Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Wymiana wydechu

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Wymiana wydechu

Postprzez kiki23 » 28 kwi 2014, o 11:06

Dzień dobry.

Musze wymienić wydech cały lub chociaż cześć Środkową w CJO, czy będą pasowały elementy wydechu od starszego modelu colta?

Jestem Zielony proszę o wyrozumiałość ;)
kiki23

Dostał piw: 0
Województwo: Lubuskie

wymiana wydechu CJ0

Postprzez eddie19 » 28 kwi 2014, o 11:47

Jeśli masz 1.6 to pisz do mnie na pw, bo mam środek do sprzedania. Niestety do 1.3 nie podejdzie, bo ma zaspawane miejsce na sondę. :)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

wymiana wydechu CJ0

Postprzez omgwtf » 28 kwi 2014, o 11:50

Dla chcacego nic trudnego :D wywiercic dziurke i przyspawac nakretke pasujaca do sondy i gitara :mrgreen:
http://zdjecia.net.pl - darmowy hosting zdjęć bez limitów rozmiaru i czasu przechowywania

Czarny MIVEC - 11.01.2014 - 4.04.2017
CJ4A '03 - 25.03.2017 - ...
omgwtf
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 162
Auto: CJ4A '03
Województwo: Wielkopolskie

wymiana wydechu CJ0

Postprzez kiki23 » 28 kwi 2014, o 13:57

mam 1.3 no i generalnie mozna by wywiercic dziurę,ale pytanie brzmiało, czy z modelu starszego czyli chyba CJA? Będa pasowaly? no i tez nie wiem czy lampa przednia przód prawa jest taka sama w CJ0 jak w starszym
kiki23

wymiana wydechu CJ0

Postprzez eddie19 » 28 kwi 2014, o 14:27

Do CJ podchodzą części z CJ z roczników 1996-2003. Niektóre elementy np tłumik końcowy można dobrać z CA czyli generacja niżej.
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0] Wymiana wydechu

Postprzez kiki23 » 30 kwi 2014, o 15:20

Podczas wymiany środkowego Tłumika okazało się, ze musze zaspawac trochę katalizator, czy przypadkiem nie powypalam dziur jesli jest troche poirdzewiały a jest bo swoje lata ma? no i pytanie bo sa z tego co wiem dwie sondy lambda pierwsza jest wpieta przed katem a druga dam dalej nie, ale zaspeliona, czy trzeba ja podczepic, ma ona wplyw na spalanie(ta druga) zaznaczam ze mam pomaranczowa kontrolke silnika się swiecąca.
kiki23

[CJ0] Wymiana wydechu

Postprzez vorian » 30 kwi 2014, o 17:40

no druga pewnie powoduje check engine ze nie jest wpięta. Pierwsza jest najważniejsza, druga tylko diagnostyczna (sprawdza czy działa katalizator)
vorian

Dostał piw: 15
Auto: Colt CJ0 1.3 16v
Województwo: Mazowieckie

[CJ0] Wymiana wydechu

Postprzez kiki23 » 2 maja 2014, o 10:35

a czy druga ma wpływ na spalanie? Przekłada się w jakikolwiek sposób na funkcjojonowanie pierwszej? No bo pali dośc duzo...i chcialbym to zmienic :)
kiki23

[CJ0] Wymiana wydechu

Postprzez eddie19 » 2 maja 2014, o 12:28

Jak masz kata zardzewiałego to nie lepiej kupić w jego miejsce nową strumienicę za 50zł, a jego sprzedać do skupu za ok.150? :P
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0] Wymiana wydechu

Postprzez kiki23 » 2 maja 2014, o 14:15

Nie wiem co to jest strumienica:D a kat jest pusty bo sie posypał jego środek wiec nici ze 150 :D
kiki23

[CJ0] Wymiana wydechu

Postprzez eddie19 » 2 maja 2014, o 16:43

Jeśli wyrzuciłeś ten srodek to faktycznie nici, ale jeśli jeszcze go masz to zarobisz. :) Ja tak się w poprzednim aucie wdupiłem, bo nie wiedziałęm, że ten środek jest tyle warty...:( A strumienica to taka puszka w kształcie kata, żeby na przeglądzie myśleli, że jest kat. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0] Wymiana wydechu

Postprzez Rysiek » 2 maja 2014, o 19:19

wymieniałem wydech tydzień temu, uwalony tłumik środkowy tak przegnity że spawanie nie pomoże, więc szukałem i znalazłem -> jarałem sie jak dziki osioł że znalazłem fajny itp itd, autko przestało palić jak smok.
Po trzech dniach znów WRC edition (warcy rycy cescy), okazało się wywaliło mi dziurę w złączu elastycznym...
Wymieniłem w sumie całość aż z pod silnika idąc... konkluzja przygotować się na większy wydatek :) Ale teraz colt to meeega ciche auto :)

A wymieniając sam środkowy trzeba pamiętać o nowych uszczelkach na przeguby czy jak to zwał. Bo na połączeniach przedmuchy będą.
Rysiek

Dostał piw: 49
Auto: CJ5A 4g93 SOHC
Województwo: Dolnośląskie

[CJ0] Wymiana wydechu

Postprzez kiki23 » 2 maja 2014, o 21:17

No uszczelki nowe dałem dałem, ale teraz tylko na kacie musze dac lekki spaw i bede mial git, tylko ta lambda nie wiem co z nia zrobic jeszcze, nie mam siana
kiki23

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum