Może któryś z kolegów robił swapa z silnika 1.3 na 1.8 sohc (Space wagon) bo nie wiem czy poza silnikiem kompem i wiązką będe jeszcze potrzebował np skrzyni biegów i jakiś innych gadżetów będę wdzięczny za pomoc .
Jeżeli te 1.8 sohc jest takie same jak ze space runnera to osprzętowo to bliźniak coltowego 4g92 z 1.6 tak więc swap jest stosunkowo prosty Skrzynia od 1.3 podchodzi (plus jest taki, że nie musisz kombinować z przerabianiem wysprzęglania z linki na hydraulike) Jak silnik masz kompletny z osprzętem (aparat, rozrusznik, alternator, kompletny dolot itd) to mając wiązkę silnikową i ecu nie powinno być większych problemów. Nie znam tematu wydechu, więc tu nie mam pewności. Jakbyś potrzebował hebli bądź zawieszenia to w wwa jest rozbitek 1.6 ze zdrowymi elementami do zaadoptowania
Lepiej poszukaj silnika 2.0 SOHC 137KM z galanta 92-95 tez pasuje plug and play tylko trzeba przerobić dwie rzeczy .Wierz mi to już fajnie śmiga bo sam jestem po takim swapie .np: http://allegro.pl/silnik-mitsubishi-gal ... 42401.html
Ja miałem silnik 1.6 wiec wiązka silnika ta sama nie wiem jak jest w 1.3. Jesli chodzi o silnik 2.0 z galanta 4g63 sohc to potrzeba przedłużyć dwa kabelki od temperatury silnika i ciśnienia oleju . Potrzebujesz łapę silnika od strony rozrządu pasuje od colta 1.6 ale trzeba ja obrócić o 180 stopni ja dopasowałem od spacewagona 2.0, no i oczywiscie sprzegło od galanta bo ma średnice 215mm a w colcie 1,3 ma chyba 184 mm. Wiadom ze jak bedziesz szukał takiego silnika to warto aby był kompletny z pompą wspomagania ,aparatem zapłonowym i alternator ,komp ecu.Ja za kompletny silnik z pompom wspomagania,wiązką i kompem ecu dałem 60zł niestety bez alternatora wiec musiałem na gwał szukac od takiego galanta bo inny nie podejdzie (pasuje też od eclipse I) wyrwałem go za 40zł .Do tego dokupiłem całe sprzęgło używke za 100zł .Docisk był w super stanie ale tarcze sprzęgła oddałem do regeneracji i nabicia nowych okładzin tak na wszelki wypadek aby znowu tego nie robić.A nie dopisałem jeszcze o wydechu bo nie wiem jak bedzie to w 1.3 bo w 1.6 wszystko pasuje.
Dzięki za odpowiedź czyli wychodzi na to że koszty w sumie nie wielkie tyle co silnik a i mój może za 200 zł pójdzie tak myślę właśnie bo mam znajomego co włożył 1.8 a o 2.0 nigdy nie myślałem ale skoro to nie wiele przeróbek a cena w sumie ta sama to się opłaca
jednak zakupiłem silnik 2.0 4g63 sohc 1.8 okazał sie być uszkodzony nie wiem tylko jak rozwiązać mocowanie dolnej belki w space wagonie nie była ona przykręcona do silnika tylko do skrzyni biegów i nie mam pojęcia czy bedzia pasowała do colta .