Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Wymiana czy legalizacja butli lpg

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez meander » 13 gru 2017, o 00:53

Przychodzi czas że mija 10 lat jazdy na gazie. Pora wymienić zbiornik lpg a może legalizacja butli zastanawia się człowiek.
Myśli tak aż nie zobaczy jak wygląda zbiornik po tych 10 latach i jak rdza nie odpada z niego płatami.
Niezły filmik jak wygląda zbiornik gazowy po 10 latach warto zobaczyć https://lpgmasters.pl/wymiana-zbiornika-lpg/

i zastanowić się dopiero wtedy wo wybrać.
Kupno nowego zbiornika czy legalizację pordzewiałej skorupy z która potem trzeba jeździć w samochodzie przez następne 10 lat.
meander

Dostał piw: 0
Województwo: Mazowieckie

Postprzez bonsao » 13 gru 2017, o 09:25

legalizacja starej jest tylko na 5 lat a nie na dziesięć
bonsao
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 151
Auto: CZT i Space Runner II
Województwo: Łódzkie

Postprzez tresorex » 13 gru 2017, o 12:46

Na filmiku jest zbiornik, który jeździł pod autem. W mitsu najczęściej montujemy w miejsce koła zapasowego więc taka korozja mu nie straszna :) Latem demontowałem z gala zbiornik zamontowany w 2010 roku czyli ok 7 letni i poza małymi zadrapaniami na wierzchu od trzymania np lewarka obok butli to wyglądała jak nowa :)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Gregg » 14 gru 2017, o 12:28

Koszt legalizacji zbiornika, to 300 - 400 PLN i robi się ją tylko na 5 lat. Nowy zbiornik w hurtowni kupicie za jakieś 200/300 PLN w zależności od wielkości i macie na 10 lat spokój...do tego nowe baryłki i uszczelka pod wielozawór za parę złotych obowiązkowo...nigdy nie robiłem legalizacji - zawsze zakładałem nowe butle, potem próba szczelności i wszystko grało.
Jak ktoś nie ma do tego smykałki, albo się boi, to gazownik ogarnie całość operacji za jakieś 500 pln ;)
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

Postprzez kipp3r » 14 gru 2017, o 13:12

kolega płacił 480 złza nową butle w koło z wymianą, papierami, wymiana filterków i regulacją gazu
kipp3r

Dostał piw: 8
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez neuropathic » 20 gru 2017, o 00:18

Legalizacja jest całkowicie pozbawiona sensu (tylko 5 lat i dodatkowo demontaż butli do próby ciśnieniowej) jak i finansowo, taniej kupić nową butlę.
neuropathic

Dostał piw: 1
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez FTOrek » 3 lut 2018, o 21:54

Witam.Nie jest prawda, ze legalizacja butli jest na 5 lat.Miesiąc temu robiłem taka legalizacje (350 zl-10 lat)
Trzy lata temu również robiłem (300 zl -10lat). Adres zakładu- Autogaz Strzelin ul.wrocławska 57.Proszę sprawdzić.
FTOrek

Dostał piw: 29
Auto: Space RunnerM

Postprzez Gregg » 6 lut 2018, o 23:32

Poniekąd jest prawdą bo zależy to od inspektora uprawnionego do wykonania legalizacji - to on bierze na siebie odpowiedzialność za ew. rozszczelnienie zbiornika w okresie dalszej eksploatacji...to stan techniczny zbiornika decyduje na ile lat legalizacja zostanie przedłużona (maksymalnie jest to 10 lat)...i niestety zbiorniki montowane na zewnątrz nie dostają więcej niż 5 lat - spotkałem nawet auta, w których butle dostały ponowną legalizację tylko na 2 lata!!! :cry:
Obrazek
Gregg
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 186
Auto: Jeep GC 5.2 V8, Smart 0.8 CDI
Województwo: Nie dotyczy
  • Strona WWW

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum