Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Pytania ogólne - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[OGÓLNIE] Felgi stalowe rdza.Co polecacacie?

Masz pytanie, które może dotyczyć każdego z modeli i nie wiesz gdzie je zamieścić?
Skorzystaj z tego działu!
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez pawel186 » 8 mar 2014, o 13:16

Mam felgi stalowe 13'.Chcę je odnowić i czy mianowicie mogę przetrzeć rdzę papierem ściernym i przejechać jakąś farba antykorozyjną 3w1?(najlepiej bezbarwna lub srebrna)
pawel186

Dostał piw: 0
Auto: Colt
Województwo: Łódzkie

Postprzez Kleju » 8 mar 2014, o 13:17

Można tak zrobić, ale wtedy masz 50% szans, że po zimie będzie dobrze. Wg mnie to tylko doraźny środek. Żeby mieć pewność to najlepiej wypiaskować i pomalować proszkowo. Ale wtedy na bank koszty będą przewyższać wartość felg, a może nawet nowe kupi się taniej...
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez bartol44 » 8 mar 2014, o 13:17

zależy co chcesz osiągnąć. najlpiej felge zawiesc do wylkanizatora niech załozy na maszyne i wyczyści szczotką drucianą tylko na zewnątrz w żrodku nie ma sensu, potem w domu odtłuść i prysnij jaką chcesz farmą najlepszy czarny mat:) a jak chcesz zebylakier wytrzymal dlugo to musisz farbe wypalic w piecu specjalnym ale to sie mija z celem (koszty).
bartol44

Województwo: Nie dotyczy

Postprzez ZaB3R5PoLsKa » 8 mar 2014, o 13:17

wcale nie mija sie z celem ze względu na to ,że lakier proszkowy jest brdziej trwały od "psiuk psiuka":) poza tym wypiaskowanie felgi pozbawia jej w 100% z rdzy, koszt wypiaskowania felgi 25-35 zł + malowanie proszkowe też ze 25-35 zł.
ZaB3R5PoLsKa

Postprzez bartol44 » 8 mar 2014, o 13:17

no jak ktoś ma jakies bajeranckie stalowki to taaa:)
bartol44

Postprzez mystek » 8 mar 2014, o 13:18

Chciałem pomalować zimowe stalówki na biało z tym, że w domowych warunkach, więc bez oszałamiającego efektu. Moje zapytanie - czym najlepiej odtłuścić ów felgę (rozpuszczalnik?) i czym ją malować (zwykły lakier w sprayu akrylowy?)?
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Postprzez Tomi » 8 mar 2014, o 13:18

ponawiam pytanie mystka, bo od kilku dni nie padła odpowiedź, a ja też chętnie się dowiem jak szybko i tanio odnowić stalówki domowymi środkami.
Tak więc:
mystek napisał(a):Chciałem pomalować zimowe stalówki na biało z tym, że w domowych warunkach, więc bez oszałamiającego efektu. Moje zapytanie - czym najlepiej odtłuścić ów felgę (rozpuszczalnik?) i czym ją malować (zwykły lakier w sprayu akrylowy?)?
na Coltmanii jakoś od połowy 2009... Tęskni za Coltem od 2012...
Tomi
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 5
Auto: Fiesta / Outback
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez yoji » 8 mar 2014, o 13:18

ja maluje felgi w nastepujacy sposób
rdze matowie szczotka druciana a potem papierem ( grube ziarno) do blachy, nastepie podkład np. chromian minia, i jazda pędzlem farbe akrylowa. Sprayem będzie lepiej to wyglądać, felgi mają juz 3 sezon nie wychodzi nic na nich, w tym roku zrobie chyba ranty na czerwono.
yoji

Postprzez mystek » 8 mar 2014, o 13:26

#Tomi - ja się już tym zająłem bez żadnych tutoriali. Wziąłem wiertarkę z wkładkami szczotki drucianej i przedwczoraj przeleciałem 4 moje stalówki przerdzewiałe. Nie zrobiłem tego mega perfekcyjnie, tzn usunąłem tylko rdzę, tam gdzie widziałem jakies parchle, czy rudą, tam przejechalem do gołej blachy. Wczoraj kupiłem taśmę malarską oraz 2x400ml białe spraye Dupli-color czy coś takiego. Zwykłe, nie jakieś do +400 st C. Podkład już miałem, tj Novol podkład reaktywny. Dzisiaj je przemyłem zwykłą wodą z wiaderka + ścierka by sięgnąć do głębszych części felgi. Wysuszyłem je na słoneczku + ścierką na sucho.

Następnie podkładem na pędzlu przejechałem wszystkie felgi (1 warstwa, dośc gruba, tak by się zlewało). Poczekałem, aż wyschnęło (gdzieś 1-2h) i walnąłem po 1 warstwie białej farby. Efekt jest bardzo ciekawy już po tej 1 warstwie. Zobacz sobie na mój wątek, tam dałem fotki. Są wady, bo np zlewała mi sie farba i nie wiem jak to będzie wygladać jak jutro będę malował drugą warstwę, ale na zdjęciach tych wad nie widać, bo słaba jakość. Tak czy siak nabralo to już koloru.

Jest troszkę roboty przy tym, trzeba mieć po 2-3h dziennie gdzieś przez 3-4dni (dużo czasu na schnięcie), ale wydaje mi się, ze efekt docelowy będzie zadowalający :)
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Postprzez Tomi » 8 mar 2014, o 13:26

ok, dzięki :)
jestem tylko ciekaw kiedy ja to zrobię :roll:
na Coltmanii jakoś od połowy 2009... Tęskni za Coltem od 2012...
Tomi
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 5
Auto: Fiesta / Outback
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Postprzez ad3k.bS » 8 mar 2014, o 13:27

No ja jestem teraz na urlopie, także miałem czasu chwilkę :). W ogóle to to jest i tak spontan, bo gadałem z kumplem na GG o tych felgach i się tak nakręciłem, że po prostu pojechałem do OBI i kupiłem potrzebne narzędzia, a następnie pojechałem na działkę by to robić :P ot tak :).

Położyłem drugą warstwę pół godziny temu. Zastanawiam się, czy dzisiaj jeszcze jechać nałożyć trzecią warstwę, gdzieś około 15-16, czy dopiero jutro? Ja osobiście skłaniałbym się ku tej perwszej opcji, bo ta warstwa już nie jest taka gruba jak ta pierwsza i widać, że szybko to zaschnie. Jak myślicie?

No a jutro pojechałbym do wulkanizatora je założyć.
ad3k.bS

Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez adamovicius » 8 mar 2014, o 13:27

Ja tez swoje malowałem na biało.Najpierw oczyszczenie szczotką i papierem tam gdzie była rdza.Odtłusciłem nitrem.
Na miejsca gdzie była rdza poszedł Cortanin F.
W Castoramie kupiłem rally spraye :D nie wiem czemu ta farba jest rajdowa :D
Szary podkład Dupli antykorozyjny 400ml jakies 18zł
Biały lakier Dupli 400ml też za 18zł dwie puszki
Malowałem tylko zewnętrzne czesci felg.Podkład na styk,a białego troche nawet zostało po nałozeniu 3 warstw.Warstwy w odstępach około 1h bo zimno było.Warstwy trzeba nakładać ,w krótkich odstępach czasu kiedy lakier jest jeszcze swiezy i lepki,wtedy warstwy nam sie zleją i stworzą jednolitą powłoke.Niestety te lakiery sa bardzo rzadkie i trzeba sie duzo napsikać w związku z czym w połowie roboty odpada palec wskazujący :D
Felgi wyglądają przyzwoicie,zobaczymy kiedy zardzewieją :D
adamovicius

Dostał piw: 6
Auto: IS200
Województwo: Dolnośląskie

Postprzez rafq » 8 mar 2014, o 13:27

Cortanin podobno lubi kredować w miejscach gdzie nie zwiąże rdzy (tzn. będzie naniesiony na metal) i lakier poodpada, ciekaw jestem jak sprawdziłby się tutaj brunox epoxy - może ktoś z użytkowników ma jakieś doświadczenia z tym specyfikiem ?
rafq

Województwo: Lubelskie

Postprzez Ziemowit » 8 mar 2014, o 13:28

doświadczenie z nim mam, ale odradzam używanie go do felg.
Brunox wiąże rdze tworząc czarne żelazo, które jest chrapowate, szlifowanie tego może tylko osłabić całość.

Do podwozia czy do blachy spoko.. ale do felg bym tego nie użył.
Ziemowit

Postprzez rafq » 8 mar 2014, o 13:28

Ziemowit napisał(a):doświadczenie z nim mam, ale odradzam używanie go do felg.
Brunox wiąże rdze tworząc czarne żelazo, które jest chrapowate, szlifowanie tego może tylko osłabić całość.

Tak jak i szlifowanie rdzy - ogólnie chcemy tego uniknąć, choć wiadomo - w przypadku wżerów - nie będzie różowo z końcowym efektem...:/

Dobra opinia !!! (może dodamy taki przycisk zamiast "pomógł" ? :) )
rafq

Postprzez nysan » 8 mar 2014, o 13:28

popieram lecz warto zapytać - u nas w LBN da się znośnie ogarnąć temat a co piasek i proszek to nie ręka ludzka i jakieś tam farby na rdze, etc.
nysan

Postprzez Dabadee » 8 mar 2014, o 13:29

Nysan, a gdzie w LBN piaskujesz i cena jaka bo mam na oku felgi jedne tylko do pomalowania są.
Dabadee
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 24
Auto: the power is black

Postprzez tomchuck » 8 mar 2014, o 20:13

Jak chcecie szybko, tanio i w miarę trwale, to oczyszczenie felg ręcznie jak wyżej i malowanie hammerite. Nawet nakładany pędzlem bardzo ładnie sie rozlewa i nie pozostawia smug. jak są jakieś głębsze wżery to hammerite młotkowy zakrywa wszystko i daje fajną strukturę.
Osobiście jeśli mam zamiar używać felg przez parę lat, a nie jeden sezon to warto wydać 250zł i dać do piaskowania i malowania prochem. Trwała i mocna powłoka pozwoli zapomnieć o "rudych" felgach na długi czas ;)
Cenię opinię ludzi, którzy swą wiedzę czerpią z pracy i doświadczenia, a nie z internetu.
Prezes FTO Club Polska
tomchuck
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 526
Auto: FTO
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez flake » 17 mar 2014, o 20:09

Dabadee napisał(a):Nysan, a gdzie w LBN piaskujesz i cena jaka bo mam na oku felgi jedne tylko do pomalowania są.

pod Lublinem w Strzeszkowicach piaskują. Ale po ile i co i jak to nie wiem bo mi się tylko rzucił w oczy szyld :)
flake

Auto: Colt 1.3 82KM

Postprzez flake » 17 mar 2014, o 20:12

Przepraaszam że osobny postaale nie odnosi się do cytatu tylko ogólnie. Jak chcesz dobrze zrobić i trwale to najlepiej dać do ocynkowania, a potem pomalować, albo nie:)
flake

Auto: Colt 1.3 82KM

Odpowiedz

Powrót do Pytania ogólne - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum