Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Urwana śruba

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0 1.3] Urwana śruba

Postprzez yxcv11 » 30 mar 2014, o 20:16

Witam

W sobotę wreście zabrałem się za rozrząd w swoim colcie (robiłem ten rozrząd 3 lata od kupna samochodu, wcześniej czasu nie było).
Wszystkie śruby które odkręcałem były zardzewiałe i się ciężko odkręcały, ale robota szła powoli.
Aż mi się śruba urwała z link poniżej nie wiem jak się to nazywa :(

http://zapodaj.net/cb5e106c4bb18.jpg.html

Czy ktoś by mi mógł napisać jaka tam jest śruba chodzi mi o gwint i długość tej śruby.
Jeszcze muszę pomyśleć jak ją odkręcić.
yxcv11

Dostał piw: 1
Auto: colt 1.3 CJO
Województwo: Śląskie

ale urwał na poważnie

Postprzez ludinho1 » 30 mar 2014, o 22:11

patent na wykręcenie śruby której się ukręcił łeb to jest przyspawanie kolejnej śruby i odkręcenie obu naraz. jak mała śrubka to można rozwiercić i przegwintować otwór. inaczej nie pomalujesz :)
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

[CJ0 1.3] Urwana śruba

Postprzez yxcv11 » 31 mar 2014, o 17:00

też myślałem nad spawaniem tej śruby (muszę tylko z pożyczyć spawarkę), chociaż wątpię ze się odkręci ponieważ nie wiem ale bardzo ciężko się odkręcała. W innym przypadku zostaje wiercenie, ale te opcje zostawiam na końcu.
yxcv11

[CJ0 1.3] Urwana śruba

Postprzez oko_81 » 31 mar 2014, o 17:09

Ze spawaniem będzie ciężko , chyba że jesteś dobry tym co robisz i zrobisz porządny przetop.
Nie da rady tej śruby naciąć i płaskim śrubokrętem odkręcić ?
Najlepsza wersja to rozwiertak i jazda !
oko_81

Dostał piw: 20
Auto: Mitsubishi Colt

[CJ0 1.3] Urwana śruba

Postprzez ferbus_92 » 31 mar 2014, o 17:18

To śruba na wale? Jak Ty to chłopie ukręciłeś :o ? Masz łapę jak Pudzian i przedłużkę 3 metrową ;p? Najlepiej jak byś ją rozwiercił ,zrobił w środku odwrotny gwint i wkręcając do oporu inną śrubę odkręcił tą. Lżej Ci będzie jak podgrzejesz ją palnikiem, ale po tym masz na pewno uszczelniacz dodatkowo do wymiany , nawet jeśli nie cieknie.
ferbus_92

Dostał piw: 2
Auto: CJ0 1,6-sprzedany, Eclipse 2g
Województwo: Dolnośląskie

[CJ0 1.3] Urwana śruba

Postprzez yxcv11 » 31 mar 2014, o 20:24

Coś wymyślić muszę ponieważ żal mi tego auta nigdy mnie nie zawiodło żeby go oddawać na złom a takie już miałem myśli:( .
Pierwsze muszę pojeździć po okolicy i pożyczyć spawarkę (pierwsza myśl chyba najlepsza).
yxcv11

[CJ0 1.3] Urwana śruba

Postprzez ferbus_92 » 31 mar 2014, o 21:06

Nie przesadzaj :D Nie takie rzeczy się ratowało. Ciesz się, że masz dobry dostęp do tej śruby. Będzie dobrze :)
ferbus_92

Dostał piw: 2
Auto: CJ0 1,6-sprzedany, Eclipse 2g
Województwo: Dolnośląskie

[CJ0 1.3] Urwana śruba

Postprzez yxcv11 » 4 kwi 2014, o 21:02

Witam śrubę już wykręciłem, Wywierciłem tę śrubę kilkoma wiertłami ostatni ósemką, w dziurę wlałem trochę nafty i zostawiłem na noc. Kupiłem sobie wykrętaki, które mi bardzo pomogły w wykręceniu tej śruby, jestem zadowolony udało się :) .

Szukałem tej śruby do koła zamachowego na allegro ale nigdzie jej nie widziałem, czy ma może jakiś kolega, koleżanka z forum do sprzedania?

Colcik naprawiony i znowu będzie widziany na drogach :) Ale mi się humor poprawił. Dzięki za pomoc.

scalenie postów - Fador
yxcv11

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum