Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Wgrywanie mapy paliwa?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

Postprzez dośka_78 » 19 mar 2013, o 10:35

Cześć:)
Czy ktoś z was robił coś takiego w swoim colcie? Moje autko ma bardzo wysokie spalanie na poziomie 11 l/100:( Obie sondy - sprawdzone i sa ok. Wszystkie filtry, płyny i podstawowe sprawy - ok. Mechaników kilku zaliczyłam i w końcu jeden podsunął myśl, że być może coś zostało przestawione w tej całej mapie spalania. Dodam że auto ma niesamowite przyspieszenie - rwie asfalt:). Przegląd dziś był robiony i spaliny w porządku. Nie znam się za wiele na autach ale nie chcę się rozstać z moim błękitnym szerszeniem:)
Czekam na wieści.

Moje autko to colt 1.3 , rocznik 97, 75KM,
Musze sama sobie radzić więc z góry dzięki za każde słowo i podpowiedź:)
dośka_78

Postprzez Ra4al » 19 mar 2013, o 10:36

Co do mapy paliwowej to ja osobiście wątpię aby ktoś ją zmienił, z kilku powodów, a jednym z nich jest choćby to że na standardowym komputerze jest to albo niemożliwe, albo bardzo ciężkie, no chyba że jest to już komp z Epromem w co lekko wątpię ;).
Bardziej mnie ciekawi w jakich warunkach występuje takie spalanie?? Czy jest to eksploatacja miejska, czy bardziej w trasie??
Mówisz że "auto rwie asfalt" więc to już mnie skłania do podejrzenia iż raczej wolno i spokojnie nie jeździsz, bo sam dobrze wiem iż Colty, jak każdy Japoniec świetnie sobie radzą na wysokich obrotach, a to skutkuje dość konkretnym apetytem na paliwo ;).
Więc może trzeba zacząć od zmiany stylu jazdy :P.
Można by też sprawdzić kompresję, choć wtedy nie pasowałoby to iż auto jest zwinne, bo przy kiepskiej kompresji raczej traci się moc :P.
Kobiety są autodestrukcyjne... Zniszczą każde auto!
Ra4al

Dostał piw: 13
Auto: Obecnie już nic...
Województwo: Opolskie

Postprzez dośka_78 » 19 mar 2013, o 10:37

:) :) Jeżdżę spokojnie i dość wolno staram się nie przekraczać 90 km/h. Fakt pokonuję bardzo krótkie dystanse do pracy jakieś 8 km w jedna stronę. Na trasie przy prędkości powyżej 100-tki wskazówka paliwa spada w tempie natychmiastowym. Centralnie widać jak obniża sie poziom paliwa. Autko jeździ rewelacyjnie, nie szarpie, nie muli, nie ma żadnych stuków puków i tylko ten apetyt na paliwo:). Mój brachol miał podobnie w maździe 323F jak miał nieszczelny dolot powietrza tyle że spalanie było duże ale samochód zamulał, moje autko jest bardzo dynamiczne.
dośka_78

Postprzez nemek » 19 mar 2013, o 10:37

Witaj, też mam takie autko jak ty, Colt 1.3 75 km, z 98 roku, chodź wg. mnie jest błąd w papierach i to 97 rok. Problem mam taki sam, auto pali dużo, za dużo 11l to takie minimum, jazda 100% miasto. Czasem nawet jest 12l. Co zauważyłem u siebie, jeśli jadę spokojnie, biegi zmieniam przy 2.5/3 tys obrotów a średnia prędkość to 60-80 spalanie nieco spada, ale tak jak Ty pokonuje niewielkie odległości, może to i wina tego, ze nie rozgrzane auto w zimę, małe dystanse = duże spalanie, śledziłem ten problem kilka razy i nie jesteśmy jedyni, ja osobiście czekam aż się ociepli i chce zaobserwować ile wtedy będzie jadł benzyny. Sondy mam sprawne i nie wiadomo gdzie leży problem. Co wybrałem gdy problem nie minie?, montuje LPG i latam o polowe taniej. Chodź może dla pewności wymienię sondy, tak czy inaczej jak na 1.3 to pali stanowczo za dużo.
nemek

Dostał piw: 0

Postprzez dośka_78 » 19 mar 2013, o 10:38

Hmmm ciekawe, może po prostu ten typ tak ma. Mój szerszeń jest teraz u mechanika i szukają ewentualnych usterek. A gaz to faktycznie może i rozwiązanie. Gdzieś tu czytałam że na gazie traci powera ale kieszeń za to pełniejsza zostanie:) Pozdro dla ciebie i Poznania:) Lubię to miasto.
dośka_78

Postprzez piotr3k » 19 mar 2013, o 10:41

No fakt, że te silniki nie palą 5 l/100 km ale też nie 11 czy 12. Mój średnio spala koło 7 a w jak jeżdżę tylko do pracy 5 km to pali gdzieś 8-8,5. I to z założonym stożkiem i dziurawym jak sito tłumikiem :P więc wasze naprawdę piją za dużo jak na taką pojemność.
piotr3k

Dostał piw: 2
Auto: CZ3 i Mazda 6 2.3 CJ1A(kiedyś)
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez LHP » 19 mar 2013, o 14:00

Nigdy nie miałem cj-tki ale w cao jak zmieniam biegi przed 3tyś. to spalanie mam dużo większe niż jak zmieniam po przekroczeniu 4tyś. , do tego sporo robi jakość paliwa jakie tankujesz, popróbuj tankować na innej stacji i zobaczysz czy jest różnica, ja tankując na bp mam spalanie 10-11l tankując na lotosie/orlenie w okolicach 9-10l . Co do sond lambd mam mieszane uczucia , moja niby sprawna a po jej odłączeniu i jeździe bez spalanie spadło poniżej 9l tylko nie wiem na ile to bezpieczne :D
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

Postprzez nemek » 19 mar 2013, o 16:07

Sprawdzę jak ma się mit ze stacjami. Może to coś da.
nemek

Postprzez Schizo » 19 mar 2013, o 23:44

Co do samej sondy to warto wymieniać ją tak co około 100 tysięcy kilometrów, aby mieć pewność, że wszystko z nią w porządku.

Co do zmian biegów:

Ja robię to pomiędzy 3500-4000rpm

Warto też hamować silnikiem. Wpływa to na zmniejszenie spalania, samo hamowanie jest bezpieczniejsze a i też same hamulce nie dostają tak po uszach :)
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Postprzez piotr3k » 21 mar 2013, o 12:29

Ja nie tankuje w ogóle na orlenie i bliskiej, bo na ich benie to mam wrażenie, że zaraz wydepczę dziurę w podłodze pod pedałem gazu... xD
Tankuje tylko na bp i shellu i jakbym nie jeździł to spalanie mam 7-7,2l. Na trasie do Poznania cały czas 140-150 + wyprzedzania na 3 biegu prawie do odciny i spalanie miałem niecałe 7.3 xD
piotr3k

Dostał piw: 2
Auto: CZ3 i Mazda 6 2.3 CJ1A(kiedyś)
Województwo: Zachodniopomorskie

Postprzez dośka_78 » 19 kwi 2013, o 14:54

dzięki chłopaki troszkę mnie nie było ale za to... dobre wieści:) 1. wiosna nareszcie:) 2. mój szerszeń troszke odpuścił spalanie rzędu 8l:) aparat zapłonowy cos szwankował i odpiełam sąde na kilka dni później reset i jak na razie jest ok:)
dośka_78

Postprzez flake » 26 sie 2013, o 20:42

Widzę, że coś w moich wątpliwościach co do spalania jest :) Bo niby dopiero przygodę z Colcinką zaczynam i dopiero drugie tankowanie do pełna chłepcę ale ze spalanie coś dziwnego. W trasie, ale na autostradzie przeważnie 120-140 (ale że zaraz po kupnie to trochę go próbowałem czy maksymalną z dowodu wyciąga :) ) wyssał raptem 6,4 niecałe. A teraz ledwie 400km zrobine a już tylko ćwiartka miarki paliwa została w baku. Aż taka różnica między spalaniem w trasie a mieszanym? Czy coś nie tak?
flake

Auto: Colt 1.3 82KM
Województwo: Lubelskie

Postprzez Ra4al » 26 sie 2013, o 21:59

Bardziej może to że wskaźnik paliwa w Coltach nie jest zbyt precyzyjny, ja z mojego spuściłem 23l benzyny zanim go oddałem na złom, a wskazywał tylko 1/4 baku. A te 23l to jest prawie połowa :P.
Kobiety są autodestrukcyjne... Zniszczą każde auto!
Ra4al

Dostał piw: 13
Auto: Obecnie już nic...
Województwo: Opolskie

Postprzez flake » 27 sie 2013, o 12:17

I na to liczę :) czekam na wypłątę to zatankuję do pełna i zobaczymy :)
flake

Auto: Colt 1.3 82KM
Województwo: Lubelskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum