Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0]Uszczelki szyb bocznych

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez eloo » 22 mar 2013, o 08:59

Witam czy jest możliwość wymiany tych poziomych uszczelek od szyb w drzwiach które przy otwieraniu okna zbierają (a przynajmniej powinny bo moje nie zbierają) syf z szyby? Nie pracują prawidłowo zarówno zewnętrzne jak i wewnętrzne uszczelki. Wewnętrzne moim zdaniem nie są zniszczone tylko nie dociskają do szyby mimo tego że są prawidłowo zamocowane. A może w colcie to norma?
eloo

Dostał piw: 1

Postprzez maniac » 22 mar 2013, o 08:59

W CJ4A nie zauważyłem jeszcze takich problemów. W starym "CJ1A" było/jest tak jak piszesz.
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Artur_colt » 22 mar 2013, o 09:00

W tym modelu to chyba norma. U mnie też podobnie - ledwie dotykają. Colt ma dobre drenaże w drzwiach więc to nie jest problem. Osoby sprowadzające auta z niemiec nie wiedzą o tym i kładą wizytówki właśnie za tę uszczelkę. Gdy otworzyłem tapicerkę, w obu drzwiach miałem po kilkanaście takich "kalendarzyków".
Artur_colt

Dostał piw: 0

Postprzez eloo » 22 mar 2013, o 09:05

Mam jeszcze problem z parowaniem szyb ale właśnie wydawało mi się że to wina tych uszczelek. Najpierw woda leci do wnętrza drzwi a później paruje przez niedociskające uszczelki. Ale jeśli colty już tak mają to chyba inna jest przyczyna parowania szyb.
eloo

Postprzez Pinnhead » 22 mar 2013, o 09:05

Mam ten sam problem, woda spływa do środka drzwi, szyby strasznie parują i w ogóle wilgoć się zbiera. Jak otwieram drzwi, z dołu wypływa woda więc chyba coś niezbyt drożne te drenaże mam. Będę musiał to rozebrać i sprawdzić o co biega. Może własne jakieś uszczelki dołożę, żeby woda nie spływała.
Pinnhead

Auto: CJ0

Postprzez maniac » 22 mar 2013, o 09:05

No niestety. Na tę przypadłość chorowały przede wszystkich przed liftowe wersje... Praktycznie każdy, niezależnie od rocznika, ma nieszczelne uszczelki szyb. Przez to woda na myjni leci do środka drzwi i wypada przez otwory w dolnej ich części. Dlatego polecam po myciu otworzyć drzwi na oścież i poczekać, aż przestanie woda przestanie kapać... :)
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12
Województwo: Mazowieckie

Postprzez zbyniek312 » 22 mar 2013, o 09:06

Artur_colt napisał(a):W tym modelu to chyba norma. U mnie też podobnie - ledwie dotykają. Colt ma dobre drenaże w drzwiach więc to nie jest problem. Osoby sprowadzające auta z niemiec nie wiedzą o tym i kładą wizytówki właśnie za tę uszczelkę. Gdy otworzyłem tapicerkę, w obu drzwiach miałem po kilkanaście takich "kalendarzyków".

stary ja swoich drzwiach od kierowcy to miałem 10cm! góre tych wizytówek też sie bawiłem w wyciaganie tego i dziw mnie bierze że drzwi nie zgniły
zbyniek312

Postprzez Pinnhead » 22 mar 2013, o 09:06

Przez wilgoć w drzwiach zamarzają mi rygle przez co muszę wsiadać przez bagażnik. Próbowałem się za to zabrać tak na szybko, na mrozie na parkingu, uwolniłem boczek z zatrzasków i popsikałem smarem w sprayu w okolice rygla. Dalej zamarza. W weekend będę miał dostęp do garażu u znajomych więc wolę teraz dopytać niż się dłubać i rozkminiać bo nie będę miał na to zbytnio czasu - jak odczepić klamkę oraz korbkę od podnoszenia szyby? :mrgreen:
Pinnhead

Postprzez eloo » 22 mar 2013, o 09:07

w głębi klamki jest śrubka, druga jest przy lusterku i trzecia w plastikowym uchwycie drzwi(tam gdzie w wersji z elektrycznymi szybami są przyciski do uchylania szyb). Niestety nie wiem jak zdemontować korbkę.
Później już tylko zatrzaski.
eloo

Postprzez Pinnhead » 22 mar 2013, o 09:07

Dzięki za podpowiedź ze śrubkami, wcześniej ich nie wypatrzyłem oprócz tej jednej pod lusterkiem. No nie chciałbym na siłę szarpać i urwać tej korbki. Jakoś musi być odczepiana...
Pinnhead

Postprzez El Banano » 22 mar 2013, o 09:07

odświeże troche kotleta i zadam pytanie dotyczące wymiany tych uszczelek przy szybach tylnych w Colcie CJ i czy istnieje wogóle taka możliwość. Bo moje sparciały już na maxa i zaczynaja robić się zielone <rzygi>
Aż przykro mi sie robi gdy co chwile odpada mi kawałeczek po kawałeczku :-( macie jakiś sposób na to?? a może wiecie gdzie to mozna wymienić...
nic tak nie łamie ludzkich barier jak porządny wręcz solidny baseball :D
El Banano
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 10
Auto: CJ1A
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez FTOrek » 22 mar 2013, o 09:07

Myślę ,że jedyny sposób to wycięcie całej szyby i wklejenie jej na nowych uszczelkach.Czy to się opłaca-chyba ,że mocno chcesz.
FTOrek

Dostał piw: 29
Auto: Space RunnerM

Postprzez El Banano » 22 mar 2013, o 09:08

no bo ta po stronie kierowcy już prawie nic z niej niema :( a może czarny silikon elastyczny? z tym że i tak chyba bez wyciągnięcia szyby się nie obejdzie :(
nic tak nie łamie ludzkich barier jak porządny wręcz solidny baseball :D
El Banano
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 10
Auto: CJ1A
Województwo: Wielkopolskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum