Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Wymiana uszczelek w drzwiach

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez bonkesku » 16 lip 2014, o 12:12

Witam, mam pytanie odnośnie wymiany uszczelki drzwiowej, jak wygląda taka wymiana? wystarczy ściągnąć stara i nałożyć druga, czy wymaga to jakiś więcej czynności, czy trzeba ja jakoś przyklejać, jak to wygląda ? Zawsze po deszczu mam wodę na progach jak otworze drzwi, czy uszczelka załatwi sprawę? Moja stara w jednym miejscu się w ogóle nie trzyma w drugim jest peknieta, druga wygląda ok a mimo to woda zawsze jest na obu progach(tych plastikach)
bonkesku

Dostał piw: 6
Auto: Mitsubishi Colt CJ1A 98r
Województwo: Lubuskie

Wymiana uszczelek w drzwiach

Postprzez ludinho1 » 16 lip 2014, o 13:56

ja też mam po deszczu wodę na progach. a moja uszczelka wydaje się w porządku. woda dostająca się do drzwi przy szybie musi którędyś spłynąć i od tego są otwory na spodzie drzwi. także to normalne. :). a co do pytania to ta uszczelka jest na takich spinkach tylko. nie jest klejona więc wymiana stosunkowo prosta. mam takie uszczelki jak coś :) .
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez bonkesku » 16 lip 2014, o 21:57

ale teoretycznie powinno być tam sucho.. gdyby nie rdza na lewym progu to nawet bym się tym nie przejmował...bo nie są to jakieś wielkie ilości tej wody ale mimo to swoje robi jak jest juz ruda. A ty od zawsze masz tam wodę? brak korozji i czy cos z tym robisz?

a tu skutki tej wody:

http://naforum.zapodaj.net/ffae14e82782.jpg.html

jak widać zaraz będzie dziura, cala ta woda wsiaka tam pod spod bo jest pęknięcie, zawsze po deszczu jak jest możliwość to chodzę i to wycieram, prawa strona ok mimo że też tam mam wodę...

a tu kolejna,

http://naforum.zapodaj.net/c4007375bec3.jpg.html

z tym ze tu juz ewidentnie wina uszczelki bo jest w tym miejscu przecieta wzdłuż i poniszczona..
bonkesku

Postprzez Zloty » 16 lip 2014, o 22:18

Uszczelkę masz poniszczoną bo farba która odchodzi ma ostre zadziory i ją wyciera i rozrywa. Ja osobiście pierwszy raz widzę rudą w tym miejscu na progu. Według mnie w tym miejscu kiedyś był wycinany próg dlatego teraz koroduję. Co do rozwiązania to musisz działać czym prędzej. Wyczyść dobrze te miejsca do gołej blachy i poleć preparatem Brunox. Problem jest w tym że to profil zamknięty i to samo najprawdopodobniej masz w środku progu, no chyba że po zeszlifowaniu wierzchniej warstwy nic nie będzie wskazywało na to że było coś wstawiane. Wtedy wystarczy zabieg z zewnątrz inaczej będziesz miał coś tez wpsikać w progi.
Obrazek

Colt Malibu JDM
Zloty

Dostał piw: 3
Auto: Colt Malibu

Postprzez ludinho1 » 16 lip 2014, o 22:33

ja mam zdrowe progi więc woda wylatująca z otworów drzwiowych sobie spływa po nich na glebę i jest gitarka :)
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonkesku » 17 lip 2014, o 13:31

Zloty napisał(a):

dzięki za rade, tez juz spotkałem się z opinią że już ktoś przy tym progu grzebal...,a co do progu wewnątrz ti aż boje się zajrzeć cibtam się dzieje... podejrzewam ze tez jest nie ciekawie, prawa stronę z wewnątrz mam ok ale lewa to jak widać..

ludinho1 napisał(a):

ile za uszczelki jeśli są nie uszkodzone?
bonkesku

Postprzez ludinho1 » 17 lip 2014, o 20:10

tak ładnie piwka mi dajesz to dam ci za 40zł komplecik :)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonkesku » 17 lip 2014, o 21:52

heh :D jak dorzucisz mi jeszcze popielniczke do nich to mogę wziąść pod warunkiem że są bez jakichkolwiek uszkodzeń :)
bonkesku

Postprzez ludinho1 » 18 lip 2014, o 00:43

nie szalej , bez jakichkolwiek uszkodzeń to było wtedy jak pojazd wyjeżdzał z fabryki :D
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonkesku » 18 lip 2014, o 08:56

w sensie ze jest zdatna do nałożenia :) po co mi uszczelka peknieta w którymś miejscu, znowu mi ruda wyjdzie...z twojej wypowiedzi wynika ze ta te uszczelki nie sa chyba w najlepszej kondycji :D to jak stan tych uszczelek wygląda? chce wiedzieć za co mam ewentualnie placic :D
bonkesku

Postprzez ludinho1 » 18 lip 2014, o 09:48

żle interpretujesz moje wypowiedzi w takim razie. Uszczelki mam w dobrym stanie i wcale nie namawiam do zakupu ;)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez bonkesku » 18 lip 2014, o 11:19

juz masz je wymontowane? jak masz jeszcze te małe koleczki to mógłbyś dorzucić je do nich bo i tak nic ci juz z nich a mi przy montażu mogą się przydac :D
bonkesku

Postprzez ludinho1 » 18 lip 2014, o 11:44

ok :) . dogadamy transejszyn na pw.
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum