z tego co widzę to colt ma L na dachu więc nie ma lekko ;)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez slowdzerson » 2 sie 2017, o 09:58

tresorex napisał(a):Też bym wolał kupić zdrowy silnik. Z tego co widzę to colt ma L na dachu więc nie ma lekko ;)

Tak, Colt jeździł na nauce jazdy ale już nie jeździ:) Dlatego chce go wyremontować i jeszcze troche nim pojeździć:)
On ma silnik 1.1. Czy da radę wstawić do niego silnik 1.3? Wymagałoby to jakiś przeróbek?
slowdzerson

Postprzez tresorex » 2 sie 2017, o 10:16

takiego swapa jeszcze chyba nikt nie robił ;) Trzeba by się zorientować jak bardzo się różnią te silniki np samymi mocowaniami do podłużnic, czy skrzynia i osprzęt podejdzie (np rurki klimy, podłączenie chłodnicy itp) oraz czy nie będzie trzeba wymienić ECU. Jak wleci inne ecu to może immo nie działać, a to się wiąże z wymianą stacyjki i wkładek zamków... ;)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Postprzez tomchuck » 2 sie 2017, o 16:38

Nauka jazdy z której nabyłeś auto to ktoś znajomy? bo mało realny przebieg ma. Kumpel sprzedawał w tym roku dwie L-ki z 2012 roku z przebiegami 400 i 450 tys km.
To mały silniczek, który nie miał lekko, więc kapitalny remont obejmowałby pewnie szlif tulei i nadwymiarowe tłoki których mitsu nie przewidziało do niektórych nowych silników. Tak jak np seria 4b1.
Dlatego lepiej chyba kupić inny motor z pewnego źródła.
Co do swapu innego silnika o większej pojemności to lepiej mieć całego dawcę lub chociaż front, bo często jest dużo drobnych różnic w plastikach, wężach itp.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO

Postprzez slowdzerson » 3 sie 2017, o 09:46

To jest moje auto po nauce jazdy:) Ja prowadziłem Ośrodek Szkolenia Kierowców ale już go zamknąłem i pozostało mi autko, które chce wyremontować i jeszcze pojeździć:) Tylko nie wiem czy lepiej remontować czy wstawić inny silnik...
slowdzerson

Postprzez tomchuck » 3 sie 2017, o 16:22

Możesz Oddać do dobrego mechanika, który po rozebraniu stwierdzi czy warto remontować.
Można zrobić pomiary ciśnienia, szczelności cylindrów i mniej więcej określić bez rozbierania co będzie do wymiany i jakie koszty.
Ale najłatwiej i chyba najtaniej jest wstawić inny silnik. Jak znajdziesz dobrą sztukę to pojeździsz jeszcze sporo.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO

Odpowiedz

Powrót do Seria CZ, Z oraz nowsze - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum