Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0]Pompka spryskiwacza.

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Tekaj » 21 mar 2013, o 09:07

Przestała działać pompka spryskiwacza, a raczej pompki bo chyba do tylnych jest osobna.
W mrozy płyn mi zamarzł, ale udało mi się go rozmrozić i i spryskiwał. Dolałem koncentratu i jest jest płyn.
Nie słychać silnika jak się włącza spryskiwanie.
Czy ktoś już miał taki problem. Jak są pompki wpięte w instalację bo w instrukcji nie widziałem, aby miały osobny bezpiecznik.
był (10.2010-10.2013) Colt 1.3 GL CJ1A 99r.
jest (10.2013) Vw Scirocco
Obrazek
Tekaj

Dostał piw: 5
Auto: VW Scirocco
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez matzg » 21 mar 2013, o 09:07

Witam, miałem podobną sytuację kilka dni temu...zamarzła mi woda choć przy wlewie była jeszcze w stanie ciekłym.
Lód chwycił od dołu i zamarzły dwie pompki,po wlaniu gorącej wody po kilku minutach pompki wróciły do "żywych".
Wypompowałem wodę zalałem płynem zimowym i jest spokój.
Jeszcze na drugi dzień musiałem wstawić auto do ogrzewanego garażu na godzinę bo zamarzł wężyk od tylnej wycieraczki.
matzg

Dostał piw: 0
Auto: cj1a
Województwo: Lubuskie

Postprzez Fiedziu » 21 mar 2013, o 09:09

Tekaj napisał(a):Przestała działać pompka spryskiwacza, a raczej pompki bo chyba do tylnych jest osobna.
W mrozy płyn mi zamarzł, ale udało mi się go rozmrozić i i spryskiwał. Dolałem koncentratu i jest jest płyn.
Nie słychać silnika jak się włącza spryskiwanie.
Czy ktoś już miał taki problem. Jak są pompki wpięte w instalację bo w instrukcji nie widziałem, aby miały osobny bezpiecznik.

Wydaje mi sie że jak przyjdzie odwilż to zaczna działać, rok temu mialem ten sam problem ;)
Fiedziu

Dostał piw: 4
Auto: Bistro
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez maniac » 21 mar 2013, o 09:09

Z tymi pompkami to przyczyn w sumie może być wiele:
a) padający przełącznik zespolony - najczęściej wówczas pompki padają wraz z trybem przerywanym i trybem normalnym pracy wycieraczek
b) zamarzają - przy czy czym mnie w CJ0 1.6 pompka zamarzła tylko raz - przy -25 st. C. i odmroziła się po około godzinie jazdy ;)
c) usterka elektryki etc. ;)
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Tekaj » 21 mar 2013, o 09:10

No właśnie tylko wydaje mi się, że płyn całkowicie rozmarzł, bo nawet w wężykach już lodu nie było. A jechałem 4 godziny więc chyba silnik zdążył nagrzał urządzenia pod maską.

@maniac:
a) odpada, bo wycieraczki działają
b)po godzinie jazdy Ci odpuściło to przy 4 godzinach tym bardziej powinno być ok.
c)no właśnie tu może jest problem

Z ilości pompek sprzedawanych na allegro do CJ wnioskuję, że rzadko sama pompa się uszkadza, bo znalazłem tylko 2 oferty.
Obrazek
Tekaj

Postprzez Fiedziu » 21 mar 2013, o 09:10

U mnie i po jeździe było to samo, jak masz minusowe temperatury to poczekaj aż sie ociepli chyba że masz garaż ocieplany. Wężyki też miałem miękkie i huk to dało. Może i się mylę ale bym poczekał z kupnem nowej pompki :)
Fiedziu

Dostał piw: 4
Auto: Bistro
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez Tekaj » 21 mar 2013, o 09:10

Miałeś rację, po wczorajszej odwilży jednak puściło, musiał się lud na wirniku zrobić, dlatego pompki nie słyszałem. :-D Ale uświadomiłem sobie, że rzeczywiście może lód mimo ciepła silnika jak zajrzałem do manuala i zobaczyłem jak są pompki umieszczone. :-)
Nie mniej dzięki za pomoc. :->
Obrazek
Tekaj

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum