Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Wywalenie tłumika końcowego

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Wywalenie tłumika końcowego

Postprzez SzCzawMegaHit » 2 mar 2014, o 00:37

Witam forumowiczów , zastanawiam się nad wymianą tłumika końcowego ( straszne pruchno ) i w tym miejscu rodzi się pytanie - czy jeśli wstawię końcowy tłumik przelotowy coś w stylu MUGEN to czy nie wzrośnie spalanie? Wiem że ciśnienie spalin musi być odpowiednie ,aby sondy lambda ( w moim CJ0 rok 98 silniczek 1.3 są dwie ) mogły przeanalizować ilość tlenu. Jest to dobra okazja żeby misiek dostał jakiś lepszy wydech ,ale nie chce mu ( no i sobie :D ) zaszkodzić. Szukałem na forum oczywiście i widzę że macie porobione takie wydechy. Proszę o opinie :) Pozdrawiam Dawid

dodanie tagu tematu - Fador
SzCzawMegaHit

Dostał piw: 1
Auto: CJ0 '98 GLX
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Wywalenie tłumika końcowego CJ0

Postprzez mystek » 2 mar 2014, o 12:11

Pytanie czy jest sens w ogóle do 1.3 robić cokolwiek innego próbującego dodać mu moc (bo rozumiem, że to chcesz osiągnąć?) i dźwięk? Ja raczej znalazłbym na Twoim miejscu dobrą używkę lub gdzieś promocyjnie oryginał, bo jak dużo doświadczeń pokazało inny wydech niż oryginalny w Colcie trudno zrobić, żeby był wzrost.

Ja np w CJ 1.6 wyciąłem najpierw kata samego i miałem wspawaną rurę - czułem, ze jest nieco lepiej (minimalna różnica! Praktycznie nieodczuwalna), inaczej auto na obroty wchodziło, jako tak lżej, za to pierdział mega wiejsko. Po wstawieniu zamiast kata środkowego przelotowego... to odczucie lepszego wchodzenia na obroty spadło i imo jechał jak w serii.

Wydaje mi się, że do 1.3 to lepiej załóż sobie normalny, seryjny wydech, natomiast jak chcesz fajny dźwięk nie drażniący w trasie i długich podróżach to sobie załóż stożek na seryjny dolot i będzie fajnie chodził.

PS: Tu masz dźwięk samego dolotu wewnątrz auta (1.6 chodzi praktycznie tak samo jak 1.3 na dolocie):

https://www.youtube.com/watch?v=6h4wz4UaVxo

A tu masz z zewnątrz (+ do tego wydech bez kata i środkowego, zobacz jak pierdzi do kitu) https://www.youtube.com/watch?v=E6086_oGp24
2010-2012 -> Colt CJ0 1.6 '96
2012-2013 -> Mirage Turbo 1.6 '88
2013-2014-> Rover 216 Tomcat '93
2014-... -> Volvo V40 1.9T4 '97
2017-... -> Toyota MR2 SW20
mystek

Dostał piw: 21
Auto: Volvo V40 1.9T4/Toyota MR2 SW2
Województwo: Małopolskie

Postprzez SzCzawMegaHit » 3 mar 2014, o 22:13

Dzięki za odpowiedź :) chodzi mi tylko o dźwięk (wiadomo z 1.3 cudów się nie wykrzesa ) i o to czy jak zmienię coś w układzie wydechowym np. wyrzucę całkowicie końcowy tłumik to jak to będzie miało się do spalania i odczytu sond lambda.
SzCzawMegaHit

Postprzez eddie19 » 3 mar 2014, o 22:18

Ja mam tak: Zamiast kata strumienicę, potem seryjny środkowy, a na koniec Remus. Poprawił się dźwięk, czuć różnicę w przyspieszeniu, a spalanie? Potrafię zejść do prawie 4L w trasie ;)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów
Województwo: Śląskie

Postprzez SzCzawMegaHit » 3 mar 2014, o 22:31

Wielkie dzięki Eddi heh czytasz mi w myślach :D jeszcze ostatnie małe pytanko i temat będzie można zamknąć - czy masz dwie sondy? U mnie jedna jest przed a druga za katem dlatego bałem się do tej pory wywalić kata
SzCzawMegaHit

Postprzez eddie19 » 3 mar 2014, o 22:38

Tak, mam dwie. Mam dokładnie tą samą wersję co Ty ;)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

Postprzez SzCzawMegaHit » 3 mar 2014, o 22:42

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi lecą piwka :) Temat do zamknięcia :twisted:
SzCzawMegaHit

Postprzez oko_81 » 4 mar 2014, o 19:23

Moim zdaniem lepiej pozostać przy seryjnym wydechu.
Wymienisz końcowy tłumik na nieoryginalny to auto nie będzie miało żadnego fajnego dźwięku tylko będzie pierdzieć.
Końcowa puszka nie bez powodu jest taka duża, konstruktorzy wszystko przeliczyli aby jako tako to chodziło !
oko_81

Dostał piw: 20
Auto: Mitsubishi Colt

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum