Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Dodge/Plymouth/Proton - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[Proton C9 313i] Sonda lambda

Problemy i pytania odnośnie modeli pochodnych od Colta, produkowanych przez inne firmy, na licencji Mitsubishi.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Uniek » 13 kwi 2014, o 15:45

Witam

Mam problem ze spalaniem mojego protona 1.3
Od kilku tankowan regularnie pali okolo 13 litrow. Fakt ze trasy sa krotkie i tylko po miescie, ale to i tak chyba gruba przesada.
Wydaje mi sie ze to sonda lambda prawdopodobnie jest zrodlem problemu. Szukalem po internecie sondy do mojego protona i powiem szczerze ze stanalem w martwym punkcie.

Moze ktos wie jaka dokladnie sonde musze kupic. Czy jest ona taka sama jak w w colcie IV gen 1,3 ? czy protony mialy inna ?
Uniek

Dostał piw: 0
Auto: Proton 313i

Postprzez ksiadz » 13 kwi 2014, o 16:44

Zerknij tutaj:
http://www.iparts.pl/auto-czesci/sonda- ... 00793.html
Poszukaj też odpowiednich zamienników.
Pzdr.
ksiadz

Dostał piw: 2
Auto: Proton 316
Województwo: Pomorskie

Postprzez vorian » 13 kwi 2014, o 17:40

to ten sam silnik 1.3 co w colcie? 12v czy 16v?
vorian

Dostał piw: 15
Auto: Colt CJ0 1.3 16v
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Uniek » 13 kwi 2014, o 18:06

1,3 12 V

A colty mialy 1,3 16 V ????
Bo mialem kiedys taka sytuacje ze kupilem filtr oleju i powietrza od colta do mojego protona i nic nie pasowalo. Stad tez moje pytanie o sonde lambda zebym nie musial znowu oddawac czegos tymbardziej ze nie kosztuje malo.
Uniek

Postprzez vorian » 13 kwi 2014, o 18:17

jak to ten sam silnik i sonda ma mieć 4 kable to ta była wstawiana oryginalnie w fabryce u nas w coltach - http://www.e-denso.pl/dox0313-sonda-lambda-denso-dedykowana-do-mitsubishi-p-296.html. Nie wiem tylko czy macie takie same wtyczki w protonach, ale to też nie problem bo zawsze mozna wtyczkę przelutować ze starej sondy. :)

tak były też 16v i byly to modele poliftowe (powyżej 2000r). Ale to nie robi różnicy gdyż w wersjach 12v i 16v dwie pierwsze sondy licząc od kolektora takie same były w obu wersjach silnikowych. (16v niektóre miały 3 sondy i ostatnia jakaś inna była). Ale to Cie nie interesuje. Ta sonda którą pokazałem powyżej pasuje do 12v i 16v i mozesz ją włożyć zarówno przed katalizator jak i za katalizator. Co do uniwersalnych sond np Bosch to nie wiem jak się sprawują. Wolę dołożyć te 100zł, mieć oryginał od Denso i zapomnieć o problemach z sondą na dłuugi czas.
Ostatnio edytowano 13 kwi 2014, o 18:24 przez vorian, łącznie edytowano 1 raz
vorian

Postprzez Uniek » 13 kwi 2014, o 18:23

Patrzac na ten link http://www.iparts.pl/auto-czesci/sonda- ... 00793.html

Jedna sonda z BLUE PRINT jest mocowana od przodu a druga od tylu .....
Potem badz madry i kup prawidlowa jak obie wedlug tej smiesznej strony podobno pasuja.

Podpowiecie mi moze czy taka sonde latwo mozna zdemontowac ? wtedy obczailbym sobie co tam dokladnie siedzi.
Uniek

Postprzez vorian » 13 kwi 2014, o 18:32

sondę na spokojnie sam wykręcisz. Musisz podnieść samochód jakoś zeby dostęp mieć. U siebie wymieniałem kilka dni temu, klucz chyba 21 i wykręcasz jak zwykłą śrubkę.

Jak masz problem ze spalaniem to problemem jest na 99% sonda pierwsza (przed katalizatorem), czyli regulacyjna. Z tego co widzę to ta blueprint przed katalizator ma taką samą wtyczkę na zdjęciu jak u nas w coltach więc polecam wziąć oryginał Denso za niecałe 300zł.
vorian

Postprzez ludinho1 » 13 kwi 2014, o 19:12

no nie wiem czy sondę wykręci tak jak zwykłą śrubę. zazwyczaj są za....ne konkretnie. no i do sondy jest specjalna nasadka.
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC

Postprzez vorian » 13 kwi 2014, o 19:15

ja wykręciłem i wkręciłem nową kilka dni temu i nie miałem problemów.
vorian

Postprzez ludinho1 » 13 kwi 2014, o 19:22

mało wydechu nie urwałem :)
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez vorian » 13 kwi 2014, o 19:55

zawsze spróbować mozna. U mnie zero problemów z wykręceniem starej. A jak samemu się boisz ze urwiesz gwint albo coś nie idzie to zawsze mozna pojsc do kogoś kto się zna i ma narzędzia odpowiednie. Ja tylko mówie ze zrobiłem to sam i cała operacja zajęła mi pół godziny. :mrgreen:
vorian

Postprzez Uniek » 13 kwi 2014, o 21:50

Nie mam raczej warunkow aby ja samemu wymienic bo mieszkam w bloku wiec z tego co mowicie raczej bede musial podjechac do jakiegos mechanika.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy da sie jakos sprawdzic czy ta sonda jest sprawna czy faktycznie do wymiany ???
Ostatnio edytowano 14 kwi 2014, o 06:36 przez Uniek, łącznie edytowano 2 razy
Uniek

Postprzez vorian » 13 kwi 2014, o 21:54

u mnie świecił się check engine i wywalało błąd sondy. Mozesz wpiąć się w sondę miernikiem ustawionym na voltomierz i mierzyć napięcie. Jeśli podczas pracy silnika będzie wachało się pomiędzy 0.1-1.0V znaczy ze sonda sprawna raczej. Jeśli będzie stało lub zmieniało się ale w dużo mniejszym zakresie sonda do wymiany
vorian

Postprzez Uniek » 14 kwi 2014, o 06:37

Koledzy napiszcie mi jeszcze ile wam pala po miescie i na trasie te silniczki 1.3 ??
Uniek

Postprzez ludinho1 » 14 kwi 2014, o 09:24

eksploatacja/ile-pala-wasze-auta-t768.html ;)
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez Uniek » 5 cze 2014, o 19:42

No i w koncu wymienilem sonde lambda ... Stara faktycznie byla padnieta bo napiecie lecialo od 0 do prawie 2 V.

Po wielu konsultacjach z kilkoma sklepami kupilem sonde DOX-0119 DENSO (uniwersalna) w sklepie e-denso
http://www.e-denso.pl/dox0119-sonda-lam ... -1719.html

Podobno taka sama jak DOX-1060 dedykowana do Colta 1.3 z pasujaca kostka. W przypadku mojej kostke trzeba bylo przelozyc ale za to koszt sondy o 150 zl mniejszy.'

Gdy bylo zimniej proton palil mi okolo 13-13,5 litra. Przed wymiana sondy zatankowalem i wynik wyszedl 10,5 litra, ale z tego co pamietam bylo jezdzone troche po za miastem. Dzisiaj zatankowalem do pelna. Jazda 100% miasto, krotkie odcinki i spalanie 11,7 l :/

Patrzac na to wszystko mam wrazenie ze kompletnie nic sie nie zmienilo.
No i teraz jest kilka mozliwosci:

1. Nowa sonda lambda niebardzo pasuje do mojego protona ? (Napiecie podaje dobre od 0 do 1 V)
2. Cos innego jest przyczyna wyzszego spalania ?
3. A moze po prostu proton 1.3 ktory przejezdza miesiecznie 200 km po miescie gdzie co chwile sa swiatla, a sredni odcinek przejechany to 1,5 km tyle po prostu pali ??? :P

Ze starej sondy udalo mi sie zdrapac sadze i pojawil sie symbol: NGK 0ZA85-M1
Nigdzie nie znalazlem takiej sondy oprocz 1 sztuki na niemieckim ebay
http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 1200811851

z tym ze gosciu pisze ze niby jest nowa ale gwarancji nie ma ...

Pytanie co dalej z tym fantem zrobic ??
Jest mozliwosc podpiecia protona do kompa zeby sprawdzic czy sonda jest ok ?? Gdzie proton ma zlacze diagnostyczne o ile je ma ?

pzdr
Uniek

Postprzez ksiadz » 6 cze 2014, o 09:29

Złącze diagnostyczne zlokalizowane jest koło kolumny kierownicy.
I jeszcze coś takiego z forum "MitsuManiaki"
http://www.diaaut.home.pl/proton_old.pdf
ksiadz

Dostał piw: 2
Auto: Proton 316
Województwo: Pomorskie

Odpowiedz

Powrót do Dodge/Plymouth/Proton - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum