Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Zrób to Sam
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[C50] Malowanie colcika

Czyli poradniki napisane przez naszych użytkowników.
Odpowiedz

[C50] Malowanie colcika

Postprzez damianrally » 7 mar 2014, o 21:24

Malowanie colcika

Niedawno miałem małą krakse z przydrożnym płotem efekt cały bok odarty , lusterko wyłamane . w związku ze posiadam kompresor i pistolet i już robiłem parę razy swojego maluszka i od ojca skodzine postanowiłem sobie to zrobić sam . Do przygotowania elementu pod malowanie potrzebujemy

-szpachle z włóknem szklanym na większe ubytki
-szpachle wykończającą
-odrdzewiacz Brunon
-odtłuszczacz (sama benzyna nie wystarczy, polecam zainwestować kilka PLN na zmywacz silikonowy)
-farbę podkładową ( Gruntokor)
-lakier
-papier ścierny wodny ja używałem 100, 200. 400,800
- no i oczywiście odpowiednie narzędzia typu kompresor pistolet z filtrem ,wiertarka ,szlifierka kątowa

Obrazek

pierwszym krokiem będzie oczyszczanie elementów w moim przypadku wiertarka z druciakiem dokładne szlifowanie usuniecie odpadających elementów farby szpachli itp. ( jeśli ubytki są niewielkie wystarczy przeszlifować papierem ściernym

Obrazek

Drugą czynnością będzie dokładne spryskanie powierzchni ( gołej blachy ) odrdzewiaczem widocznym na zdjęciu (odrdzewiacz będzie chwilę schnął ,odrdzewiacza nie szlifujemy )

Obrazek

-całość odtłuszczamy poczym nakładamy szpachle najpierw z włóknem szklanym
-po stwardnięciu szpachli szlifujemy ( ja szlifowałem szlifierką kontową papier 100 )
-po zeszlifowaniu odtłuszczamy powierzchnie kładziemy drugą warstwę szpachli wykończającej ,po stwardnieniu szpachli wszystko dokładnie szlifujemy do uzyskanie pożądanego kształtu papier 200 ,400 wodnym ,jeśli będą widoczne nie ubytki na szpachli kładziemy jeszcze jedną warstwę do wyrównania danej powierzchni

Obrazek

- oklejanie auta elementów które nie będą malowane
-cały element odtłuszczamy i kładziemy farbę podkładową Gruntokor ,którego kładziemy 3 warstwy
-po wyschnięciu elementu całość szlifujemy papierem wodnym 800 żeby wszystko dokładnie wygładzić i ujednolicić powierzchnie

Obrazek

Obrazek

- całość ponownie odtłuszczamy i malujemy lakierem najpierw 2 cienkie warstwy a trzecia grubszą w moim przypadku jeszcze puzniej kładłem 3 warstwy klaru aby uzyskac lakier metalic .

. myślę ze to co napisałem choć trochę komuś cos pomoże ,wszystko to co pisze uczyłem się na własnych próbach błędach i częściowo osób którzy się takimi rzeczami zajmują na co dzień
damianrally

Dostał piw: 0

[C50] Malowanie colcika

Postprzez Kampi » 7 mar 2014, o 21:24

damianrally bardzo dobrze opisane - pochwała się należy.

Na pewno te wskazówki przydadzą się, choćby przy naszym projekcie "Reanimacja Cota"
Kampi
Założyciel Klubu
Założyciel Klubu

Dostał piw: 33
Auto: CJ4A
Województwo: Mazowieckie
  • Strona WWW

[C50] Malowanie colcika

Postprzez jelon » 7 mar 2014, o 21:25

Opis rewelacja, na pewno się przyda. Mam tylko dwa pytanka. Lakierowałeś dwa elementy.
1- ile lakieru zużyłeś?(wiem że zależy od tego jak lakier kryje, ale chodzi mi orientacyjnie przyda się do obliczenia potrzebnej ilości),
2- ile dałeś za lakier (chodzi o wyliczenie ceny 1l. lakieru).
jelon

[C50] Malowanie colcika

Postprzez damianrally » 7 mar 2014, o 21:25

witam Obrazek ciesze sie ze opis sie przydał ,jakby co słyze pomoca Obrazek malowałem 4 elementy + zdezak wyszło mi faruby nie całe 500ml chodzi o lakier + do tego klar ( klar tylko do farby metalik 500ml ) koszt lakieru z klarem + rozpuszczalnik wyniosła mnie 120 zł do tego trzeba wliczyc farbe podkładowom ,papier scierny ,szpachla wiec całosc wyniosła mnie 180 zl
damianrally

[C50] Malowanie colcika

Postprzez davido » 7 mar 2014, o 21:25

o widze ze kolejny lakiernik nam sie tworzy;)
davido

[C50] Malowanie colcika

Postprzez jelon » 7 mar 2014, o 21:26

Przynajmniej dzięki takim opisom nie będziemy musieli biegać po mechanikach, i lakiernikach (w niektórych przypadkach) a to wiąże się z dużą kasą która zostaje w kieszeni, tylko trzeba choć raz zaryzykować i spróbować coś zrobić. Wystarczy popatrzeć po opisach ile osób uporało się z niektórymi rzeczami za które musieliby płacić. Pozdrawiam.
jelon

[C50] Malowanie colcika

Postprzez kurt » 7 mar 2014, o 21:26

a co z elementaki na ktorych sa slady rdzy... wymieniac na zdrowe czy szpachlowac i lakierowac??
kurt

[C50] Malowanie colcika

Postprzez damianrally » 7 mar 2014, o 21:26

zalerzy o jak wielkich sladach mówisz i jak głębokich bo jak po zeszlifowaniu bedziesz miał w elementach dziury to lepiej ta sprawe załatwic migomagiem ,ewentualnie jek dziurki sa małe to szpachla by załatwiła sprawe ,ale pewnie nie na dłuugi okres
damianrally

[C50] Malowanie colcika

Postprzez kurt » 7 mar 2014, o 21:27

slady mam na masce, caly przod:2cm szerokosci miedzy lampami, nie wiem jak gleboko jest, narazie widac male babelki ale jest ich duzo. na jak dlugo szpachla wystarczy w takm miejscu? oze warto wymienic na zdrowy element?
kurt

[C50] Malowanie colcika

Postprzez damianrally » 7 mar 2014, o 21:27

wiesz jak szpachle dobrze połozysz na gołom blache a nie dziury , cienką warstwe to bez problemu 6 lat , jak sa juz dziurki to umnie takie cos trzymało 2 lata puzniej znowu bąble zaczeły wyskakiwac ,jak zajedziesz do lakiernika to pewnie zakasuje cie za maske od 300 -400 zł chyba ze masz jakiegos znajomego
damianrally

[C50] Malowanie colcika

Postprzez kurt » 7 mar 2014, o 21:27

mam znajomego lakiernika, i chyba tak zrobie, bo wiecej niz 6 lat tym misiem nie pojezdze, a szkoda wydawac kasy na nowa maske. dzieki za info, pozdro
kurt

[C50] Malowanie colcika

Postprzez marekpawlak » 7 mar 2014, o 21:28

mam pytanko a jak długo trzeba czekać...w warunkach domowych,bez nagrzewania,żeby położyć klar?
marekpawlak

[C50] Malowanie colcika

Postprzez Bastek » 7 mar 2014, o 21:28

klar kładziessz jak wyschnie baza, tzn jak zrobi się matowa
Bastek
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 6
Auto: Proton

Odpowiedz

Powrót do Zrób to Sam