Niedawno miałem małą krakse z przydrożnym płotem efekt cały bok odarty , lusterko wyłamane . w związku ze posiadam kompresor i pistolet i już robiłem parę razy swojego maluszka i od ojca skodzine postanowiłem sobie to zrobić sam . Do przygotowania elementu pod malowanie potrzebujemy
-szpachle z włóknem szklanym na większe ubytki
-szpachle wykończającą
-odrdzewiacz Brunon
-odtłuszczacz (sama benzyna nie wystarczy, polecam zainwestować kilka PLN na zmywacz silikonowy)
-farbę podkładową ( Gruntokor)
-lakier
-papier ścierny wodny ja używałem 100, 200. 400,800
- no i oczywiście odpowiednie narzędzia typu kompresor pistolet z filtrem ,wiertarka ,szlifierka kątowa
pierwszym krokiem będzie oczyszczanie elementów w moim przypadku wiertarka z druciakiem dokładne szlifowanie usuniecie odpadających elementów farby szpachli itp. ( jeśli ubytki są niewielkie wystarczy przeszlifować papierem ściernym
Drugą czynnością będzie dokładne spryskanie powierzchni ( gołej blachy ) odrdzewiaczem widocznym na zdjęciu (odrdzewiacz będzie chwilę schnął ,odrdzewiacza nie szlifujemy )
-całość odtłuszczamy poczym nakładamy szpachle najpierw z włóknem szklanym
-po stwardnięciu szpachli szlifujemy ( ja szlifowałem szlifierką kontową papier 100 )
-po zeszlifowaniu odtłuszczamy powierzchnie kładziemy drugą warstwę szpachli wykończającej ,po stwardnieniu szpachli wszystko dokładnie szlifujemy do uzyskanie pożądanego kształtu papier 200 ,400 wodnym ,jeśli będą widoczne nie ubytki na szpachli kładziemy jeszcze jedną warstwę do wyrównania danej powierzchni
- oklejanie auta elementów które nie będą malowane
-cały element odtłuszczamy i kładziemy farbę podkładową Gruntokor ,którego kładziemy 3 warstwy
-po wyschnięciu elementu całość szlifujemy papierem wodnym 800 żeby wszystko dokładnie wygładzić i ujednolicić powierzchnie
- całość ponownie odtłuszczamy i malujemy lakierem najpierw 2 cienkie warstwy a trzecia grubszą w moim przypadku jeszcze puzniej kładłem 3 warstwy klaru aby uzyskac lakier metalic .
. myślę ze to co napisałem choć trochę komuś cos pomoże ,wszystko to co pisze uczyłem się na własnych próbach błędach i częściowo osób którzy się takimi rzeczami zajmują na co dzień