Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Dyskusje motoryzacyjne ‹ Eksploatacja
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

Ile palą Wasze auta?

Wszystko na temat użytkowania Coltów, spalania itp.
Odpowiedz
Posty: 580 • Strona 7 z 29 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 29

Ile palą Wasze auta?

Postprzez myszon » 22 sty 2014, o 00:56

Wiem ,że zanikają.W cuda prędzej jesteśmy w stanie uwierzyc niż w logikę.Głównie dlatego ,że nikt nie testował.Ja kiedyś to pewnie zrobię:) jak będzie kasa i będę miał komplet info co do elektroniki i nie mam tu z niczym problemu.Pisałem wyżej żeby to gdzieś przemieścić aby nie zaśmiecać.Myślę jednak, że jakiegoś zamieszania na forum nie wprowadziłem:D.Jeśli tak to z góry sorry.
auto z takim systemem o jakim piszę jednak nowoczesne i dopracowane:
http://gazeo.pl/samochody-hybrydowe-ele ... ul,97.html
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Dostał piw: 12
Auto: Lancer CS9W 2.0 Intense
Województwo: Łódzkie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez Spiochu » 22 sty 2014, o 20:01

W cuda prędzej jesteśmy w stanie uwierzyc niż w logikę.

Doskonale ująłeś sedno problemu.

Logika jest prosta:

By wytworzyć wodór z tlenem z wody w procesie elektrolizy wykorzystamy więcej energii niż uzyskamy ze spalenia tej mieszaniny. (Sprawność zawsze jest niższa niż 100%) - na pewno się z tym zgodzisz.

Mieszanina O2 i H2 w stanie gazowym wytworzona w czasie tej elektrolizy nie wpłynie specjalnie na warunki spalania beznzyny, choćby z tego powodu, że wytworzy się jej bardzo mało i będzie ulegać syntezie do pary wodnej.

Para wodna jako jeden z produktów reakcji spalania paliwa, przesunie równowagę reakcji w stronę substratów czyli zwiększy się ilość niedopalonego paliwa.

Problemem jest właśnie elektronika bo tylko przez jej regulacje można uzyskać oszczędność paliwa (kosztem żywotności silnika) ale nie zależnie czy zamontujemy taką instalację "hho" czy nie. A nawet w tym drugim przypadku będzie łatwiej. To właśnie w ten sposób zwolennicy cudów oszukują potencjalnych nabywców.
Spiochu

Dostał piw: 6
Auto: CZT 2006

Ile palą Wasze auta?

Postprzez myszon » 22 sty 2014, o 21:39

Spróbuj więc zmniejszyć ilość podawanego paliwa a zobaczysz co się będzie działo. Silnik będzie bez mocy.Mam nadzieje,że przeczytałeś o scorpionie.Skoro elektroliza przynosi straty to jak wytłumaczysz działanie tego silnika i podawania do niego wodoru z elektrolizy,taka moc i takie spalanie?
Uważam inaczej odnośnie spalania paliwa z gazem hho choćby ze względu na dodatkowy tlen.
Pisałem też na forum mitsu ,iż kiedyś powietrze z odmy puściłem przez zbiorniczek z paliwem.Jak się domyślasz wytworzyły się opary benzynowe w podobnych ilościach do tych które są podawane do silników z instalacjami hho.Opary trafiały do dolotu i odziwo samochód zaczął spalać litr paliwa mniej na sto.To jak takie małe ilości oparów maja wpływ na spalanie, to bardziej wybuchowy i kaloryczny gaz będzie miał więcej do powiedzenia.Kluczem też jest tlen który pomaga dopalać niespalone paliwo.Może o to tu chodzi.Gdyby tego gazu hho było tak mało to lambda też nie wykrywałaby dodatkowego tlenu a jednak jest inaczej(ci którzy to testowali sami pisali ,że rezygnują bo auto więcej pali.Nie wiedzieli ,że jest więcej tlenu i komp daje więcej paliwa a to trzeba skorygować). Są w necie wydruki z analizatora spalin ze stacji diagnostycznej i jakoś czujniki te wykrywają takie małe ilości tlenu a wodoru jest dwa razy więcej niż tlenu.Emisja spalin jest też dużo niższa przy hho.Jak to wyjaśnisz skoro piszesz,że będzie więcej niedopalonego paliwa co oznacza niecałkowite spalanie i więcej produktów uboczny spalania czyli zanieczyszczeń?
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Ile palą Wasze auta?

Postprzez Spiochu » 22 sty 2014, o 23:38

Skoro elektroliza przynosi straty to jak wytłumaczysz

To że przynosi straty nie jest żadnym elementem dyskusji ale według obecnego stanu wiedzy niepodważalnym faktem.
Wodór może być paliwem ale woda już nie, tego nie da się przeskoczyć.

.To jak takie małe ilości oparów maja wpływ na spalanie, to bardziej wybuchowy i kaloryczny gaz będzie miał więcej do powiedzenia.

Nad tym można się jeszcze zastanowić. Jeśli tak dobrze znasz temat to opisz na jakiej zasadzie para wodna lub nawet rozdzielona mieszanina H2 i O2 zwiększają efektywność spalania węglowodorów tak by uzyskać większy zysk energetyczny niż strata zużyta w elektorlizie wody, potrzebnej do ich uzyskania.

ci którzy to testowali sami pisali ,że rezygnują bo auto więcej pali

Czyli jednak nie działa.

Są w necie

W necie to można zamieścić wszytko. A podobnych kwiatków jest multum.
Spiochu

Ile palą Wasze auta?

Postprzez myszon » 23 sty 2014, o 00:31

Teraz to trochę przesadziłeś.Jak coś cytujesz to cytuj całe zdania a nie tylko wycinki i piszesz ,że coś nie działa.Jak się kupuje z alllegro jakieś śmieszne zestawy bez podstawowej wiedzy to tak to się kończy.Nie odpowiedziałeś na podstawowe pytania.Mi nie zależy ,żeby Cie przekonywać bo z tego co piszesz to nie znasz i nie chcesz zrozumieć praw jakie zachodzą w cylindrach.Nawet para wodna wpływa pozytywnie na osiągi i spalanie.Zrób krok na przód i dowiedz się jakie pomysły były rozwijane podczas drugiej wojny przez niemców.Dziwne ,że zaraz po niej wszystko zaginęło.To akurat żadna nowość.Napisałem o tym wszystkim licząc ,że znajdzie się ktoś do współpracy i do zabawy.Kto coś podpowie.Przekonywać nikogo nie ma sensu bo też nie jestem ekspertem i po tym co znalazłem w źródłach naukowych i nie tylko mogę domniemać co się dzieje w silniku po dodaniu tak wybuchowej mieszanki i dodatkowego tlenu którego jest niedobór w silnikach.Olejmy temat lepiej bo żaden z nas nie testował i nie wie jak to jest w rzeczywistości.Ja mam chęci bo jest to dobry temat.Gulak tam jawnie podaje parę wodna do merca i oszczędza.Koleś w anglii(polak)podał parę wodna na ulicy dla jaj pewnie do dolotu volvo v 40 i podskoczyły obroty o 200rpm jakimś cudem.
Normalnie codziennie jeździsz na światłach. Pobierają one ok. 150W z alternatora.Wystarczy zapodać dlr-e i już masz dodatkowy prąd na cele.Czysty zysk.
Od kogo chcesz potwierdzenie działania?Od koncernu paliwowego?A może od samego Tuska który zarabia 50% na podatkach paliwowych?Nikt nie powie ,że coś działa bo na tym straci jeśli ma w tym interes.A niestety.Wszyscy są dziś nastawieni na zysk i zrobią wszystko żeby zarabiać jak najwięcej.Wysłałem htmla z wydawnictwa Politechniki krakowaskiej która to wstępnie przebadała.We wnioskach jasno było napisane ,że jest coś na rzeczy.Scorpion działa właśnie na tej zasadzie.Mieszają wodór z paliwem i maja widać więcej mocy i przy mniejszym spalaniu i ograniczeniu emisji spalin.Więc jak wodór może nie pomagać w zupełnym spalaniu???
Tyle ode mnie:)
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Ile palą Wasze auta?

Postprzez Spiochu » 26 sty 2014, o 12:56

Od kogo chcesz potwierdzenie działania?

Wystarczy jakakolwiek dowód fizykochemiczny przedstawiający szczegółową zasadę działania. Najlepiej w jakimś uznanym czasopiśmie naukowym. Tylko nie wklejaj mi tekstów o jakiś cudownych reakcjach. Wszystko konkretnie z wzorami, mechanizmami reakcji i bilansem energetycznym.

o "HHO" możesz przeczytać tutaj:

http://en.wikipedia.org/wiki/Oxyhydrogen

A tutaj masz dyskusje po polsku zwolenników i przeciwników wynalazku. (nie czytałem całej)
Przeczytaj uważnie i zwróć uwagę na rzeczowe argumenty i wyliczenia a nie cuda z prasy popularnej i youtube.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1022013-0.html
Spiochu

Ile palą Wasze auta?

Postprzez Spiochu » 26 sty 2014, o 16:04

A wracając do tematu, Ja ostatnio przejechałem CZT-ką 510km na 41 litrach paliwa. Czyli 8,04l/100km. Była to głównie trasa i to raczej w trybie emeryt ale tak z 15-20% to jazda po mieście, w korkach i na odcinkach ok. 6km. Niestety auto nie jest w pełni sprawne więc wynik nie jest miarodajny. W tym tygodniu ma być zrobione strojenie silnika i wymienione sprzęgło. Zobaczymy jak to się odbije na spalaniu.
Spiochu

Ile palą Wasze auta?

Postprzez myszon » 27 sty 2014, o 02:34

Spiochu.Założ sobie hho a mniej Ci spali:D
Przerabiałem to forum dawno dawno temu.Gdybyś to wszystko przeczytał mógłbyś zwrócić uwagę na pewne osoby(które nie testowały) i fakty.Nie przekonuje mnie to a głównie obliczenia które nikaj się mają do wspólnego spalania dużej ilości niedopalonej benzyny bo podkreślam o to tu chodzi i jakoś nikt tego nie obliczał.Gdybyś natomiast poczytał i doszedł pewnie do tego,że instalację trzeba umieć dobrze zmontować oraz dobrać osprzęt do elektroniki która często nie daje spełnionych oczekiwań.Czynników na powodzenie w działaniu inst hho jest wiele,bardzo wiele.
A wikipedia?Owszem pięknie opisuje jaki to magiczny gaz:)
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Ile palą Wasze auta?

Postprzez Schizo » 27 sty 2014, o 08:43

U mnie wyszło ostatnio 7.8 ;) 150km miasto, reszta trasa. Przy czym tez nie jezdzilem jak emeryt.
TANIE gry: KLIKNIJ TUTAJ

Rozwiązałeś problem? Podziel się rozwiązaniem na forum.

NIE UDZIELAM POMOCY NA PRIVIE.
Schizo
Administrator
Administrator

Dostał piw: 495
Auto: CZT/Grandis/Outlander 2
Województwo: Kujawsko-pomorskie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez bart99 » 27 sty 2014, o 14:50

myszon, Spiochu założyłem osobny temat obok, więc zapraszam tam bo tu zrobił się mały kocioł. Administrację poproszę o przeniesienie postów kolegów jeżeli jest taka możliwość :)
"You take care of the car,the car will take care of you"
bart99

Auto: Colt cz3
Województwo: Opolskie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez zubrin » 27 sty 2014, o 15:54

9,2 miasto
UBEZPIECZENIA PZU 600 603 029
zubrin
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 175
Auto: Colt CA4A
Województwo: Wielkopolskie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez myszon » 27 sty 2014, o 17:33

:)Bart na lajcie.Wspominałem o tym wcześniej ,żeby przenieść ale nikt nie zareagował.Poza tym tutaj nikt nie testował więc nie ma z kim poruszyć tematu.
3.35l Bp + Obrazek/100km
myszon

Ile palą Wasze auta?

Postprzez Marung » 3 lut 2014, o 09:09

Mi ostatnie tankowanie wyszło 8,1 elpega, Jazda taka dynamiczniejsza jak na 1,3 :) no i sporo jazdy na rękawie :) bo i warunki ku temu sprzyjające :)
Marung
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 11
Auto: Cemaks 1,6tdci
Województwo: Lubelskie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez SzCzawMegaHit » 4 lut 2014, o 10:56

Ahhh ;/ nie wiem co jest ale mój misiek pali 11LPG przy spokojnej jeździe a instalacja świeżutka BRC :evil:
SzCzawMegaHit

Dostał piw: 1
Auto: CJ0 '98 GLX
Województwo: Warmińsko-mazurskie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez tresorex » 4 lut 2014, o 11:05

Może coś źle wysterowane?

U mnie standardowo 15l LPG/100km 100% miasto ;)
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Ile palą Wasze auta?

Postprzez jabberkonto » 4 lut 2014, o 11:06

Nie napisales jaki silnik, ale jesli 1.6 i na krotkich odcinkach w miescie to spalanie jak najbardziej OK.
jabberkonto

Dostał piw: 74
Auto: Colt CAO 4wd 4g63t
Województwo: Pomorskie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez tresorex » 4 lut 2014, o 11:20

CJ0 GLX to chyba właśnie 1.6. Faktycznie jak robi małe przebiegi po mieście to tyle wciągnie.
Pomogłem? Polej piwko!

ObrazekREGULAMIN
tresorex
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 442
Auto: Accord VII

Ile palą Wasze auta?

Postprzez kisiello » 4 lut 2014, o 21:23

SzCzawMegaHit napisał(a): mój misiek pali 11LPG przy spokojnej jeździe a instalacja świeżutka BRC :evil:

u mnie to samo a silnik 1.5 :)
kisiello
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 84
Auto: colt c52
Województwo: Zachodniopomorskie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez Marung » 5 lut 2014, o 10:20

Mój Ca1a w zimie wciągał nawet 14l/100km benzynki jak śmigałem do pracy 3km w jedną stronę :( latem t cyklu mieszanym 7,5l/100km. Do pracy mam 40km w jedną stronę i na gazie nie wygląda to źle.
Marung
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 11
Auto: Cemaks 1,6tdci
Województwo: Lubelskie

Ile palą Wasze auta?

Postprzez jageer » 10 lut 2014, o 18:07

Colt CZ 1.3 benzyna 90% jazdy to miasto pokazuje mi 5,8-6,0 średnia i tak mniej więcej mi wychodzi po zalaniu na full ;)
jageer

Dostał piw: 1
Auto: Colt VI 1,3
Województwo: Śląskie

Poprzednia stronaNastępna strona

Odpowiedz
Posty: 580 • Strona 7 z 29 • 1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 29

Powrót do Eksploatacja

Powrót do Strona główna forum