Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0 1.3] Silniczek wycieraczek przednich / podszybie

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez Pexu » 12 mar 2014, o 19:38

witam CM ;) mam problem...
mianowicie moje wycieraczki zaczynają odmawiać posłuszeństwa, momentami działają baaaardzo wolno. chciałem się dostać do silniczka i nawsadzać mu trochę smaru. nie chciałbym jednak nic uszkodzić, zatem pytam: jak się dostać do tego silniczka?
Pexu

Dostał piw: 1

Postprzez Kleju » 12 mar 2014, o 19:39

Silniczek masz przecież w komorze silnika :) Jedyne co to możesz się dostać do cięgien napędu wycieraczek i tam je przesmarować. Odkręcasz śrubki z wycieraczek, ściągasz je, zdejmujesz też plastik z pod szybia i już masz dostęp. Możesz też tam w środku przepukać silnym strumieniem wody, bo często się tam zbiera syf (liście, iglica itp)
Obrazek
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez Pexu » 12 mar 2014, o 19:39

tak, brak precyzji z mojej strony... miałem na myśli mechanizm wycieraczek :)
dziękuję za materiał poglądowy. jeszcze jedno? jaki smar? do łożysk na przykład?
Pexu

Postprzez Kleju » 12 mar 2014, o 19:40

Tak może być, najlepiej najpierw spryskaj np wd40/odrdzewiacz aby wypłukać wode i inny syf, a dopiero później daj smar.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Kleju

Postprzez Pexu » 12 mar 2014, o 19:40

Kleju, jeszcze raz wielkie dzięki chłopaku.
wczoraj się zabrałem za to, poza jedną zgubioną spinką innych strat nie zanotowałem ;)
póki co wycieraczki chodzą normalnie, jednak jeszcze przed zimą dla świętego spokoju ponownie je przesmaruję :)
Pexu

Postprzez Kleju » 12 mar 2014, o 19:40

Nie ma sprawy ;) Ważne, że pomogło :)

Kleju

Postprzez Pexu » 12 mar 2014, o 19:41

no dobra. mechanizm wykąpany w WD-40, smarze do łożysk i oleju.
wycieraczki chodzą lepiej ale... zdarza im się przystanąć niemalże więc chyba będę zmuszony wymienić silniczek. bo zima tuż tuż ;)
czy znowu będę musiał rozbierać podszybie czy można go wyjąć tylko od strony komory silnika? są tak cztery śruby na krzyż (gdzie krzyż tam impreza ;) ) czy czekają mnie jeszcze jakieś inne niespodzianki przy wymianie silniczka wycieraczek?
Pexu

Postprzez kuba!!! » 12 mar 2014, o 19:41

Pexu,
Możesz jeszcze rozebrać silniczek, sprawdzić szczotki od niego i przesmarować w srodku.
kuba!!!

Dostał piw: 9
Auto: Lancer CS 1.6 Kombi
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Pexu » 12 mar 2014, o 19:41

kłopot w tym że nawet nie wiem czy to o silniczek chodzi...
wycieraczki potrafią w zasadzie się zatrzymać a za moment (po przerzuceniu biegu na najszybszy) działać normalnie. jak się już rozbujają to działają, zastanawiam się tylko skąd to się bierze... :|
Pexu

Postprzez marecki338 » 12 mar 2014, o 19:42

problem nie leży w silniczku a w czopach piór wycieraczek
pozebrać , wyczyścić i złożyć po oczyszczeniu z korozji
. z dołu jest zabepieczenie . fotami nie dysponuje ale robiłem to dawno temu jak miałem colcika.
marecki338

Dostał piw: 0

Postprzez Pexu » 12 mar 2014, o 19:42

podsumowując, jako że odbyłem ostry bój z tymi wycieraczkami...
wycieraczki kilka dni temu odmówiły jakiegokolwiek posłuszeństwa i przez dwa dni kiedy padało, nie miałem okazji się tym zająć.
wczoraj po zakupie mechanizmu od Trawora wziąłem się za zrobienie porządku z tym badziewiem. i tak, silniczek nie działał nawet po zdjęciu całego mechanizmu. dopiero przeczyszczenie masy dało mu nowe życie. co więcej, po założeniu mechanizmu teraz wszystko śmiga jak nowe :-)
tak więc sądzę, że wszystkiemu winna była zaśniedziała masa.
pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie tematem
Pexu

Postprzez davirike » 12 mar 2014, o 19:43

miałej podobny problem jak ty. Masa dostawała wody i przestawało działać. u mnie skończyło sie to kupnem mechanizmu ;p (mało brakowało a kupiłbym Cjte w całości na części xD) jednak okazało sie że nie potrzebnie ;] ciesze się że i Tobie udało sie z tym uporać ;]
davirike

Postprzez Colcik3 » 12 mar 2014, o 19:43

hmmm ja mam taki sam problem wiec pokombinuje z ta masa moze :) bo mi jak jechalem przestaly dzialac wycieraczki i juz :/
Colcik3

Postprzez maniac » 12 mar 2014, o 19:44

Niedziałające wycieraczki w Coltach to nie tylko problem silnika. Ale także i przełącznika zespolonego. ;-) Tutaj szukałbym przyczyny na samym początku...
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12

Postprzez tresorex » 12 mar 2014, o 19:44

rendez:

Pozostając w temacie niedziałających wycieraczek, mam pytanie.
Ułamałem kaptur od cięgna wycieraczek (Colt CJ0). Koszt zakupu całego mechanizmu to ok. 120PLN. Szkoda trochę kasy na taką pierdołę.
Czy można dostać takowy kapturek (wpust)?
PS: Szkoda, że nie poszło całe cięgno...wtedy z czystym sumieniem kupiłbym całość ;)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez tresorex » 12 mar 2014, o 19:45

Te kapturki są chyba nierozbieralne więc jedynie całość jest do dostania.

Ja mam w CA0 naprawione made in garaż. Przewierciłem kulkę i cięgno małym wiertłem i skręciłem śrubką albo założyłem zawleczke ;) Śmiga już ok roku i nic się nie dzieje :)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tresorex » 12 mar 2014, o 19:45

Rendez

Dzięki za podpowiedź:D
Myślałem o tym samym, strach jedynie o silniczek...ale co tam, zima idu, wycieraczki się przydadzą;)
Konkurencja poszła krok do przodu: http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?t=55870

Pomysłowe...prawda..?:)

EDYCJA:
Przeróbka za radą tresorex'a zrobiona. Największy problem to odwiert w kuli od łącza. Ale póki co cięgno gra i buczy...
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Postprzez tetniak » 21 mar 2014, o 20:55

miałem ostatnio to samo. Mam cj0 96 Wywaliłem osłonę spod szyby nrozebrałem spsikałem wd40 i idą jak burza. Anie chciały drgnąć. Pierwszy raz to robiłem ale się opłaciło bo mechanik by mnie wyczochrał. Pomęczyłem się ze 3 h i dało radę
Mam nadz że Ci się też uda. Pozdro
tetniak

Dostał piw: 3
Auto: Mitsubishi Colt CJ1 2000

Postprzez limertom » 3 sty 2015, o 21:22

Colcik3 napisał(a):hmmm ja mam taki sam problem wiec pokombinuje z ta masa może :) bo mi jak jechalem przestaly dzialac wycieraczki i już :/

a gdzie tą mase przeczyscic??
limertom

Postprzez viviusek » 16 lis 2015, o 20:40

podpinam się pod temat. Rozebrałem cały mechanizm przeczyściłem sworznie, kulki itp itd. Mimo wszystko po złożeniu wycieraczki dalej słabo działają :/ Jutro będę chyba rozbierał silniczek i czyścił wewnątrz. Jeżeli to nie pomoże to jak dostać się do przełącznika zespolonego :}
viviusek

Auto: CJ0

Następna strona

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum