Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[OGÓLNIE] Mniejsza liczba km na lpg w zależności od stacji ?

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez camillo » 18 kwi 2014, o 16:52

Witam,

zauważyłem że w zależności od stacji benzynowej różnice są drastyczne. Coś nie tak z instalacją czy taka różnica w gazie ?
Gdy tankuje na stacjach auchan , tesco, shell to robie po mieście 320km na pełnym zbiorniku a jako że dużo jeżdzę to +/- różnica wychodzi 5 góra 10 km...
Natomiast jak zatankuję na orlenie albo statoil to robie zamiast 320km to tylko 270-280km to chyba nie jest normalne ?
Różnica jest bardzo duża dlatego to mnie dziwi tym bardziej że na stacjach tych tanszych (auchan i tesco) taniej o 15-20 gr na litrze gazu robie duzo wiecej niz placac wiecej na stacjach "markowych" orlen i statoil...
"Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami"
camillo

Dostał piw: 3
Auto: Mitsubishi Colt1.3 GLX 75km99r
Województwo: Zachodniopomorskie

Mniejsza liczba km na lpg w zależności od stacji ?

Postprzez tomchuck » 19 kwi 2014, o 02:41

markowe nie zawsze znaczy dobre... ja najwięcej robiłem waśnie na gazie shell, drugi w kolejności był statoil ale do czasu, ostatnio zje..ł się niesamowicie i tak optymalnie wychodzi mi na orlen i bp, ale wszystko zależy od miejscowości, bo to stacje franczyznowe i nie zawsze korzystają z tego samego paliwa... próbuj i wybierz najlepszą, tak po prostu.
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez camillo » 20 kwi 2014, o 16:43

Mieszkam w Szczecinie i w sumie gdzie na którym orlenie nie zatankuje to wszedzie to samo... albo maja tak lipne paliwo i gaz na orlenie i statoil albo faktycznie na tych nie sieciowkowych stacjach "u Pana Zdzisia" itp. jest faktycznie najlepiej tankować...
Jakieś 2 lata temu założyłem własnie post gdzie przy tankowaniu na statoil benzyny zamarzła mi w zimie w filtrze i nie moglem odpalić (tankowane przy ul Chopina)... to świadczy o tym jaka tam benzyna ale zainteresowany tematem widze ze w internecie jest mase info o pozwach stacji statoil ze maja lipne paliwo i kosztow naprawy samochodów nie chca zwracac...
"Wiedzę możemy zdobywać od innych, ale mądrości musimy nauczyć się sami"
camillo

Dostał piw: 3
Auto: Mitsubishi Colt1.3 GLX 75km99r
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez ladek » 27 kwi 2014, o 14:13

Ja miałem kiedyś Fiata Uno. To auto lubiło gaz tylko i wyłącznie z Shela. Różnica między innymi stacjami wynosiła jakieś 30-40%. Podobnie miałem w swojej Starletce, z tym że nie aż tak drastycznie. Statoil ma bardzo syfiasty gaz moim zdaniem.
ladek

Dostał piw: 1
Auto: Colt C51A
Województwo: Pomorskie

Postprzez flake » 8 maja 2014, o 20:52

Ja z kolei mam takie diwne wrażenie że to ile się wleje gazu zależy od ustwienia (wypoziomowania) pojazdu.. Z reguły jak stoję delikatnie z górki to wchodzi mniej, a pod górkę więcej.
flake

Dostał piw: 0
Auto: Colt 1.3 82KM
Województwo: Lubelskie

Postprzez ladek » 9 maja 2014, o 14:55

Jest to całkiem normalne. Jeżeli stoisz pod górkę to pływak przesuwa się na tył butli i później odcina dopływ gazu.
ladek

Dostał piw: 1
Auto: Colt C51A
Województwo: Pomorskie

Postprzez flake » 24 maja 2014, o 00:09

właśnie tak myślałem, ale znależli się tacy którzy wątpili w takie wytłumaczenie :) dlatego z ciekawości chciałem się upewnić
flake

Auto: Colt 1.3 82KM
Województwo: Lubelskie

Postprzez KazuyoshiFunaki » 30 sie 2014, o 14:43

Mysle ze swoich rachubach powinienes wziasc pod uwage jak stawiasz auto przy tankowaniu bo pod gorke rzeczywiscie plywak zajmie inne polozenie. Poza tym LPG jest mieszankow propanu i butanu. Butan jest gazem bardziej kalorycznym ale posiada wyzsza temperature, w ktorej przchodzi w stan gazowy wiec stosuje sie mieszanke obu gazow. Krotko mowiac przy wiekszej ilosci butanu wystarczy mniej cisnac na gaz i auto bedzie ciagnac. Pozdrawiam
KazuyoshiFunaki

Województwo: Podkarpackie

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum