Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.6] Na zimno odpala ale po wciśnieciu gazu dławi się

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez dymal » 30 maja 2014, o 14:46

Colt CAO 1.6 16v standard, na zimno ciężko odpala np po 5, 6 razie a jak odpali to praca równa tylko po wciśnięciu gazu dławi się. Jak auto pochodzi minutę bez dotykania gazu chodzi bez problemu.
Jedna sprawa która mnie niepokoi to to że pompa paliwa po przekręceniu kluczyka chodzi cały czas.
Wymienione filtr paliwa,pompa paliwa,czujnik położenia przepustnicy,zawór ciśnienia na listwie. Świece wyglądają ok aparat przeczyszczony.
Może ktoś ma jakiś pomysł?
dymal

Dostał piw: 0
Województwo: Pomorskie

Postprzez IceMen » 3 cze 2014, o 15:57

Siema może to nic nie wniesie ,ale jak mam tez 1.6 i teraz mam wymieniona przepustnice powietrza od 1.8 a krokowy został z 1.6 z tym ze nie dało się zaadoptować obiegu wodnego pod przepustnica (w silniczku krokowym tam gdzie wchodzi szeroka kostka) i przed podmianka było super a teraz po odłączeniu obiegu płynu chłodzącego z przepustnicy objawy identyczne jak piszesz( po odpaleniu na zimnym nie mogę dotykać gazu przynajmniej przez minute bo zalewa go od razu chwilke paracuje i jest już jak wcześniej ) ,w srodku jest termostat wodny który odpowiada za ssanie,wiec stawiam na niego ,jeśli silnik pracował na wodzie jakiś cas być może się zatarł lub zabrudził tylko ,jeśli masz druga przepustnice z krokowcem to jest pare minut i masz podmienione . PS. to ten sam Dymal od evo ? 8-) wpadaj w niedziele na autodrom do Rusocina to pogadamy ,Pozdro
IceMen

Dostał piw: 2

Postprzez dymal » 4 cze 2014, o 16:12

Tak Dymal od Evo.
Przepustnica wymieniona efekt taki sam.
Dziwi mnie że pompa paliwa chodzi cały czas a zawór na listwie na 100 % sprawny bo podmieniałem z drugiego colta.
Może zajadę w niedziele.
Pomocy,może ktoś miał coś podobnego.
dymal

Dostał piw: 0

Postprzez IceMen » 4 cze 2014, o 19:22

hmmm a ruszałeś TPS-a być może masz żle ustawiony ? po powiem szczerze ze mocno obtswiałem przepustnice a w zasadzie krokowca pod nią :roll: ,bo raczej kwestia zapowietrzonego układu chodzącego pewnie można wyeleminowac ,ze na przykład chłodzenie wodne masz podłączone do krokowca ale brakuje tam płynu właśnie przez powietrze ?....od pompy paliwa bym się odwalił
IceMen

Dostał piw: 2

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum