Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJO] Kostka iso

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJO] Kostka iso

Postprzez kamila130 » 3 lut 2014, o 14:02

Witam serdecznie :)
Dziwna sprawa z kostką iso od mojego radia(JVC KD g411) :? Problem w tym, iż gra tylko to i wyłącznie to radio;/ sprawdzane były inne na 100 % sprawne i nie grały(nawet się nie włączały) a te kd-g411 działa.
Ciekawostką jest to, że kostka iso jest sztukowana i przewody są w nią tyko powkładane(o dziwo nie wypadają) widać, że ktoś coś tu grzebał :(
Może ktoś wie co z tym zrobić ponieważ zamierzam wstawić inne radio bo w tym nie działają przyciski sterowania prócz głośności i przełączania stacji radiowych.
kamila130

Dostał piw: 12
Auto: Mitschubischi Colt CJO 1,3
Województwo: Zachodniopomorskie

[CJO] Kostka iso

Postprzez Kleju » 3 lut 2014, o 17:52

To kup nową kostkę ISO i podłącz wszystko jak należy...
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Na coltmanii od 11 wrz 2006
Kleju

Dostał piw: 55
Auto: Colt

[CJO] Kostka iso

Postprzez kamila130 » 3 lut 2014, o 21:10

nic mi to nie da !!!

kostka musi mieć prawidłowo podłączone piny a do tego potrzebny jest jakiś schemat.
Kleju przypominam, że przewody wychodzące z tunelu są powtykane bez kontaktów( i nie ma tu zakończenia kostki mitschubishi a potem przejście na iso, tylko od razu przewody z orginalnej wiązki powtykane w koskę iso) oczekuję jakieś chęci pomocy a nie cwaniackiego zdania "kup nową kostkę"
Pozdro ;)
Ostatnio edytowano 4 lut 2014, o 07:28 przez kamila130, łącznie edytowano 1 raz
kamila130

[CJO] Kostka iso

Postprzez Kleju » 3 lut 2014, o 21:54

Bo babranie się w czyiś wizjach podłączenia kostki (jak to jest u Ciebie), dociekanie co autor miał na myśli wpychając kabelki na luźno itd jest bzdurne!... Do czego Ci potrzebny schemat? Do 4 kabelków z zasilania (czerwony +, żółty + po stacyjce, czarny -, niebieski automatyczna antena). I to cały schemat potrzebny Ci do podłączenia jednej kostki z ISO. Drugą kostkę podłącza się do głośników - 8 kabelków.
Ale jak chcesz przycwaniakować, to możesz poprawiać kostkę którą masz u siebie ;)
"Dopóki nie skorzystałem z internetu, nie widziałem, że na świecie jest tylu idiotów..." - S. Lem

Kleju

[CJO] Kostka iso

Postprzez kamila130 » 3 lut 2014, o 22:58

czyli, które kolory do jakich pinów w pierwszej kostce? a jakie przewody głośnikowe do których pinów w drugiej kostce? ( a czy nie jest tak, że rozkodowanie kolorów kostki iso jest inne niż w instalacji fabrycznej colta- tak jest np. w daewoo) i wtedy potrzeby schemat który kolor fabrycznej instalacji odpowiada kolorom kostki iso?
Rozwiążesz i mi zadziała to stawiam duże piwooooo :)
kamila130

[CJO] Kostka iso

Postprzez kisiello » 3 lut 2014, o 23:07

bierzesz miernik który pokaże Ci napięcie 12V (multimetr lub samochodowy) i szukasz dwóch kabli które mają 12V. Jeden będzie miał 12V dopiero po przekręceniu kluczyka a drugi przewód 12V będzie miał zawsze. Jak dojdziesz który przewód to który wpinasz je w odpowiednie gniazda wg schematu:
Obrazek

W zależności od radia czasem oba te przewody wchodzą do jednej wtyczki w kostce iso. Takie informacje powinny być w instrkcji obsługi danego radia. Najprościej na wejścia 4 i 7 na kostce nr II zapodać 12V. Wtedy radio napewno odpali tylko nie będzie się automatycznie wyłączać po zgaszeniu silnika :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52

[CJO] Kostka iso

Postprzez Kleju » 3 lut 2014, o 23:17

kamila130 napisał(a):czyli, które kolory do jakich pinów w pierwszej kostce? a jakie przewody głośnikowe do których pinów w drugiej kostce? ( a czy nie jest tak, że rozkodowanie kolorów kostki iso jest inne niż w instalacji fabrycznej colta- tak jest np. w daewoo) i wtedy potrzeby schemat który kolor fabrycznej instalacji odpowiada kolorom kostki iso?
Rozwiążesz i mi zadziała to stawiam duże piwooooo :)

Tutaj zwracam honor, bo nie doczytałem wcześniej, schemat instalacji może się przydać, jak masz uciętą oryginalną kostkę z mitsubishi... Albo zostaje Ci szukanie odpowiednich kabli z miernikiem. Głośnikowe to pół biedy, bo są połączone w pary. Do standardowej kostki iso, do zasilania potrzenujesz 4 kabelki, te które CI wypisałem wyżej. A na google są już schematy do podłączenia.

Kleju

[CJO] Kostka iso

Postprzez kamila130 » 4 lut 2014, o 07:25

KISIELLO I kLEJU dzięki, za podpowiedzi. Wiem już od czego się zabrać, dam znać jak wyjdzie ;)
kamila130

[CJO] Kostka iso

Postprzez kamila130 » 25 lut 2014, o 21:35

Sprawa trochę się wyjaśniła: mianowicie to, że inne radia nie działały to dlatego że był podłączony tylko plus do pinu 7. znalazłem drugi kabel 12v i podłączyłem do pinu 4. teraz smigają inne radia(dziwne ale 2 kable mają cały czas 12v, nie ważne czy przekręce stacyjkę czy nie) został mi jeszcze luźny kabelek biało-zielony. gdzie go podłączyć- nie pokazuje na nim prądu. Mam pytanie jak znaleść pin 6-podświetlenia bo nie mam podłączonego pinu 5,6 a mam tylko 1 przewód wolny(zielono-biały)
kamila130

[CJO] Kostka iso

Postprzez kisiello » 26 lut 2014, o 00:12

co do podświetlenia to prawdopodobnie go nie masz (nie jestem pewny czy CJ0 miala taki bajer). Co do kabelka, to kolory tutaj nie wiele pomogą niestety. Musisz zbadać gdzie ten kabel idzie :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52

[CJO] Kostka iso

Postprzez Maniek » 26 lut 2014, o 16:29

zasilanie będziesz miał na 2 przewodach. jeden to zasilanie radia drugi podtrzymanie pamięci. W iso Radio - czerwony, żółty - podtrzymanie pamięci, niebieski - jest prąd po włączeniu radia (wysuwanie anteny, załączanie wzbudzenia wzmacniacz)
Maniek

Dostał piw: 7
Auto: Space Wagon
Województwo: Łódzkie
  • Strona WWW

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum