Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ Zrób to Sam
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Wymiana przewodu hamulcowego

Czyli poradniki napisane przez naszych użytkowników.
Odpowiedz

Postprzez marekpawlak » 7 mar 2014, o 21:19

Witam czy ktoś już wymieniał przewody hamulcowe?jakieś wskazówki?
pozdrawiam Marek
marekpawlak

Dostał piw: 0

Postprzez Kleju » 7 mar 2014, o 21:19

Przed odkręcaniem śrub (tych trzymających przewód, śruby zacisków itd) prędzej je popsikaj jakimś "penetratorem" :hyhy: (odrdzewiaczem itp)
Bo bardzo łatwo zniszczyć gwint. Przygotuj sobie też jakiś pojemnik na spływający płyn. Przewody gumowe nie są zbytnio trwałe (te kilka lat na pewno wytrzymają), więc może lepiej zainwestować w przewody w stalowym oplocie (np firma Hel). Wtedy jest pewność że nic nie strzeli. Ale koszt ich około 300-350zł komplet.
Montaż ogólnie jest prosty, wykręcasz stare (uważaj żeby nie pogubić miedzianych podkładek) przykręcasz nowe. Zalewasz płyn, odpowietrzasz układ zaczynając od najdalej oddalonego koła od pompy hamulcowej.
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

Postprzez marekpawlak » 7 mar 2014, o 21:20

Dzięki Kleju z tymi lepszymi to sie zastanowię,ponieważ mój miś w przyszłym roku pójdzie do kogoś innego a ja sobie sprawie młodszego ,a ten wyciek to najprawdopodobniej spod koła prawy tył tak że zacznę a raczej mój mech. od prawidłowej strony,ja niestety do pracy rowerkiem,ale jak wrócę to juz będzie gotowy,a te przewody mozna kupić w normalnym samochodowym z częściami,czy trzeba to zamawiać?

niestety ale mechanik za cholerę nie mógł odkręcić/pourywał,ale też musiałem wymienić całość /prawa strona/na miedziane koszt 300pln,cóż teraz mam pewność,że nic nie strzeli...he he
marekpawlak

Dostał piw: 0

Odpowiedz

Powrót do Zrób to Sam

Powrót do Strona główna forum