Przejdź do zawartości

Wyszukiwanie zaawansowane

Strona główna forum ‹ Działy techniczne - Wasze problemy, pytania itd. ‹ CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj

• Regulamin • • • FAQ • Zarejestruj • Zaloguj

[CJ0] Wycieraczki

Problemy i pytania odnośnie modeli produkowanych na przełomie 1995 - 2003 roku.
Regulamin działu
1.) Pamiętaj, że temat to tak naprawdę streszczenie całego posta. Bardzo dobrze można to pokazać za pomocą prostego przykładu:
Źle: Pomocy! Wielki problem z samochodem!
Dobrze: Na zimnym silniku nie wchodzi drugi bieg

2.) Jeżeli masz problem z samochodem opisz go jak najdokładniej. Pamiętaj, żeby w Twoim poście było jak najwięcej informacji mogących pomóc w rozwiązaniu problemu tzn:
- Co się dzieje z samochodem (gaśnie, nie odpala, dużo pali itp)?
- W jakich sytuacjach pojawia się problem (przy jechaniu ponad 100km/h, przy cofaniu, podczas rozruchu itp)?
- Czy podejmowałeś już jakieś próby naprawy usterki i jak się one zakończyły? (zrobiłem reset kompa, ale nie pomógł, wymieniłem amortyzator i nadal nic)?
Źle: Nie wiem co się dzieje, ale odpada mi silnik. Pomocy!
Dobrze: Ostatnio zauważyłem, że podczas otwierania okna od strony pasażera silnik odpada od samochodu. Próbowałem wymienić już korbkę od opuszczania szyby, ale problem niestety nie znikł. Myślę, że odpowiedzialny za to może być również wahacz, bo podczas przeglądu powiedzieli mi, że jest w złym stanie

3.) Zawsze podziękuj za pomoc w rozwiązaniu problemu (nawet jeżeli ostatecznie zabrakło wiedzy, żeby go usunąć). Nic Cię to nie kosztuje, a na pewno będziesz uchodził za człowieka kulturalnego i wartego poświęcenia chwili czasu. Warto również użytkownikowi który pomógł wystawić podziękowanie za pomoc poprzez kliknięcie w dolnym prawym rogu jego posta ikonki "piwo".
Odpowiedz

[CJ0] Wycieraczki

Postprzez yxcv11 » 6 sty 2014, o 16:23

Witam

Wymieniałem w sobotę przewody hamulcowe z nimi wszystko jest ok, ale gdy wracałem od szwagra do domu zauważyłem problem z wycieraczkami
otóż włączyłem sobie spryskiwacze wycieraczki chodzą ale nie wracają już do punktu zero tylko zatrzymują się na środku szyby (przed wymianą hamulczy tak nie było).
Pomyślałem że może coś przez przypadek odłączyłem, ale wszystko jest podłączone przy silniczku od wycieraczek. Co może być przyczyną?
yxcv11

Dostał piw: 1
Auto: colt 1.3 CJO
Województwo: Śląskie

[CJ0] Wycieraczki

Postprzez ludinho1 » 6 sty 2014, o 20:38

na pewno nie ma to nic wspólnego z wymianą przewodów hamulcowych :) zwykły zbieg okoliczności. a jak się zachowują wycieraczki bez używania spryskiwacza na każdym biegu?
Posiadam części do CJ0 - https://web.facebook.com/Ludinho1Coltmania/
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 391
Auto: CJ 1.8 DOHC
Województwo: Mazowieckie

[CJ0] Wycieraczki

Postprzez yxcv11 » 6 sty 2014, o 22:26

wszystkie chodzą bez problemu na każdym biegu, tylko jak je wyłączę to zatrzymują się na środku szyby i to mnie właśnie wkur.. wcześniej tego nie miałem
yxcv11

Dostał piw: 1
Auto: colt 1.3 CJO
Województwo: Śląskie

[CJ0] Wycieraczki

Postprzez ludinho1 » 6 sty 2014, o 22:38

to przekażnik pewnie się spsuł
Naprawiam elektrykę CJ0 - potrzebny-spec/elektryk-colt-warszawa-i-okolice-t7475.html
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0] Wycieraczki

Postprzez Emil » 7 sty 2014, o 12:39

Miałem tak w Zafirze, że wycieraczki nie kończyły cyklu, pomogła regeneracja silniczka wycieraczek.
Pewnego dnia, który może nigdy nie nadejdzie, poproszę o przysługę...
Emil

Dostał piw: 4
Auto: Carisma Avance 1.8 GDI
Województwo: Podkarpackie

[CJ0] Wycieraczki

Postprzez tetniak » 3 maja 2014, o 13:03

U mnie było to samo. Ale robiłem to pierwszy raz więc zajęło mi to trochę czasu. Montaż-demontaż. Ale dało rade. Wystarczyło zdjąć podszybie,prowadnice rozebrać wycieraczek.I przesmarować przeguby które poruszają ramionami wycieraczek. Problem miałem z ponownym montażem bo zakręcałem a one chodziły mi na maskę albo zatrzymywały się w pionie. Ale w końcu się udało. trzeba zapamiętać albo zrobić zdjęcie przed demontażem w jakim położeniu są te prowadnice. i będzie git. Ja (hehe) użyłem wd40. Bo nie miałem smarku. a naprawdę w deszczu zatrzymywałem się co 50-100m bo nie chodziły.a jeszcze rozbierałem silnik wycieraczek.ale to była głupota bo potem z magnesami miałem problem by ten silnik złożyć. A nie znam się na tym. no ale odrobinę szczęścia i dałem rade
tetniak

Dostał piw: 3
Auto: Mitsubishi Colt CJ1 2000

[CJ0] Wycieraczki

Postprzez kamila130 » 5 cze 2014, o 20:21

też zostają mi na środku szyby tz. w pozycji kiedy wyłącze więc trzeba celować xD
który przekaźnik za to odpowiada?
kamila130

Dostał piw: 12
Auto: Mitschubischi Colt CJO 1,3
Województwo: Zachodniopomorskie

[CJ0] Wycieraczki

Postprzez ludinho1 » 5 cze 2014, o 22:02

trzeba zanurkować pod kierownicę i najprawdopodobniej to jest taki największy czarny.
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0] Wycieraczki

Postprzez kamila130 » 6 cze 2014, o 18:12

Obrazek
OK. To ten przekaźnik, mam pytanie może ktoś zobaczyć u siebie czy wygląda tak samo jak u mnie. Widać, że jest tu miejsce na 3 rezystory. Fabrycznie tak ma być czy u mnie ich brakuje?

Może idzie zastosować jakiś zamiennik?
kamila130

[CJ0] Wycieraczki

Postprzez kamila130 » 24 cze 2014, o 19:16

Ktoś wie gdzie można kupić taki przekaźnik od wycieraczek?? na allegro brak !
kamila130

[CJ0] Wycieraczki

Postprzez ludinho1 » 24 cze 2014, o 21:25

ja wiem :) . np ode mnie.
ludinho1
Klubowicz
Klubowicz

[CJ0] Wycieraczki

Postprzez kamila130 » 31 mar 2015, o 22:26

kupiłem przekaźnik wycieraczek i okazało się, że nie potrzebnie- problem leży w manetce. Jak ktoś chce mogę odprzedać przekaźnik bo teraz mam dwa :)
kamila130

[CJ0] Wycieraczki

Postprzez D4vez » 6 cze 2022, o 14:49

kamila130 napisał(a):kupiłem przekaźnik wycieraczek i okazało się, że nie potrzebnie- problem leży w manetce. Jak ktoś chce mogę odprzedać przekaźnik bo teraz mam dwa :)

możesz rozwinąć myśl na temat tej manetki? ja u siebie mam teraz dokładnie ten sam problem, a po cholerę kupować przekaźnik, jak to może być coś innego :D
Z przeznaczeniem nie ma co walczyć.. prędzej, czy później i tak zawita
Obrazek
D4vez
Klubowicz
Klubowicz

Dostał piw: 6
Auto: CJ1A
Województwo: Pomorskie

Odpowiedz

Powrót do CJ0-CJ1A-CJ2A-CJ4A - Dział techniczny

Powrót do Strona główna forum