Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ1A] Bębny do wymiany?

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ1A] Bębny do wymiany?

Postprzez grazes » 12 sty 2014, o 10:42

Cześć Wszystkim :)

Nie wiem na ile pomocne w otrzymaniu pomocy będzie to, co opiszę, ale mam nadzieję, że ktoś będzie wiedział co i jak.
Chodzi o bębny hamulcowe w moim 1.3. Podczas hamowania (takiego niezbyt lekkiego hamowania) słychać jakby coś tarła, odbijało - wraz z kręceniem się kół. Czyli im szybciej jadę, tym częściej słychać ten odgłos, im wolniej - tym wolniej Tylko przy hamowaniu. Odgłos dochodzi z prawego tylnego koła.

Czy sądzicie, że taki objaw jest to od razu do wymiany bęben? Z tego co wiem to bębny wymienia się jak są zardzewiałe czy coś, jesli się mylę - poprawcie.

Może być tak, że po prostu szczęka haczy o coś i stąd ten dźwięk przy hamowaniu? Delikatnie też odbija hamulec podczas tego odgłosu, ale naprawdę delikatnie.

Czy ktoś może coś wywnioskować z tego opisu? Czy to faktycznie bębny czy cos mniejszego? + ewentualnie jakiegoś dobrego mechanika ze śląskiego? Okolice Zabrza, Pyskowic, Gliwic? Nawet Bytom.
grazes

Dostał piw: 0
Auto: Colt V 1.3 GL
Województwo: Śląskie

[CJ1A] Bębny do wymiany?

Postprzez rapart » 12 sty 2014, o 11:15

Bębny do wymiany pewnie nie (jeśli już, do przetoczenia), ale warto zobaczyć na szczęki. Trzeba by wysłać do Ciebie kogoś z forum i niech obada sprawę - sporo jest ludzi na Śląsku ;)
Borgi RIP | Welcome back Mazda MX-6
rapart

Dostał piw: 40
Auto: Był: CA 2.0, jest MX-6 2,5 V6
Województwo: Pomorskie

[CJ1A] Bębny do wymiany?

Postprzez eddie19 » 12 sty 2014, o 12:50

W poprzednim aucie po remoncie tylnych hebli w jednym z nich też mi coś tarło, okazało się, że jakiś 'farfocel' rdzy tam został i takie odgłosy wydawał kręcąc się tam jak chomik w kółku do biegania. :) Być może wystarczy zdjąć bębenek i od razu znajdziemy przyczynę ;)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

[CJ1A] Bębny do wymiany?

Postprzez grazes » 12 sty 2014, o 13:18

No właśnie w norauto chcą mi od razu wymieniać bębny... Słyszałam złe opowieści o tej sieci, ale akurat musiałam skorzystać z ich wygody - zależało mi na czasie, reszte zrobili od ręki.

Dobra, to podjadę do mojego mechanika obok, może coś wymyśli. Przynajmniej już wiem na co zwrócić uwagę i oby mnie nie wkręcił w wymianę nie wiadomo czego.

Dzięki :)
grazes

[CJ1A] Bębny do wymiany?

Postprzez eddie19 » 12 sty 2014, o 21:32

Jak Ci powie jakąś wielką kwotę czy coś takiego to napisz. Może coś wykombinujemy w garażu ;)
Potrzebujesz porady/części do CJ0? Pisz pw. :)
Zobacz moją cudną, szarą Myszkę <3 Razem od 27.01.13 :)
Na CM od 28 stycznia 2013. :)
eddie19
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 252
Auto: Evo 7/Sky R34/kilka Coltów

[CJ1A] Bębny do wymiany?

Postprzez Major » 12 sty 2014, o 21:35

Zapraszam do swojego królestwa :D Nauczymy, wymienimy, i se grila rozpalimy :P
Auto-Laweta do 3,5t
Katowice i Okolice (Śląskie)
533-583-993
Major
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 166
Auto: Firmowe

[CJ1A] Bębny do wymiany?

Postprzez ozzy89 » 16 sty 2014, o 22:57

W norauto ściągali w ogóle bęben ? Bez tego to takie wróżenie z fusów... Jutro wpadam do Polski na tydzień urlopu, ale czasu mam niestety niewiele ;) ten Twój mechanik to oglądał ?
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6

[CJ1A] Bębny do wymiany?

Postprzez grazes » 25 sty 2014, o 18:42

Ozzy! :)

Nie widział tego jeszcze, nie ma czasu. Jednak zaniepokoiło mnie to, że dziś nie zgasła mi kontrolka hamulca ręcznego... Nie widzę zmiany w ich działaniu, ani w normalnych, ani w ręcznych. Płyn hamulcowy był sprawdzany 3 tygodne temu i było okej.

Czy colt v miał wrzucone w wyposażenie kontrolkę zużycia okładzin? (podobno z przodu hamulce sa okej, to wymiany wciąż prawy tył, ale nie wiem czy to ma coś wspólnego z kontrolką :c )
grazes

[CJ1A] Bębny do wymiany?

Postprzez ozzy89 » 25 sty 2014, o 19:28

Kontrolka hamulca może się też zaświecić, gdy masz zbyt niski stan płynu w zbiorniczku. Zimą, przy mrozach często w nim się pływak zawiesza jak płyn jest stary. Przerabiałem to w dwóch Coltach CA0, nie pamietam czy w trzecim też ;) Zanim dokonałem wymiany płynu, to miałem taki sposób, że gdy kontrolka mi się zaświeciła, to otwierałem zbiorniczek, zanurzyłem pływak nieco, potem wypłynął sobie i było ok.
ozzy89

Dostał piw: 13
Auto: Honda Accord CH6

[CJ1A] Bębny do wymiany?

Postprzez ludinho1 » 26 sty 2014, o 11:07

grazes napisał(a):Czy colt v miał wrzucone w wyposażenie kontrolkę zużycia okładzin? (podobno z przodu hamulce sa okej, to wymiany wciąż prawy tył, ale nie wiem czy to ma coś wspólnego z kontrolką :c )

jest jedna kontrolka wspólna dla: włączenia hamulca ręcznego i dla niskiego poziomu płynu hamulcowego. jeżeli klocki hamulcowe z przodu się kończą to poziom płynu opada i zapala się lampka. ale na zużycie szczęk to chyba nie działa. monitoruj poziom płynu czy nie znika. może cylinderek nieszczelny
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

[CJ1A] Bębny do wymiany?

Postprzez grazes » 26 sty 2014, o 21:28

O, dzięki za rady Panowie :)

No więc tak, dziś lampka zgasła. Sama z siebie. Więc może coś tam przymarzło, trochę postał na parkingu podziemnym i odmarzło. Nie mam pojęcia. Ale nie świeci się i nie zapala. Kto wie. Sprawdzę jeszcze płyn jutro. Jak coś to się uzupełni.
Klocki hamulcowe z przodu były w grudniu wymieniane, a ze względu na prawy tylny bęben nie hamuję praktycznie w ogóle ostro, raczej silnikiem i delikatnie więc nie ma mocy, żeby przednie się zużyły. Ale dzięki za uwagę, że wtedy płyn opada :)
grazes

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum