Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CA0 1.6] Falowanie

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1992 - 1996 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CA0 1.6] Falowanie

Postprzez Ariel » 30 sty 2014, o 22:32

Witam,
od paru dni mam problem z miskiem na poczetku myslalem ze termostat bo dlugo lapal temperature i nie grzal w srodku dobrze wiec wymienilem termostat i...
samochod lapie temperature ladnie ,grzeje w srodku tak samo ale dlugo chodzi na ssaniu i faluje jak sie zagrzeje do 2 tys obrotow. Niewiem co robic wrzuce bieg to trzyma 2 tys. jak puszcze sprzeglo. Tak jak mowilem prosze o pomoc silnik 1.6 16V 113KM glxi 92r. Moje pomysly to : silniczek krokowy, czujnik jakis od ssania o ile taki jest moze filtr paliwa. Czekam na wasze hipotezy moze ktos tak juz mial.
Ariel

Dostał piw: 0
Auto: COLT IV 1.6 GLXI
Województwo: Świętokrzyskie

[CA0 1.6] Falowanie

Postprzez maniac » 31 sty 2014, o 09:51

Na początek zrób reset kompa. Odłącz klemę minusową na 10 minut. Podłącz z powrotem - uruchom auto i daj mu się zagrzać bez włączonych odbiorników prądu. :)
maniac
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 12
Województwo: Mazowieckie

[CA0 1.6] Falowanie

Postprzez Ariel » 31 sty 2014, o 22:35

wystarczy 10 min?
Ariel

[CA0 1.6] Falowanie

Postprzez LHP » 31 sty 2014, o 23:28

Na pewno wystarczy ;)
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

[CA0 1.6] Falowanie

Postprzez Ariel » 31 sty 2014, o 23:39

pytanei czy to rozwiaze problem. teraz nie faluje niby. zobaczymy rano. ma ktos oryginalne polozenie aparatu zaplonowego ? zdjecie potrzebuje zeby tak samo ustawic u siebie bo obroty za wysokie.albo powiedzcie jak ustawic zeby cieply na luza mial dobre
Ariel

[CA0 1.6] Falowanie

Postprzez LHP » 1 lut 2014, o 00:28

Aparat zapłonowy a dokładnie kąt wyprzedzenia zapłonu ustawiasz za pomocą lampy stroboskopowej patrząc na znak na kole pasowym wału i na dolnej części osłony rozrządu , zdjęcie raczej nic Ci nie da ;) Na początek musisz odszukać po prawej stronie zbiornika spryskiwaczy taką brązową kostkę , w środku masz 1 pin który należy podłączyć do masy, odpalasz auto (chyba najlepiej żeby był zagrzany) i regulujesz położenie aparatu(na krótka metę można ustawić go w takiej pozycji żeby silnik chodził na jak najwyższych obrotach - to tak na słuch bez lampy). Gdzieś na forum był porządny opis tego zabiegu ale nie mogę znaleźć :(

Odnośnie regulacji obrotów pomoże Ci ten wątek
silnik/regulacja-obrotow-t1149.html
LHP

Dostał piw: 49
Auto: Colt CA0 1.6 glxi 93r.
Województwo: Śląskie

[CA0 1.6] Falowanie

Postprzez Ariel » 1 lut 2014, o 15:23

nic nie dal reset kompa
Ariel

[CA0 1.6] Falowanie

Postprzez Krzychu » 1 lut 2014, o 16:49

Byc może czujnik temperatury silnika - ten dwupinowy który daje info o temperaturze do ECU. Czujnik jest tak jakby za termostatem - jedyna wtyczka z okolic termostatu z której wychodzą dwa kabelki. Sprawdź opór czujnika na zimnym i na rozgrzanym silniku. Jak czujnik będzie ok to do wyczyszczenia przepustnica, krokowy i kompletna regulacja obrotów -> http://eurosoftware.com.pl/krzyzak/ -> zakładka regulacja obrotów w silniku 4g92 :)
Krzychu

Dostał piw: 7
Auto: CAO 1.6

[CA0 1.6] Falowanie

Postprzez Ariel » 1 lut 2014, o 20:24

jak sprawdzić czy ten czujnik jest sprawny? tez myslalem o n im ale nie wiedzialem jak sprawdzic
Ariel

[CA0 1.6] Falowanie

Postprzez Krzychu » 1 lut 2014, o 20:49

Weź pierwszy lepszy miernik uniwersalny i sprawdź opór czujnika na zimnym i potem na gorącym silniku
Krzychu

Dostał piw: 7
Auto: CAO 1.6

[CA0 1.6] Falowanie

Postprzez dominikks » 1 lut 2014, o 22:00

W moim samochodzie ten czujnik mi padł ale przyczyna była tylko jedna, samochód tylko nie palił na ciepłym...
Prawda gorzka jak chwila słońca tu krótka
W Polsce sprzedaje się tylko godność i wódka
dominikks

Dostał piw: 4
Auto: Fiat Stilo
Województwo: Podkarpackie

[CA0 1.6] Falowanie

Postprzez Ariel » 4 lut 2014, o 00:14

wycyscilem przepustnice dokladnie demontujac ja i jest poprawa. Teraz faluje tylko na mrozie wiekszym
Ariel

Odpowiedz

Powrót do CA0-CA1A-CA4A-CA5A i CC4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum