Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.3] Nie odpala już, wcześniej problemy

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CA0 1.3] Nie odpala już, wcześniej problemy

Postprzez coltjaro » 28 cze 2014, o 21:07

Witam,

Jeszcze rano dnia dzisiejszego normalnie odpaliłem mojego wiernego miśka, przejechałem ze 3 km i przy światłach mi szarpnął i zgasł. Odpaliłem go ponownie bez problemu jednak przy ruszeniu zgasł i zapaliło mi się "check engine" :( . Znów go odpaliłem, check engine znikł jak to zawsze jest prawidłowo po odpaleniu, jednak obroty znacznie spadły i zgasł, pojawił się ponownie "check engine". Odpaliłem jeszcze raz, udało mi się wycofać i dojechać 50m na parking gdzie już przy stawaniu znów pojawił się znak check engine. :( Zostawiłem samochód pojechałem do pracy tramwajem, po powrocie popołudniu odpaliłem ponownie - zapalił ale ledwo pracował na wolniejszych obrotach, po paru naciśnięciach lekkich do 2000 obrotów gazu na luzie pojawił się napis check engine, jeszcze jedna próba tak samo się kończąca(zgasł sam) i już teraz nie mogę go w ogóle odpalić :( :( Proszę o rady co to może być ? :)
coltjaro

Dostał piw: 0
Auto: Mitsubisi Colt CJO 1,6
Województwo: Wielkopolskie

[CAO 1.3] Nie odpala już, wcześniej problemy

Postprzez ludinho1 » 28 cze 2014, o 21:51

skoro pali się CE to zapytaj się komputera co go boli ;) . jest obszerna instrukcja jak odczytać błędy. zrob-to-sam/bledy-ecu-t741.html :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

Postprzez coltjaro » 29 cze 2014, o 09:11

Dziękuję :) Przejrzałem temat, czyli jak rozumiem :) :

1.Od strony kierowcy po lewej przy pedałach mam gniazdo do którego podepnę diode 12v, nadal jednak nie wiem
do których pinów - misiek to 1994 rok produkcji.
2. Przekręcam kluczyk i patrzę na mrugnięcia - zliczam, jak nie dam rady nagram filmik :)
Do miska muszę podjechać tak że nie mam jak teraz zejść do niego i sprawdzić jak to wygląda, bo nigdy jeszcze tego
nie robiłem :( Ma ktoś może zdjęcie tego gniazda z tego rocznika i piny pod które mam się podpiąć ?Dzięki z góry :)
coltjaro

Postprzez Alkanick » 29 cze 2014, o 10:47

Trzymej, tu znajdziesz: zrob-to-sam/bledy-ecu-t741.html
Obrazek Obrazek
Alkanick
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 149
Auto: WRX Hawk Wagon/Colt CA5A
Województwo: Śląskie

Postprzez coltjaro » 29 cze 2014, o 20:25

Ok, będę próbował, jutro kupię diodkę i spróbuję dowiedzieć się jaki błąd wskazuje komputer :)
coltjaro

Postprzez Schizo » 29 cze 2014, o 20:38

Skąd jesteś w ogóle? Może ktoś dałby radę pomóc...
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez coltjaro » 29 cze 2014, o 22:12

Dojrzałem, że nie przeszły na nowe forum moje dane lokalizacyjne :) , - Poznań, piątkowo, bardzo chętnie postawię piwko za pomoc w uruchomieniu miśka :) , który stoi teraz bez oznak siły do jazdy :( Już spróbuję zaktualizować moje dane. :)
coltjaro

Postprzez Schizo » 29 cze 2014, o 22:29

Hej, podeślij mi swój numer telefonu na pw. Postaram się przedzwonić jak znajdę chwilę.
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez coltjaro » 30 cze 2014, o 23:16

Na ten moment problem rozwiązany :) - dzięki Schizo, który swoją magiczną ręką spowodował, że michu działa :)
Przy okazji wyszło, że złącze do komputera w 1994 roczniku jest nieco inne niż w innych :) , o czym nie wiedziałem :)
Wielkie dzięki !!!! :)

Dziś pojechałem do pracy i w pewnym momencie obrotościomierz pokazał 0 obrotów, zwątpiłem nieco ;) ale silnik normalnie pracował - na jakiej zasadzie obrotościomierz pokazuje obroty - sygnały idą z czujników poprzez komputer i do obrotościomierza ? może mi "siada " komputer?Jechałem normalnie bez problemów 11 km. :)

Wydawało się, że będzie dobrze a tu niestety niespodzianka :( - znów po ok. 4 km jazdy przy postoju na światłach check engine i gaśnie :( .Brak możliwości odpalenia lub na chwile odpala i gaśnie.Kontrolka znika po wyłączeniu kluczyka i ponownym włączeniu stacyjki. Podpięcie diody powoduje jej zapalenie na stałe. Tak jakby nie ma możliwości sprawdzenia błędu ponieważ po ponownym przekręceniu kluczykiem check engine znika jak zawsze gdy prawidłowo się odpala.Po postoju ok.4 minut dojechałem do domu bez problemów.Dodam, że kilka razy wskazówka os prędkościomierza gwałtownie zmieniała wskazanie z 1 tys obrotów na o obrotów (silnik normalnie pracował), było to tylko na luzie jak stałem na światłach.Po chwili wskazanie wracało na swoje prawidłowe położenie.Proszę o pomoc w diagnozie :) Wolę nie mieć niespodzianki gdzieś na trasie w lesie jak stanie :(

scalenie postów - Fador
coltjaro

Postprzez ludinho1 » 3 lip 2014, o 12:05

Po 1. przy próbie odczytania błędów CE się świeci cały czas? czy miga jednostajnie?. Po 2 - to nie obrotoŚCIOmierz tylko obrotomierz :D . Po 3 - obroty silnika na zegarze biorą się z cewki zapłonowej. Po 4- w momencie jak nie odpala to sprawdż czy jest iskra. Pasuje mi to wszystko do zdychającej cewki zapłonowej która w tych autach pada bardzo często.
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez coltjaro » 3 lip 2014, o 15:06

1.Błędy odczytuję tak jak w instrukcji czyli podpinam diodę, przekręcam kluczyk i patrzę czy mruga - wtedy "check engine" nie świeci mi się - i dioda świeci na stałe - musiałbym podpiąć diodę wtedy jak mi zgaśnie i "check engine' mi się świeci. Czy można jechać z podpięta diodą ? - wtedy wskazałaby mi co gra zapewne ?
2. :D :D
4.Odpala za każdym razem ale zaraz gaśnie, lub odpala i mogę jechać.

Aparat zapłonowy wymieniałem jakiś czas temu, nie miałem "check engine' wtedy, gasł mi natomiast, szarpał, przerywał,w końcu nie odpalił w ogóle - wymieniłem - i wszystko grało.
coltjaro

Postprzez ludinho1 » 3 lip 2014, o 15:25

no tak zapomniałem że w CA nie mryga CE tylko podpięta dioda :) . ok czyli dioda powinna jednostajnie migać i to oznaczało by brak błędów. a skoro ona się świeci cały czas to coś z ecu jest nie halo. masz białe złącze 12 pinowe i podłączasz po przekątnej rozumiem.
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez coltjaro » 3 lip 2014, o 19:43

Złącze jak na zdjęciach, podpinam do zielonego kabla i pierwszego kolejnego czarnego :)

Obrazek
Obrazek
coltjaro

Postprzez ludinho1 » 3 lip 2014, o 19:48

zrób mostek bez diody pomiędzy pin nr 1 żółtym a pinem nr 4 to jest czarny chyba . i wtedy włącz zapłon.
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez coltjaro » 4 lip 2014, o 21:21

Samochód stał od momentu opisanego w poprzednim poście nieodpalany, zrobiłem mostek tak jak radził ludinho1 - samochód zapalił na chwilę i zgasł, potem już nie udało mi się go odpalić ani razu :( . Brak "check engine", dioda wskazuje nadal ciągłe świecenie.
coltjaro

Postprzez ludinho1 » 4 lip 2014, o 21:27

mostek miał być tylko na włączonym zapłonie, do odczytu błędu ( o ile to możliwe bo faktycznie masz nietypowe złącze) . Jest iskra teraz jak nie odpala ?. wiesz jak sprawdzić jej obecność wogóle?
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Krzychu » 4 lip 2014, o 21:35

Jeżeli dioda świeci się jednostanie przez cały czas - nie miga to najprawdopodobniej ECU umiera. Na wysokości kolan pasażera pod deską rozdzielczą po prawej stronie masz przykręcony komputer - wykręć i sprawdź kondensatory czy nie wylały
Krzychu

Dostał piw: 7
Auto: CAO 1.6

Postprzez coltjaro » 5 lip 2014, o 16:10

Krzychu - Wymontowałem ecu, kondensatory - czarne i niebieskie rubicony 100uF/16v, 47uF/50v x2 i 22uF/50v suche i płaskie - wyglądają jak nówki i brak wycieków, nie widzę też elementów spalonych, parę punktów lutowniczych można uznać za podejrzane, przelutuję je.
Co mógłbym w ecu jeszcze sprawdzić ?

ludinho1 - nie sprawdzałem jeszcze iskry - jak to się dokładnie robi ?
coltjaro

Postprzez ludinho1 » 5 lip 2014, o 16:40

najszybciej to zdjąć przewód ze świecy , włożyć w środek nieizolowany śrubokręt żeby się stykał z metalowym końcem przewodu zapłonowego i żeby trochę tego metalowego śrubsztaka wystawało poza fajkę tak żebyć mógł to przytknąć do masy w momencie kręcenia rozrusznikiem. w skrócie mówiąc musisz dotknąć do masy metalowe wnętrze przewodu zapłonowego. ja przedłużam to śrubokrętem tak jak napisałem. oczywiście trzymając śrubokręt za plastikową rączkę i w rękawiczkach :D . w momencie zbliżania do masy powinna skakać iskra na blache. Masz podejrzany ECU i iskry pewnie nie będzie.
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez coltjaro » 8 lip 2014, o 16:37

Zakupiłem inny komputer, oczekuję na przesyłkę - myślę, że wpierw podepnę ten nowy i sprawdzę - jak powinienem postąpić krok po kroku
przy próbie z nowym komputerem (używanym :) ?
coltjaro

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum